52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

La Festa de la ciència, també als centres cívics!

CC Convent Sant Agustí, CC Guinardó i CC Vil·la Urània
05, 08, 09, 10, 14 i 15/06/2024
  • Ciència i tecnologia
  • Rutes i visites
  • Tallers

Un univers d’activitats per aproximar-se al coneixement científic i tecnològic

El segon cap de setmana de juny, el Born Centre de Cultura i Memòria, la plaça Comercial i el parc de la Ciutadella acolliran la 17a Festa de la Ciència que enguany gira al voltant de quatre eixos: l’aigua i el mar, el canvi climàtic, la intel·ligència artificial i l’arqueologia.

D'entre les més de cent cinquanta activitats de tota mena que formen el programa destaquem les dues propostes de dos equipaments de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona que hi participen.

El taller Fem un planeta (CC Guinardó, 08/06 – 12.20 h) explica com distingir un planeta d’una estrella així com els trets diferencials entre Saturn, Mercuri i la Terra, per exemple. Amb els coneixements adquirits, es dóna forma a un planeta nou amb les característiques que es vulguin.

Per al públic d’entre 10 i 14 anys, recomanem el monogràfic Robòtica aplicada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (CC Convent Sant Agustí, 08/06 – 11.05 h | 11.55 h). Aquest primer contacte amb l’anomenat disseny especulatiu maker permet dissenyar màquines capaces d’adaptar-se a diferents entorns, orientats als Objectius de Desenvolupament Sostenible. L’ODS aborda temes com la pobresa, la fam, la pau, la salut, l’educació, les desigualtats, la inclusió, la prosperitat econòmica, la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, les ciutats i els territoris, l’energia, el consum i la producció sostenibles i la governança.

 
En paral·lel, el CC Vil·la Urània proposa quatre activitats amb motiu de la Festa de la ciència que es fan a l’equipament del Farró. El prehistoriador i astrònom Rafael Balaguer Rosa imparteix el monogràfic Viatge a l’origen de la ment simbòlica de la humanitat (05/06 – 18.00 h) on s’expliquen les diverses teories que miren d’interpretar l’art rupestre paleolític. Tot seguit, es podrà crear una obra utilitzant les tècniques i materials de l’època sobre una roca.

El taller Món fractal (03 i 10/06 – 18.00 h) proposa un viatge a través dels patrons geomètrics que es repeteixen fins a l’infinit en la natura com es pot observar, per exemple, a les espirals d’una pinya. A càrrec de Chepina Hernandez, física i doctora en ecologia matemàtica.

En relació amb l’activitat astronòmica del centre, dues propostes més. Les Observacions astronòmiques de primavera (14/06 – 21.30 h) des de la terrassa de l’equipament per contemplar el cel sobre Barcelona i l’endemà, es podrà fer una Visita guiada a l’espai expositiu Josep Comas i Solà (15/06 – 12.00 h), l’astrònom i divulgador científic que va llegar el seu domicili i observatori a Barcelona i ara és la seu de l'equipament.

Activitats relacionades