52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

15 visites, rutes i itineraris pel mes de juny

Diversos centres civics
01, 05, 06, 08, 13, 15, 19 i 21/06/2024
  • Rutes i visites

La ciutat com no l’has vista mai

Si la primavera us fa venir ganes de sortir de casa, aprofiteu-les per descobrir la ciutat de dalt a baix i des de les entranyes fins a tocar el cel. D’entre totes les visites, rutes i itineraris que es poden fer durant el mes de juny en destaquem una bona colla:

 
Barcelona subterrània: el tren de Sarrià
Inscripcions a CC Ateneu Fort Pienc, CC La Casa Elizalde, CC Casa Golferichs i CC Urgell
01/06 – 10.30 h
El tren entre el centre de Barcelona i Sarrià fa més de cent cinquanta anys que funciona. Des del primer viatge fins avui en dia, la ciutat i el tren han teixit una història de complicitat, primer a la superfície contribuint a consolidar l’Eixample i després per sota. Des de les andanes, vestíbuls i trens dels FGC la sortida reviu l’origen de la línia, perfectament documentat i posa el focus sobre els vestigis que se’n conserven.

 
Les Tres Torres – Ruta Nord
CC Pere Pruna
01/06 – 11.00 h

La ruta parla de famílies influents i personatges il·lustres que van passar pel barri com en Josep Clarà i l’atmosfera creativa que es respirava al barri. S’arriba fins al carrer Vergós, nucli comercial i punt de trobada del veïnat, per reviure l’esperit popular que es respira al Bar Mestres.

 
7 vaixells, 7 històries
Inscripcions a CC Albareda i CC El Sortidor
05/06 – 17.00 h
Visita al Museu Marítim de Barcelona on, a través de set embarcacions es presenten set històries explicades per set personatges de totes les èpoques. Qüestions universals com el descobriment del món, el mar com a espai de lleure, la vida a bord d'un transatlàntic, el mar com a escenari de conflictes, la càrrega i la seva manipulació, la pirateria i el cors o el canvi tecnològic.

 
Les entranyes de la ciutat. Dipòsit de regulació d’aigües pluvials al parc de Joan Miró
CC Vil·la Urània
06/06 – 12.00 h

Com s’eviten les inundacions a Barcelona i es preserva la qualitat de les platges quan plou intensament? Aquesta visita pel subsòl de la ciutat mostra els dipòsits, un element clau en la resiliència de les ciutats mediterrànies davant el canvi climàtic, que les previsions indiquen pluges concentrades i torrencials.

 
Casa de l’Aigua: conductes, dipòsits i comportes
CC Josep Maria Trias i Peitx
06/06 – 11.00 h

La Casa de l’Aigua és un conjunt patrimonial que explica la història de la ciutat per intentar establir i consolidar un sistema públic d’abastiment d’aigua al segle XX. Des de la Trinitat Vella s’impulsava l’aigua fins al dipòsit situat a la Trinitat Nova, on es clorava i es conduïa al nucli antic de la ciutat. Avui, els dos edificis tornen a estar connectats pel túnel que els unia sota l’avinguda Meridiana i permet mostrar el conjunt complet.

 
Jardins de la Tamarita
CC Cotxeres de Sants
08/06 – 10.30 h

Es tracta d’una finca de dues hectàrees pertanyent a la família Craywinckel que, al començament del segle XX, va ser adquirida per l’industrial del cotó Alfred Mata. Hi va edificar una casa envoltada de jardins, el disseny de la qual es considera una de les primeres obres de l’arquitecte i paisatgista Nicolau Maria Rubió i Tudurí, que va preservar les formes i disposicions vegetals originals. Es van reinaugurar el 1994 i actualment la casa acull la Fundació Blanquerna.

 
Poble-sec, des de les botigues centenàries al mercat de la Terra
CC Vil·la Florida
08/06 – 11.00 h

L’itinerari recorre el barri del Poble-sec, destacant la connexió entra la història i la sostenibilitat. S’exploraren botigues centenàries que preserven la tradició i promouen el consum de productes ecològics. El recorregut acaba al Mercat de la Terra, on productors locals ofereixen aliments orgànics i sostenibles.

