Notícies

Noves restes del Baluard de Llevant i de la Ciutadella borbònica de Barcelona al Parc Zoològic

Descobertes noves restes del Baluard de Llevant (S. XVI) i de la Ciutadella borbònica (S. XVIII) a les obres de la nova sabana del Parc Zoològic.

10 febrer, 2015 , fa 9 anys | 5.327 visites

Des del passat 14 de juliol de 2014 s’està duent a terme els treballs de reforma dels espais de sabana del Zoo de Barcelona, dins del projecte de reforma integral, reparacions i manteniment d’aquest espai de la ciutat de Barcelona, localitzat al Parc de la Ciutadella. Aquesta intervenció està sent dirigida per Josep Cruells i Castellet (Actium S.L.), i ha permès documentar diverses estructures arqueològiques corresponent, per una banda, al baluard de Llevant (segle XVI) i al baluard de Don Fernando, de la Ciutadella borbònica (S. XVIII), els quals estan declarats Monument Històric en la categoria de BCIN, segons el decret del 20 d’abril de 1949

Moltes d’aquestes estructures formen part d’edificacions que, en el cas de la Ciutadella, no es van edificar tal i com eren projectades i, finalment, es van acabant construir de manera provisional, amb estructures més febles. Pel que fa a les estructures relacionades amb el baluard de Llevant, la majoria es van desmuntar en el moment de construir la Ciutadella.

De tot el conjunt, hi ha un parell d’elements que sobresurten de la resta, ja sigui pel seu estat de conservació o per la singularitat que representen.

A la zona destinada a les girafes s’ha documentat un tram de cortina a tocar del baluard de “Don Fernando” de la Ciutadella. Per a la construcció d’aquest baluard es va haver d’escapçar una estructura soterrada que estava situada a l’interior del baluard de Llevant (s. XVI). La resta de l’estructura soterrada es va conservar i es va preparar a prova de bombes per a continuar-la utilitzant. El soterrani documentat, segons els plànols conservats, es correspon a unes “antiguas Bóvedas Soterraneas del Baluarte de Levante que quedaran aprueva de Bomba”.

Aquest espai soterrat va ser reforçat i va continuar en ús mentre la Ciutadella també ho estava. Quan es va localitzar, apareixia amb la volta trencada i ple de runa. És possible que s’acabés d’enderrocar durant les obres de l’exposició universal de 1888 o bé del nou zoològic, a principis del segle XX.

A l’interior de l’ espai on s’està excavant el fossat dels lleons, que els separarà de les girafes, s’han documentat diverses estructures arqueològiques. Enmig d’aquestes, n’hi ha una que conserva bona part de la forma original. Possiblement es tracti d’un mur de contenció d’una de les rampes que donaven accés a la part alta de l’escarpa.

Durant les properes setmanes continuaren els treballs i la documentació d’aquestes restes, permetent ampliar  el coneixement del sistema defensiu de la Ciutadella borbònica i del baluard de Llevant.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Vista general del fossat dels lleons amb les restes documentades de la Ciutadella i d'època medieval. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

    Vista general del fossat dels lleons amb les restes documentades de la Ciutadella i d'època medieval. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

  • Vista general del fossat dels lleons amb les restes documentades de la Ciutadella i d'època medieval. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

    Vista general del fossat dels lleons amb les restes documentades de la Ciutadella i d'època medieval. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

  • Vista de la cantonada del baluard de Llevant de la muralla moderna de Barcelona. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

    Vista de la cantonada del baluard de Llevant de la muralla moderna de Barcelona. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

  • Fonamentació d'un edifici de grans dimensions destruït per la construcció del Baluard de Llevant el 1513. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

    Fonamentació d'un edifici de grans dimensions destruït per la construcció del Baluard de Llevant el 1513. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

  • Fonamentació d'un edifici de grans dimensions destruït per la construcció del Baluard de Llevant el 1513. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

    Fonamentació d'un edifici de grans dimensions destruït per la construcció del Baluard de Llevant el 1513. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

  • Fonamentació doble d'un edifici de grans dimensions destruït per la construcció del Baluard de Llevant el 1513. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

    Fonamentació doble d'un edifici de grans dimensions destruït per la construcció del Baluard de Llevant el 1513. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

  • Mur de contenció del talús interior del Baluard de Don Fernando de la Ciutadella. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

    Mur de contenció del talús interior del Baluard de Don Fernando de la Ciutadella. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

  • Angle d'un àmbit que estaria relacionat amb la Ciutadella borbònica. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

    Angle d'un àmbit que estaria relacionat amb la Ciutadella borbònica. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

  • Edifici medieval anterior a la construcció del Baluard de Llevant l'any 1513. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

    Edifici medieval anterior a la construcció del Baluard de Llevant l'any 1513. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

  • Dipòsits soterrats amb voltes del Baluard de Llevant, escapçats pel Baluard de Don Fernando. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

    Dipòsits soterrats amb voltes del Baluard de Llevant, escapçats pel Baluard de Don Fernando. Foto: Josep Cruells (ACTIUM)

Altres notícies