Crides d’ajut humanitari d’emergència
Conflicte Sudan
La crisi humanitària al Sudan, desencadenada pel conflicte armat entre les Forces Armades Sudaneses (SAF) i les Forces de Suport Ràpid (RSF), ha esdevingut una de les més greus i silenciades del món. Des del 15 d’abril de 2023, quan van esclatar els enfrontaments a Khartum, la situació s’ha deteriorat ràpidament, provocant un col·lapse institucional, econòmic i social a gran escala. Més de 8,5 milions de persones han estat desplaçades dins del país, uns 3 milions han buscat refugi a l’estranger, principalment a Txad, Egipte, Sudan del Sud, Etiòpia, Uganda i la República Centreafricana, i 762 mil han retornat. La violència ha desencadenat una catàstrofe humanitària de grans dimensions.
La població civil, especialment dones, infants i minories ètniques com la masalit a la regió del Darfur, han estat víctimes de massacres, violacions sistemàtiques, assetjament i privació de béns essencials. Segons Nacions Unides, almenys 25 milions de persones necessiten assistència humanitària urgent. L’accés als aliments, a l’aigua potable i als serveis sanitaris és cada vegada més limitat, mentre les treballadores i treballadors humanitaris s’enfronten a un entorn d’extrema inseguretat i violència.
Txad acull més de 500.000 persones refugiades sudaneses, moltes d’elles en camps precaris i sobrecarregats al llarg de la frontera. A Egipte, la situació és tensa per l’augment de l’afluència i les dificultats per regularitzar-ne l’estada. Sudan del Sud, malgrat la seva pròpia fragilitat interna, ha rebut desenes de milers de persones retornades i refugiades, agreujant la seva crisi alimentària.
Els intents de mediació liderats per la IGAD, la Unió Africana, i països com l’Aràbia Saudita o els Estats Units han fracassat repetidament, ja que les parts no mostren voluntat real de cessar el foc ni d’obrir corredors humanitaris. A més, diversos actors regionals estan implicats indirectament o tenen interessos estratègics sobre el territori, alimentant el conflicte.
En aquest context, la comunitat internacional fins fa poc s’ha mostrat alarmantment absent. La manca de finançament ha obligat moltes agències humanitàries a reduir els seus programes, i la crisi no rep l’atenció mediàtica que mereix. Mentrestant, el poble sudanès pateix una catàstrofe humanitària i una destrucció silenciosa, que podria tenir conseqüències profundes per a la regió de l’Àfrica oriental i per a la seguretat global.
És urgent un compromís ferm per pressionar totes les parts a respectar el dret internacional humanitari, garantir l’accés humanitari i iniciar un procés de negociació inclusiu que posi fi a aquesta guerra devastadora.
Per tot això davant el segon aniversari de l’esclat de la crisi del Sudan, l’Ajuntament de Barcelona convoca una nova Crida d’Ajut Humanitari dotada de 300.000€ i a càrrec del 0’7% del compromís internacional de la ciutat.
-
Àmbit geogràfic:
Sudan i els següents països afectats: Sudan del Sud, Txad, Etiòpia, República Centreafricana, i Uganda.
Sector d'intervenció:
Qualsevol sector vinculat amb l’atenció de les persones víctimes d’aquests conflictes. És a dir, atenció mèdica i psicosocial, salut, alimentació, aigua, sanejament e higiene (WASH), aixopluc (shelter), assistència amb materials no alimentaris (Non Food Items), protecció, incloent protecció a infància, protecció contra la violència de gènere i vulneració dels drets de les dones, protecció de persones migrants o desplaçades, educació, seguretat alimentària, mitjans de vida, rehabilitació i reconstrucció d’habitatges i/o escoles, entre d’altres.
Població destinatària:
Població víctima de les crisis humanitàries esmentades amb especial cura de la població més vulnerable, amb atenció a l'edat (infància, joves, persones grans), diversitat (persones amb discapacitat, raó d’identitat ètnica, religiosa, racialitzada, etc.), gènere (violència sexual i basada en gènere, LGTBI+, etc.).
Entitats sol·licitants:
Només podran presentar propostes aquelles entitats que hagin estat acreditades com a entitats expertes en acció humanitària i emergències per part de l’Ajuntament de Barcelona, d’acord amb la resolució de data 21 de març de 2019.
