Barcelona celebra aquest 9 de maig el Dia Europeu del Comerç de Proximitat

Aquest dijous, 9 de maig, el comerç de Barcelona se suma a la commemoració del Dia Europeu del Comerç de Proximitat. Es tracta d’una jornada que busca reconèixer la importància que té el consum de proximitat i el comerç minorista per dinamitzar la vida als barris de ciutats com Barcelona: el teixit comercial és clau per definir el caràcter, la identitat i l’estil de vida d’Europa. Enguany, a més, el 9 de maig vol reivindicar el comerç d’ofici, la formació al sector i la multicentralitat que caracteritza el comerç de Barcelona, amb barris vius, revitalitzats i sostenibles.

..
09/05/2024 - 15:18 h - Comerç i mercats Comerç

En el marc d’aquesta celebració, els establiments comercials dels 23 eixos associats a la Fundació Barcelona Comerç repartiran a la clientela informació sobre els valors del comerç de proximitat i 10.000 petites banderes europees per celebrar la jornada. Els comerços de diferents eixos comercials també sortiran al carrer amb paradetes davant dels seus locals comercials.

Així mateix, eixos comercials com Sants Establiments Units, Poble Sec i Paral·lel, Sant Martí o Barnavasi (Sant Gervasi) instal·laran carpes informatives al carrer sobre el Dia Europeu del Comerç de Proximitat. Arreu de la ciutat també es recolliran adhesions de suport a la candidatura de “Barcelona, Capital Europea del Comerç de Proximitat”,

liderada per Barcelona Comerç, amb la col·laboració de la Direcció de Comerç, Restauració i Consum de l’Ajuntament de Barcelona.

L’acte de celebració

En el marc d’aquesta jornada, Barcelona Comerç ha reunit a l’Ajuntament de Barcelona les principals institucions del país, entitats i organitzacions destacades del sector del comerç per celebrar el Dia Europeu del Comerç de Proximitat. La trobada ha servit, a més, per escenificar el suport que les administracions i el sector comercial donen a la candidatura de Barcelona com a primera Capital Europea del Comerç de Proximitat.

Durant l’acte, els participants han coincidit a destacar la importància del comerç de proximitat com a motor econòmic i social de Barcelona i dels municipis d’Europa, aplaudint la candidatura de Barcelona a Capital Europea del Comerç de Proximitat i el compromís, d’aquesta iniciativa impulsada per Barcelona Comerç, amb la ciutat i un model comercial sostenible i proper a la ciutadania.

Durant l’acte, Raquel Gil, regidora de Comerç, Restauració i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, ha recordat que “el comerç local és un element clau de la identitat de Barcelona, una riquesa a preservar en l’actual context de globalització”. Per això, ha dit que “la candidatura de la ciutat a convertir-se en la primera capital europea del comerç de proximitat, que compta amb tot el suport de l’Ajuntament, és una bona manera de refermar aquesta defensa del petit comerç i del model de vida europeu”.

Per la seva banda, Pròsper Puig, president de Barcelona Comerç, ha destacat que “aquesta candidatura ha de ser un projecte col·lectiu que reflecteixi l’esperit de la nostra ciutat i del nostre comerç i que posi de manifest el paper vital del nostre sector no només en l’economia local, sinó en la configuració i singularitat de la nostra ciutat”. Jordi Torrades, director general de Comerç del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, també ha afegit que “el comerç, més enllà de ser un sector cabdal en termes econòmics i d’ocupació, representa un model que aposta per la proximitat, la cohesió social, la sostenibilitat i l’equilibri territorial”.

Què és la capitalitat europea del comerç de proximitat?

És un projecte que ja ha estat aprovat pel Parlament de Catalunya i la Comissió Europea. Tot i estar encara pendent d’implementació, Barcelona, com a promotora de la creació d’aquesta capitalitat, és ferma candidata a acollir-ne la primera edició. Per contribuir al coneixement d’aquest projecte, el 9 de maig s’iniciarà una campanya especial de recollida de signatures en suport a la candidatura de la ciutat, en la que la ciutadania pot participar a través del web: www.europeanretailcapital.com

Més informació