Notícies

Documentació amb escànner làser de la torre 1 de la muralla romana de Bàrcino

Documentació amb escànner làser 3D de la torre 1 de la muralla romana de Bàrcino, treballs inclosos dins del Pla Bàrcino.

10 febrer, 2014 , fa 10 anys | 5.450 visites

El passat divendres 7 de febrer, dins dels treballs de documentació de la muralla romana de Barcino, intervenció inserida dins del projecte Pla Bàrcino,  Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB), es procedí a documentar amb escànner làser 3D la torre 1 del llenç de muralla baiximperial, al número 1 del carrer del Bisbe, just enfront de la Plaça Nova. Aquests treballs han estat encarregats a l’empresa Al-Top Topografia i a l’arqueòleg Joan García Biosca.

L’ús de noves tecnologies, en aquest cas l’escànner làser 3D, permet obtenir un aixecament volumètric a partir de dades tridimensionals, així com documentar superfícies i el seu aspecte, i no només contorns. El resultat final es documentar al detall i fer-ho amb fidelitat a l’objecte tractat, i sobretot preservar digitalment tota aquesta informació de cara a la seva explotació patrimonial en el futur.

La torre número 1 juntament amb la número 76 conformen la porta nord-oest (Plaça Nova), coneguda com a decumana. En època baix-imperial, a finals del segle III dC, el sistema defensiu de Bàrcino patí una sèrie de canvis i reformes probablement derivats de les conseqüències de les invasions germàniques produïdes al segle III dC. El nou traçat defensiu, molt més complex que l’augustal, mantingué el traçat fundacional juxtaposant, però, una nova muralla exterior dotada de 76 torres amb una separació inter turris d’entre 7 i 14 m.

La fesomia de la nova porta decumana es modificà, proporcionant-li un aspecte de gran solidesa i potència defensiva. S’afegiren dos torres d’aparença exterior semicilíndrica que s’encaixaven a la façana de la porta original, a tocar de les portes peatonals. Aquí, la presència dels aqüeductes alt-imperials comportà irregularitats en la torre número 1 (casa de l’Ardiaca), on quedà cegat l’últim arc de l’aqüeducte, integrat a la torre, deixant intacte el canal superior per a la circulació d’aigua. Això generà una torre que al seu extrem nord presenta una cara prismàtica rectangular que termina a la seva cara oest en forma de quart de circumferència ultrapassat.

La torre del Palau del Bisbe també compta amb forma externa semicircular lleugerament ultrapassada. L’interior de la porta decumana també es remodelà afegint corredors i voltes de canó que sostindrien pisos superiors.

Durant els propers dies finalitzaran aquests treballs, que incorporaran l’ús d’una plataforma elevadora per poder escannejar les parts superiors de la torre número 1.

 

Compartiu l'article

  • Google +
  • Vista general de la torre 1 de la muralla baiximperial. Foto: SABCN

    Vista general de la torre 1 de la muralla baiximperial. Foto: SABCN

  • Vista de la porta decumana de Barcino amb les torres 1 i 76.

    Vista de la porta decumana de Barcino amb les torres 1 i 76. Foto: SABCN

  • Treballs de documentació de la torre 1 amb escànner làser. Foto: SABCN

    Treballs de documentació de la torre 1 amb escànner làser. Foto: SABCN

  • Treballs de documentació de la torre 1 amb escànner làser. Foto: SABCN

    Treballs de documentació de la torre 1 amb escànner làser. Foto: SABCN

  • Detall de l'escànner làser. Foto: SABCN

    Detall de l'escànner làser. Foto: SABCN

  • Vista general de la porta decumana. Foto: SABCN

    Vista general de la porta decumana. Foto: SABCN

  • Detall dels treballs de documentació. Foto: SABCN

    Detall dels treballs de documentació. Foto: SABCN

Altres notícies