Crèdit pressupostari de la crida:
Amb càrrec a la partida pressupostària D/0200/48902/23291 es consignen 300.000 euros com a import total.
Quantia màxima de la subvenció a sol·licitar:
100.000 euros. L’import de la subvenció no excedirà del 80% del cost total de la intervenció.
Data d’inici i durada màxima dels projectes:
Data d’inici del projecte: els projectes s’hauran iniciar dins l’any 2025
Durada màxima del projecte: 12 mesos.
Període de presentació de sol·licituds:
Del dia 5 al 9 de maig de 2025 (ambdós inclosos)
Altres consideracions:
- S’atorgarà com a màxim un projecte per entitat.
- Es valorarà l’experiència prèvia i implementació de l’entitat que executi el projecte en el país i en la zona d’intervenció del projecte (entitat sol·licitant i/o soci local).
- No es contempla el finançament del cash transfer per part de l’Ajuntament de Barcelona, en els projectes que es presentin per a la resposta a aquestes emergències humanitàries.
- A excepció de les organitzacions que formen part del sistema de Nacions Unides, en el moment de la justificació del projecte l’entitat haurà de presentar el compte justificatiu amb aportació d’informe d’auditor/a. La despesa d’auditoria derivada de la revisió del compte justificatiu serà considerada despesa subvencionable fins a un màxim de 3.000 euros per a projectes d’entre 60.001 i 100.000 euros de subvenció i de 1.500 euros per a subvencions de menys de 60.000 euros.
- Pel que fa a les organitzacions que formen part del sistema de Nacions Unides, les justificacions dels projectes s’ajustaran als procediments d’auditoria i control establerts al respecte en la normativa específica del sistema de Nacions Unides.
- Durant el període d’execució del projecte o juntament amb el compte justificatiu es farà arribar a la Direcció de Drets Humans, Justícia Global i Cooperació Internacional una càpsula de vídeo, d’aproximadament un minut de durada, relativa al projecte executat i on consti el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Forma de presentació de sol·licituds:
A través del portal municipal de tràmits.
Documents de sol·licitud:
A continuació s’adjunten els documents (PDF) que cal presentar. També es podran descarregar del portal municipal de tràmits durant el període de presentació de sol·licituds:
-
El Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global de Barcelona 2018-2021 recull específicament en el seu objectiu estratègic 6 la protecció dels drets humans de les persones en situació d’emergència.
Des de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional i en el marc del pla director vigent en cada moment, sempre s’ha donat suport a intervencions d’Acció Humanitària i Emergències executades per les entitats especialitzades, atès que la cooperació directa en aquest cas no és factible per l’alt grau d’expertesa que es requereix.
En aquests casos, la necessitat de respondre de la forma més àgil i ràpida possible, així com la conveniència de seleccionar l’entitat més idònia en cada emergència, ha motivat la posada en marxa d'un instrument específic d’aplicació a les subvencions extraordinàries d’acció humanitària i emergències.
Aquest instrument inclou dos procediments relacionats: una fase prèvia d’acreditació de les entitats i una fase posterior de selecció dels projectes. Aquesta darrera fase s’aplicarà cada vegada que es faci una crida a una emergència determinada, on s’hi podran presentar les entitats prèviament acreditades.
-
L’objecte d’aquest procediment és l’acreditació d’entitats expertes en acció humanitària i emergències per tal de vehicular-hi les subvencions extraordinàries de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional en el marc de les crides per a la resposta a una emergència determinada. Aquesta convocatòria d’acreditació s’adreça únicament a les entitats amb experiència específica en intervencions d’acció humanitària i emergències, no a les entitats que desenvolupen projectes de cooperació al desenvolupament en contextos de crisi humanitària.
-
Aquest procediment fa referència a la concessió de subvencions extraordinàries a intervencions d’acció humanitària i emergències, realitzades a iniciativa d’entitats sense afany de lucre acreditades a aquest efecte per l’Ajuntament de Barcelona, d’acord amb la Fase 1 descrita anteriorment, i en el marc de les crides per a la resposta a una emergència determinada.