Notícies

Noves troballes del baluard de Llevant de la muralla moderna de Barcelona al Parc Zoològic

Descoberts uns soterranis interiors fortificats del baluard de Llevant (S. XVI) a les obres de la nova sabana del Parc Zoològic.

14 desembre, 2015 , fa 9 anys | 5.295 visites

Des del passat mes de juliol de 2014 s’està duent a terme els treballs de reforma dels espais de sabana del Zoo de Barcelona, dins del projecte de reforma integral, reparacions i manteniment d’aquest espai de la ciutat de Barcelona, localitzat al Parc de la Ciutadella. Aquesta intervenció està sent dirigida per Josep Cruells i Castellet (Actium S.L.), i ha permès documentar diverses estructures arqueològiques corresponent, per una banda, al baluard de Llevant (segle XVI) i al baluard de Don Fernando, de la Ciutadella borbònica (segle XVIII).

En un anterior notícia sobre les descobertes realitzades en aquesta obra, ja es va informar de la troballa d’una gran estructura soterrada que es situava a l’interior del baluard de Llevant, just a tocar del baluard de “Don Fernando” de la Ciutadella borbònica. Per a la construcció del baluard es va haver d’escapçar aquesta estructura soterrada, tot reforçant la seva estructura a prova de bombes, sent reaprofitada com a part de la fortalesa militar de la Ciutadella. El soterrani documentat, segons els plànols conservats, es correspon a unes “antiguas Bóvedas Soterraneas del Baluarte de Levante que quedaran aprueva de Bomba”. Aquestes estructures foren enderrocades durant les obres de l’exposició universal de 1888, i avui en dia es conserven en un excel·lent estat de conservació, incloent part de les voltes i la rampa d’accés a l’interior. Aquesta rampa d’accés fou construïda al mateix moment que la Ciutadella.

Segons els plànols originals de la Ciutadella, aquest gran soterrani rectangular es trobava dividit en tres cambres comunicades entre si. Atesa la construcció del llenç murari que comunicava dos dels baluards de la Ciutadella, es va haver d’enderrocar la cambra més meridional d’aquesta estructura. La zona conservada dels dos soterranis és de 210m2, però com a mínim tindrien unes dimensions totals d’entre 500 i 600m2. Les cambres que es conserven estan comunicades per un arc rebaixat de pedra de Montjuic amb una amplada de 7 metres, i reforçat per un pilar central. Semblaria ser que la cambra central fou modificada i adaptada a les noves necessitades militars de la nova ciutadella. Durant el procés d’excavació s’han documentat fins al moment un total de dos nivells de circulació. El més modern es correspon a un paviment fet a base de maons coetani a la Ciutadella, i fou espoliat abans del seu abandó i enderroc a la segona meitat del segle XIX. Just per sota d’aquest paviment es localitzà un nivell de terra per uniformitzar tota l’àrea prèvia a la construcció d’aquest darrer paviment. En aquest estrat s’han recuperat una gran quantitat de bales de plom i pedrenyals de pistola. Finalment, també s’ha documentat el paviment relacionat amb el Baluard de Llevant, realitzat amb lloses rectangulars

Actualment aquesta estructura es troba totalment excavada i documentada, fet que permet copsar les seves imponents dimensions i el seu magnífic estat de conservació.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Vista general de les estructures soterrades del baluard de Llevant (S. XVI) de la muralla moderna de Barcelona. Foto: Josep Cruells (Actium)

    Vista general de les estructures soterrades del baluard de Llevant (S. XVI) de la muralla moderna de Barcelona. Foto: Josep Cruells (Actium)

  • Vista general dels arcs i les voltes de les estructures soterrades del baluard de Llevant (S. XVI) de la muralla moderna de Barcelona. Foto: Josep Cruells (Actium)

    Vista general dels arcs i les voltes de les estructures soterrades del baluard de Llevant (S. XVI) de la muralla moderna de Barcelona. Foto: Josep Cruells (Actium)

  • Rampa d'accés a un dels soterranis. Foto: Josep Cruells (Actium)

    Rampa d'accés a un dels soterranis. Foto: Josep Cruells (Actium)

  • Rampa d'accés a un dels soterranis. Foto: Josep Cruells (Actium)

    Rampa d'accés a un dels soterranis. Foto: Josep Cruells (Actium)

  • Documentació dels diferents nivells de circulació dels soterranis. Foto: Josep Cruells (Actium)

    Documentació dels diferents nivells de circulació dels soterranis. Foto: Josep Cruells (Actium)

  • Bales de plom recuperades durant l'excavació dels nivells de circulació. Foto: Josep Cruells (Actium)

    Bales de plom recuperades durant l'excavació dels nivells de circulació. Foto: Josep Cruells (Actium)

  • Bales de plom recuperades durant l'excavació dels nivells de circulació. Foto: Josep Cruells (Actium)

    Bales de plom recuperades durant l'excavació dels nivells de circulació. Foto: Josep Cruells (Actium)

Altres notícies