El Consell condemma la repressió de les manifestacions pacífiques a Colòmbia

10/05/2021 - 15:01 h

Redacció

Consell Municipal de Cooperació Internacional demana que s'investiguin les violacions dels drets humans perpetrades per l'actuació de la força pública.

Consell Municipal de Cooperació Internacional demana que s'investiguin les violacions dels drets humans perpetrades per l'actuació de la força pública.

Els recents fets ocorreguts a diferents ciutats colombianes degut a l’us desproporcionat de la força per a reprimir les protestes socials, que segons la Defensoria del Poble han produït almenys 19 morts, més de 800 persones ferides i 87 desaparegudes, ha estat motiu de gran preocupació en el Consell Municipal de Cooperació Internacional. L’Oficina de l’Alta Comissionada per als Drets Humans de l’ONU i la Unió Europea ja han alertat sobre aquesta greu situació.

Aquestes mobilitzacions s’emmarquen en els accions  del “Paro Nacional”, impulsat pels sindicats conjuntament amb les organitzacions de la societat civil, en protesta contra un projecte de reforma tributària que augmentava els impostos sobre la renda i els productes bàsics d’un sector ampli de la població colombiana.

La Declaració de suport a la ciutadania colombiana amb l’objecte que el govern colombià garanteixi drets fonamentals i protegeixi qui els exerceix, va ser aprovada pel Ple del Consell Municipal de Cooperació Internacional el dia 9 de maig de 2021. En el text, que podeu consultar en l’arxiu adjunt, es condemna aquesta repressió desproporcionada i contrària als drets de reunió i manifestació pública consagrats a l’article 37 de la Constitució Política de Colòmbia, es demana que les vulneracions dels drets humans siguin investigades i que s’estableixi un procés de diàleg i s’apliquin les mesures necessàries per garantir el dret a les manifestacions pacífiques i la llibertat d’expressió.