L'alcalde Jaume Collboni, designat un dels quatre representants municipals d’Espanya al Comitè de les Regions

Jaume Collboni durant la cimera d'alcaldes d'Eurocities en el marc de l'SCEWC 2023.
01/12/2023 - 09:55 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

El 28 de novembre, la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) va aprovar la designació dels quatre membres de les corporacions locals espanyoles que formaran part de l’assemblea política del Comitè de les Regions (CdR) –entitat de la UE que representa i defensa els interessos dels ens locals i regionals– fins al 2027, un dels quals és l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

Collboni, que participarà en la sessió plenària del CdR que se celebrarà a Brussel·les a finals del mes de gener de 2024, va assenyalar que aquest nomenament suposa “consolidar la participació de la ciutat i augmentar la visibilitat i el reconeixement de les autoritats locals en els processos europeus de presa de decisions”. L’alcalde de Barcelona va recordar la demanda de garantir que “les ciutats exerceixin un paper crucial en la configuració i aplicació de les polítiques europees”, recentment expressada al si de la xarxa Eurocities mitjançant la declaració final de la cimera d’alcaldes i alcaldesses celebrada a Barcelona els dies 7 i 8 de novembre.

A banda de l’alcalde de Barcelona, van ser designades Carolina Darias, alcaldessa de Las Palmas de Gran Canaria; María José García-Pelayo, alcaldessa de Jerez de la Frontera i presidenta de la FEMP, i José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid.

Un espai d’incidència política per als governs locals a la UE

La funció del Comitè de les Regions és presentar els punts de vista locals i regionals en la legislació de la UE i ho fa emetent dictàmens sobre les propostes de la Comissió Europea.

La Comissió Europea i el Consell de la UE han de consultar al Comitè en qüestions d’importància directa per a les autoritats locals i regionals, i poden demanar el seu parer sempre que ho desitgin. Per la seva banda, el Comitè pot emetre dictàmens per pròpia iniciativa i presentar-los a la Comissió Europea, al Consell de la UE i al Parlament Europeu.

El treball més tècnic es concreta en sis comissions temàtiques: Comissió de Política de Cohesió Territorial (COTER); Comissió de Política Econòmica i Social (ECOS); Comissió de Desenvolupament Sostenible (DEVE); Comissió de Cultura i Educació (EDUC); Comissió d’Assumptes Constitucionals i Governança Europea (CONST); Comissió de Relacions Exteriors (RELEX). La participació de Barcelona a les comissions es negociarà un cop constituït el nou Comitè.

Els membres del CdR són proposats pels estats membres i nomenats oficialment pel Consell de la UE per un període de quatre anys renovables. La representació espanyola està formada per 21 membres: 17 representants autonòmics (i el mateix nombre de suplents) i quatre representants dels ens locals (amb els seus respectius suplents). Els membres es reuneixen en sessió plenària a Brussel·les sis vegades a l’any.