Comença a Barcelona l’EIT Urban Mobility, projecte que liderarà la innovació en mobilitat urbana europea

20/11/2019 - 13:25 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

L’EIT Urban Mobility pretén contribuir a garantir un sistema de mobilitat urbana més ecològic, més inclusiu, més segur i més intel·ligent.

El projecte tindrà una vigència de set anys prorrogables a set més, i un finançament de fins a 1.600 milions d’euros, 400 de la Unió Europea (UE) i 1.200 de la resta de socis. La ciutat de Barcelona serà la seu del projecte durant els set anys vinents.

El 19 de novembre es va inaugurar de manera oficial el projecte europeu EIT Urban Mobility a l’Smart City Expo World Congress. En l’acte, que va consistir en un diàleg titulat “Ciutats liderant el canvi de paradigma en mobilitat urbana”, van participar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcalde de Milà, Giuseppe Sala; el president de SEAT, Luca de Meo, i el rector de la UPC, Francesc Torres.

L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) va crear el desembre del 2018 la comunitat d’innovació EIT Urban Mobility i va triar el consorci liderat per l’Ajuntament de Barcelona com a coordinador d’aquest projecte. El consorci està integrat per 48 socis de 15 països, entre els quals hi ha les ciutats d’Amsterdam, Munic i Milà; universitats com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, la Technion o la Aalto University; instituts de coneixement com Fraunhofer, AMS o CTAG, i empreses com BMW, SEAT, TomTom o Siemens. Es tracta de la primera iniciativa europea que uneix tres branques de coneixement: empresa, educació i investigació, més les ciutats.

L’EIT Urban Mobility pretén contribuir a garantir un sistema de mobilitat urbana més ecològic, més inclusiu, més segur i més intel·ligent. En concret, de cara al 2026, el projecte planteja comptar amb el suport de 180 empreses emergents, alliberar espai destinat als vehicles del 90% de les ciutats que participen en la iniciativa, llançar 125 nous productes, incrementar la mobilitat compartida i obtenir inversions per valor de 38 milions d’euros.

Ada Colau va defensar que l’EIT Urban Mobility és un projecte que genera una relació directa entre el sector públic i el privat i també amb el món acadèmic. Colau va remarcar que en aquests moments en l’àmbit de la mobilitat “estem en plena transició i el que ha de canviar no és el món, sinó el sistema”, i que “les ciutats han de tenir en aquest canvi un evident protagonisme”. També va afirmar que el model de governança actual necessita modificacions, perquè “les competències sobre grans temes com la mobilitat o l’emergència climàtica estan concentrades en els estats mentre que els reptes s’estan produint a les ciutats”.

Posteriorment, es va celebrar la inauguració amb la intervenció de la consellera delegada de l’EIT Urban Mobility, Maria Tsavachidis; el coordinador de l’ElT Urban Mobility, Lluís Gómez; el rector de la UPC, Francesc Torres; el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, i la cap de comunicació i de relació amb les parts interessades de l’EIT, Alice Fišer.

Més informació, a la nota del Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona.

Informació relacionada, a Info Barcelona: Innovació municipal a l’Smart City Expo World Congress.