Mesura de govern per fomentar la sostenibilitat alimentària i la justícia social

dijous, 6. maig 2021 - 15:28

Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. El Districte de Sant Andreu aprova la línia estratègica de govern per impulsar un model de consum capaç de preservar i regenerar els recursos naturals i els ecosistemes.

El Districte de Sant Andreu aprova la línia estratègica de govern per impulsar un model de consum capaç de preservar i regenerar els recursos naturals i els ecosistemes.

Barcelona és l’escenari aquest any del VII Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d’alimentació, que posa en relleu el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles.

La ciutat es converteix així en Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, any en què es desenvoluparan més de noranta projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que s’estendrà des de principis d’any fins al desembre.

Un sistema alimentari sostenible crea prosperitat, promou la justícia social, preserva i regenera els recursos naturals i els ecosistemes, i salvaguarda la capacitat de les generacions futures d’alimentar-se de manera sostenible.

L’alimentació sostenible és:

  • Bona per a les persones. Assegura a tothom els recursos necessaris per produir, consumir i gaudir aliments segurs, sostenibles, saludables i gustosos, que ens permeten tenir una vida plena. Té present que també s’inclouen les persones que necessiten més recursos o acompanyament.
  • Bona per als territoris. Promou economies locals diversificades i pròsperes, que garanteixen el benestar de les persones treballadores i distribueixen beneficis de manera equitativa. Posa en valor les dietes i els coneixements gastronòmics tradicionals. Celebra la diversitat de cultures que conviuen al nostre territori, genera relacions positives entre el medi urbà i el rural, i entre el Sud i el Nord globals.
  • Bona per al planeta. Produeix, transforma, ven, compra i elimina els aliments preservant i regenerant els recursos naturals i els ecosistemes. Contribueix a frenar la crisi climàtica, assegura el benestar dels animals i fomenta la biodiversitat.

Per dur l’alimentació sostenible a la pràctica cal treballar de manera integral o sistèmica i amb la participació de la ciutadania, de tota la cadena productiva i de les institucions (educatives, sanitàries, culturals, ambientals, socials, polítiques i municipals). Es tracta de fer canvis en l’àmbit individual, comunitari, local, regional, nacional i internacional. Les nou dimensions de l’alimentació sostenible que cal abordar en el marc de la Capitalitat són:

  1. Garantir el dret a l’alimentació sostenible
  2. Facilitar els productes de proximitat, de temporada i ecològics
  3. Adoptar dietes saludables: amb frescos, sense ultraprocessats
  4. Menjar menys i millor carn i derivats
  5. Reduir el malbaratament alimentari i els envasos
  6. Fomentar relacions justes a la cadena alimentària
  7. Cultivar diversitat al camp, a la taula i als barris
  8. Crear entorns alimentaris sostenibles i empoderadors
  9. Transformar el sistema alimentari amb totes i per a totes

Durant tot l’any 2021, a més de ser la seu de la cimera global de ciutats del Pacte de Milà, Barcelona:

  • Acollirà i donarà suport a una sèrie d’esdeveniments i iniciatives, tant a la ciutat com a l’entorn metropolità, en els quals l’alimentació sostenible, justa i sana sigui el principal element vertebrador.
  • Desplegarà polítiques i projectes alimentaris per situar la metròpoli de Barcelona com a referència en aquest àmbit.
  • Construirà una estratègia de polítiques alimentàries amb horitzó 2030