You are here

Nova edició del 42, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona

La tercera edició d’aquesta cita clau per a les literatures no realistes tindrà lloc del 8 al 12 de novembre a la Fabra i Coats.

La tercera edició d’aquesta cita clau per a les literatures no realistes tindrà lloc del 8 al 12 de novembre a la Fabra i Coats.

Del 8 al 12 de novembre la Fàbrica de Creació Fabra i Coats serà la seu central del Festival 42,  espai on es duran a terme les 70 activitats que proposa el programa, amb 174 participants. Hi intervindran, entre d’altres, grans referents del panorama internacional com Steven Erikson, Ada Hoffman, Brandon Sanderson (on line), Ann Leckie, David J. Skal, Tim Pratt, Malka Older, Wu Ming-Yi, Roger Luckhurst i Jay Kristoff, Camila Fabbri, Mariana Enríquez, Fernando Iwasaki, Jorge Volpi i Marcial Souto.

La representació de l’autoria de l’estat espanyol inclou noms com Marta Sanz, Remedios Zafra, Maite Ochotorena, Laura Fernández o David Rubín, i en el marc català, Maite Carranza, Miquel de Palol, Màrius Serra, Martí Domínguez, Andreu Martin, Ada Castells, Raül Garrigasait, Guillem López i Anna Maria Villalonga, entre molts altres.

Enguany, el 42 proposa com a tema de debat el futur de la humanitat, a través dels diferents gèneres literaris no realistes, centrats majoritàriament a examinar els possibles mons distòpics. Però també s’examinaran les noves tendències que imaginen futurs més esperançadors, mons utòpics, com el solarpunk, l’hopepunk, el climapunk, o anant més enllà, la immortalitat i el Transhumanisme. A més, el festival tindrà altres àmbits temàtics, entre ells els de les diferències entre el terror literari i l’audiovisual, i la renovació de la fantasia èpica.

També es parlarà dels avantatges i els perills de la Intel·ligència Artificial, de les maternitats en els gèneres no realistes, es fixarà l’atenció en les literatures no occidentals, les narratives gòtiques, en els jocs i videojocs, en el còmic i la il·lustració. Se celebrarà una Shirley-Con que té per objectiu reivindicar la figura de Shirley Jackson, autora de La lotería. Però no faltaran altres homenatges i reivindicacions. També per conèixer els racons de la nostra ciutat per on han passat els protagonistes, autors i tema del gènere, el 42 proposa una ruta literària a la ciutat basada en les narratives no realistes.

El 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, va néixer l’any 2021 impulsat per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, sota el paraigües de Barcelona Ciutat Literària de la Unesco. Aquella primera edició va coincidir amb la pandèmia, però, tot i això, el Festival va tenir una rebuda excel·lent i malgrat les vicissituds, es feia evident l’interès general per la literatura de gèneres no realistes. El 2022, amagant les identitats i les pors a les trobades socials sota la mascareta, se celebrava la segona edició, marcada per l’èxit d’assistència presencial (5.000), i també telemàtica (3.200). Enguany, el 42, que celebra la tercera edició, té per objectiu consolidar-se com a festival referent en les narratives no realistes, i mostra d’aquesta voluntat és la concentració de grans figures literàries del panorama internacional i nacional al llarg de quatre dies de festival.

Notícies

L'acte central serà el dimarts 5 de març i comptarà amb testimonis, creació artística i humor feminista

01/03/2024

Diverses entitats i personalitats de la cultura i la creació se sumaran per commemorar el 8M al Districte de Sant Andreu en un acte central que tindrà lloc a l'Espai Bota del recinte Fabra i Coats.

Graf 2024

27/02/2024

GRAFBCN2024 tindrà lloc els dies 2 i 3 de març de 2024 a Fabra i Coats

Vídeo

Fem un recorregut pels espais de la Fabra i Coats i el dia a dia de les entitats que acull el recinte.
Cultura, creativitat, història i educació conviuen en més de 20.000m2 de naus rehabilitades, testimoni del passat industrial del Districte de Sant Andreu.