52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Masriera, una nissaga d’artistes al cor de l’Eixample
- Art i exposicions
- Rutes i visites
Aquestes propostes ja han passat
El CC La Casa Elizalde dedica una exposició a descobrir el llegat d’aquesta família
El mateix any que començaven les obres de l’edifici que quasi cent anys més tard esdevindria el CC La Casa Elizalde, a escassos deu minuts de distància s’iniciava la construcció de l’anomenat Temple de l’art.
En plena expansió de l’Eixample, els germans Francesc i Josep Masriera Manovens, membres d’una notable nissaga d’orfebres, artistes i industrials catalans, van encarregar el 1882 l’edificació d’un taller artístic. L’immoble, obra de l’arquitecte Josep Vilaseca autor també de l’Arc de Triomf o la Casa dels paraigües de la Rambla, tenia forma de temple neoclàssic amb sis columnes corínties a la façana que suporten el frontó triangular. L’estil volia recordar el temple romà d’August de Barcelona, recuperat poc abans.
L’any 1931, el dramaturg i orfebre Lluís Masriera, fill de Josep Masriera, va iniciar la reforma per transformar bona part de l’edifici en una sala d’arts escèniques. El Teatre Studium es va destinar a les representacions de la companyia Belluguet i altres de l’entorn de la Federació Catalana de Societats de Teatre Amateur, impulsada pel mateix Lluís Masriera.
Cent quaranta anys després de la inauguració de l’edifici, el CC La Casa Elizalde inaugura l'exposició L’art i el temple. Història visual del Taller Masriera dedicada al temple i a donar a conèixer la família amb un seguit d’activitats paral·leles per aprofundir en els diversos àmbits relacionats com són les arts escèniques, l’orfebreria, l’estil neoclàssic...
A mig camí entre la instal·lació artística i l'exposició documental que es pot veure entre el 22 de maig i el 27 de juliol fa una revisió de la història de l’edifici situat al carrer de Bailèn 70, de la seva activitat cultural i del seu impacte en l'art i la cultura barcelonina amb una col·lecció de fotografies, documents i material d’arxiu. La inauguració (22/05 – 19.00 h) va a càrrec de la comissària Alexandra Laudo.
Les activitats paral·leles inclouen la conferència Els Masriera i la Barcelona del seu temps (05/06 – 21.00 h) de la historiadora Pilar Vélez Vicente, la visita comentada a la joieria Bagués-Masriera (14/06 – 11.00 h), l’única col·lecció de joieria Modernista del món o un segon itinerari comentat pel Taller Masriera (15/06 – 11.30 h) a càrrec de l’equip d’Euro-Tomb Barcelona.
També compta amb la xerrada de l’arquitecte Antoni Ramon i Graells sobre el Teatre Studium (19/06 – 19.30 h) i la visita L’obra dels germans Masriera a les col·leccions del MNAC (05/07 – 11.00 h) que conté pintures de Josep, Francesc i Lluís Masriera, així com algunes joies, llibres i documents vinculats a la família.
Fotografia del Taller Masriera. Primera meitat del segle XX. Cortesia de la família Masriera.
Activitats relacionades
-
És la joia de la corona del centre
On:CC del Besòs i el MaresmeQuan:04, 08, 09, 15, 16, 20, 22, 29, 30/11 i 02/12/2024 -
Les celebracions són conjuntes amb la biblioteca, que fa 20 anys
On:CC Bon PastorQuan:08 i 09/11 i fins al 09/12/2024 -
Cinc curtmetratges d’animació plens de gats
On:Xarxa de Centres Cívics de BarcelonaQuan:22, 24, 25, 26, 27, 31/10, 15, 16 i 20/11/2024