Notícies

100 anys de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

cent anys al servei del patrimoni, la informació, la recerca i la cultura

25 abril, 2017 , fa 7 anys | 1.981 visites

Fins el 30 d’abril de 2018, es podrà veure l’exposició L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Cent anys al servei del patrimoni, la informació. la recerca i la cultura. L’exposició, que estarà ubicada a l’Arxiu Històric (c. Santa Llúcia, 1) fins al 30 d’abril de 2018, és l’acte principal amb motiu de la celebració del centenari de l’Arxiu.

L’Arxiu celebra aquest any 2017, el seu primer centenari. Un acord adoptat pel Ple municipal de l’Ajuntament el dia 21 de juny de 1917, va donar el tret de sortida a la seva creació, amb la finalitat de preservar i posar en valor el patrimoni documental històric de la ciutat.

La celebració del centenari té com a objectiu fonamental donar a conèixer l’Arxiu, els fons i la seva tasca com a institució arxivística centenària dedicada a la preservació del patrimoni documental de la ciutat i a l’impuls de la recerca, el coneixement, la informació i la divulgació històrica sobre la ciutat de Barcelona.

La riquesa i diversitat dels fons que aplega, amb una cronologia compresa entre el segles IX i XXI, l’han convertit en un centre arxivístic, patrimonial i cultural de referència, no només de Barcelona sinó del conjunt del país, i també l’han dotat d’una projecció internacional.

La seu de l’Arxiu és, des de l’any 1922, la Casa de l’Ardiaca, un edifici emblemàtic situat al cor de la ciutat, bastit sobre un tram de la muralla romana i porta d’entrada a ciutat romana. Al seu interior conserva restes arqueològiques de gran importància, com l’aqüeducte que es pot observar a l’interior de la Casa de l’Ardiaca.

Des de la creació de l’Arxiu i sota la direcció d’Agustí Duran i Sanpere i fins a la creació del Museu d’Història l’arqueologia de la ciutat estava gestionada des de l’arxiu. Gràcies a aquest fet s’ha conservat molta documentació i restes materials, ara totes dipositades al MUHBA.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Vista de les dues conduccions d'aigua a l'interior de la Casa de l'Ardiaca

    Vista de les dues conduccions d'aigua a l'interior de la Casa de l'Ardiaca

  • Cases de l'Ardiaca i del Degà

    Cases de l'Ardiaca i del Degà

Altres notícies