L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de Shenzhen, Qin Weizhong, van signar el 22 de novembre un acord d’agermanament entre les dues ciutats que té una durada de 4 anys i promou la col·laboració en els àmbits del comerç, les inversions, la biotecnologia, les tecnologies de la informació, la sostenibilitat mediambiental i les energies renovables, entre d’altres.
L’acte de signatura es va celebrar de forma telemàtica i també hi van participar la tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, el cònsol general espanyol a Guangzhou, Eduardo Aznar, la directora general de Relacions Internacionals de Shenzhen, Cao Saixian, el cònsol general xinès a Barcelona, Zhu Jiangyang , i el comissionat d’Innovació Tecnològica, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson.
En el marc de l’agermanament, el 23 de novembre té lloc la “Conferència de Matchmaking Econòmic i Comercial de Shenzhen-Barcelona”, coorganitzada per Promoció Econòmica i el China Construction Bank (CCB) i amb el suport de l’Ajuntament de Shenzhen. En aquest acte intervé el comissionat de Promoció de Ciutat de Barcelona, Pau Solanilla.
Relacions Barcelona-Shenzhen
L’acord aprofundeix la vinculació entre Barcelona i Shenzhen, que mantenen relacions de col·laboració des de l’any 2002. L’any 2012 van signar un Memorandum of Understanding per col·laborar en els àmbits d’economia, transport i cultura, entre d’altres. La trajectòria de col·laboració s’ha concretat, per exemple, en la participació de l’Ajuntament de Barcelona al China Hi-Tech Fair a Shenzhen, una de les fires tecnològiques més importants de la Xina. Per la seva part, la ciutat xinesa ha estat representada a l’Smart City Expo World Congress durant diverses edicions.
Shenzhen es va implicar activament amb Barcelona arran de la crisi sanitària generada per la Covid-19. L’abril del 2020, a proposta de la ciutat xinesa es va organitzar una videoconferència amb representants municipals i sanitaris per compartir la seva experiència en la mitigació de la pandèmia. Shenzhen, a més, va donar material EPI a Barcelona.
En matèria econòmica, la relació entre ambdues ciutats també s’articula a través de l’adhesió de Barcelona com a membre de la plataforma World Innovative Cities Cooperation Organization (WICCO), que lidera Shenzhen i de la que formen part 73 ciutats d’arreu del món. L’objectiu de la plataforma és promoure la cooperació internacional sobre innovació i fomentar activitats de coneixement, tecnologia, talent o dades, així com per a promocionar el moviment d’integració de la innovació en la governança econòmica i social.
Importància de Shenzhen
Shenzhen, considerada el Silicon Valley de la Xina, és un centre global de tecnologia, investigació, fabricació, finances i transport, i el seu port és el quart port de contenidors més actiu del món. És una de les ciutats més importants de la província de Guangdong (o Canton), amb una població de 14.678.000 habitants (2021) i ha experimentat una ràpida transformació econòmica, social i ambiental.