

Història
La Fabra i Coats és una part fonamental del barri de Sant Andreu i un punt clau per entendre la seva història.
Fundada l’any 1837 per Ferran Puig i Gibert amb el nom d’El Vapor de Fil, l’establiment de la fàbrica a Sant Andreu va esdevenir un signe clar del pas d’una societat agrícola, que aprofitava el Rec Comtal pels seus conreus, a una de nova destinada a la indústria.
Puig i Gilabert dirigí l’empresa associat amb el seu gendre, Camil Fabra i Montanills, sota el nom de Camil Fabra i Cia i dedicada completament a la fabricació de filats i torçats de lli.
Per la seva banda, a Escòcia, un empresari anomenat James Clark i la família dels Coats dominaven el 80% de la producció de fil per a cosir a Gran Bretanya, èxit professional que va donar-los la possibilitat d’expandir la seva empresa cap al Japó, Mèxic, Europa i fins i tot a Catalunya.


Al 1903 els “Sucesores de Fabra y Portabella”, els directius de la fàbrica catalana en aquella època, van signar un acord de fusió amb Clark que va donar com a resultat la “Compañía Anónima Hilaturas de Fabra y Coats”, esdeveniment important que va suposar la primera inversió estrangera a l’economia industrial catalana.
Des d’aquest moment, la historia de la Fabra i Coats és una historia d’èxits que podem veure a la contínua ampliació de la fàbrica amb l’annexionament de nous espais, com Ca l’Alzina, al carrer Gran i la diversificació de la seva producció, que es va ampliar amb gèneres de punt, popelín per les camises, roba de gavardina, roba de texans, mitjons, mitges…
Al 1911, la Fabra i Coats s’establia com el primer contribuent industrial de Sant Andreu i un dels principals de la ciutat de Barcelona, amb total de 1.600 treballadors, dels quals un 80% eren dones. Diuen que era per la gran quantitat de dones que treballaven a la fàbrica, que s'anomenava popularment Can Mamella, pel gran número de families que alimentava, però també Els Alemanys, Les Filatures o Can Portabella.
Llegir més

Notícies
-
16/04/2025 - 12:14 h Un pas del disseny a l’art: 2020 2025
Una mirada retrospectiva i íntima de Joanot Gabarró, que transforma el disseny en art a través d’obres fetes amb materials recuperats, pensament crític i memòria vital. L’exposició es podrà veure a Fabra i Coats del 28 d’abril al 10 de maig de 2025.
-
09/04/2025 - 12:42 h Nova Programació: Abril - Juliol
La nova programació d’abril a juliol de 2025 al Recinte Fabra i Coats ja està en marxa, i ve carregada d’activitats culturals, lúdiques i comunitàries per a tots els públics.
Vídeo
Fem un recorregut pels espais de la Fabra i Coats i el dia a dia de les entitats que acull el recinte.
Cultura, creativitat, història i educació conviuen en més de 20.000m2 de naus rehabilitades, testimoni del passat industrial del Districte de Sant Andreu.