 
Visitem les veïnes: Horta
CC Teixonera
08/06 – 11.00 h

Barcelona va molt més enllà que l'Eixample, el Born o el Barri Gòtic. Part de l'encant de la ciutat són els barris, la majoria dels quals són antics pobles que es van annexionar donant forma a la creixent metròpoli. Però molts encara conserven aquells antics vestigis de poble i fins i tot el seu ambient. Un itinerari per descobrir l’antiga vila d'Horta sortint de la plaça d’Eivissa, el rovell de l’ou del barri.

 
Ruta de visita al port: pescadors de la Barceloneta
CC La Barceloneta
13/06 – 16.00 h

Us agradaria descobrir el món dels pescadors de la Barceloneta? L’itinerari pel moll de pescadors permet conèixer l’ofici i la tradició pesquera local a través de l’arribada dels vaixells de rossec, la subhasta diària del peix i una posada en comú sobre la sostenibilitat a la zona on se sorgeixen les xarxes.

 
Per la Vila Olímpica
CC Sant Andreu
13/06 – 17.00 h

No fa pas gaire, l'actual barri de la Vila Olímpica estava ple d'indústries, barraques i vies de tren. Els Jocs Olímpics del 1992 van canviar l'aspecte del barri, passant a ser d’ús residencial amb habitatges, edificis d'oficines i algun centre comercial i d'oci, esborrant gran part del seu passat industrial i humil. L’itinerari descobreix conjunts arquitectònics rellevants, espais verds, obres artístiques destacades i llocs simbòlics.

 
Museu de l’Art Prohibit
CC El Coll – La Bruguera
13/06 – 17.00 h

Exploreu expressions artístiques provocadores, que desafien les normes, inspiren la reflexió i canvien la perspectiva tradicional de l'art que s’exposen a la Casa Garriga Nogués, seu del primer museu al voltant de les obres que en algun moment han patit l’abús de poder o la censura per part de governs i autoritats com Goya, Klimt o Picasso.

 
Convent de Sant Agustí
CC Convent Sant Agustí
15/06 – 10.30 h

Des de la col·locació de la primera pedra l’any 1349 fins a l’actualitat, l’antic Convent dedicat a Sant Agustí ha passat les mil i unes. Aquesta visita dóna a conèixer la història i els usos d'aquest edifici patrimonial que des de 1998 va convertir-se en un centre cívic. Itinerari amb motiu del 25è aniversari del centre, celebrats durant l’octubre del 2023.

 
Visita comentada al Taller Masriera
CC La Casa Elizalde
15/06 – 11.30 h

El Taller Masriera és un edifici d’inspiració grega inaugurat l’any 1884 al carrer Bailèn. Amb motiu de l’exposició dedicada a l’immoble i la família, el CC La Casa Elizalde organitza una visita guiada per donar a conèixer el llegat de la família Masriera a Barcelona.

 
Caminada pel tercer paisatge de l’Eixample esquerre
CC Urgell
15/06 – 10.00 h

L’artista Laia Noal, que va participar en el Temporals del 2023, guia una caminada per descobrir espais insòlits i poc coneguts. S’identificaran herbes silvestres o espontànies que creixen en aquests paisatges i d’altres espais del barri i es parlarà sobre quina és la relació que es manté amb la natura urbana.

 
Visita guiada al Palau Güell
CC Cotxeres Borrell
19/06 – 18.00 h

Amb motiu de la Festa europea de la Música (21 de juny), el centre us convida a descobrir un palau dissenyat per Antoni Gaudí, un clar exemple de l’arquitectura modernista. L’anomenat saló central del palau és on se situava el públic quan la família Güell organitzava concerts. Aquesta planta contenia el teclat de l’orgue; un pis més amunt hi havia l’orquestra; en el pis següent, els conjunts corals, i encara més amunt hi havia els tubs sonors de l’orgue.

 
Visita al Planetari Municipal
CC La Cadena i CC Casa del Rellotge
21/06 – 11.00 h

Des del 1972, el Planetari Municipal de Barcelona ofereix recursos per facilitar el coneixement de l'univers i l'estudi de l'astronomia. Aquesta visita permet veure la representació del cel nocturn de Barcelona. Descobriu les constel·lacions i els seus orígens mitològics, els objectes celestes i les respostes a totes les preguntes que se us puguin acudir al respecte.

Activitats relacionades