Barcelona és la 8a ciutat més atractiva del món per a visitants i emprenedors, segons l’informe Observatori Barcelona 2023

L’informe de l’Observatori Barcelona 2023, una iniciativa promoguda per l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona, fa una radiografia de la fortalesa de la ciutat en els indicadors econòmics i empresarials que la situa com la 8a ciutat més atractiva del món per a visitants i emprenedors.

..
07/05/2024 - 15:43 h - Ocupació i treball Ajuntament de Barcelona

L’informe 2023 de l’Observatori de Barcelona, que aquest any arriba a la seva 21a edició, consolida la capital catalana com a ciutat capdavantera en sectors com la tecnologia, la ciència i la recerca i ratifica el seu atractiu per al talent internacional. En un context econòmic complex, en plena recuperació postpandèmica i marcat per la inflació i l’enduriment de la política monetària, Barcelona manté bons indicadors macroeconòmics i demostra ser una ciutat resilient. Així s’observa en els 35 indicadors que recull l’informe i que fan referència als següents àmbits: activitat econòmica, qualitat de vida i cohesió social, mercat laboral i formació, societat del coneixement, turisme i  preus i costos. I que aquest any inclou, a més, dos indicadors nous: resiliència i innovació.

Barcelona escala una posició en el rànquing mundial de ciutats preferides per treballar a l’estranger, segons l’informe Decoding Global Talent 2024 de The Boston Consulting Group (BCG), que situa la capital catalana en el vuitè lloc de la taula per davant de ciutats com Tòquio, Los Angeles i París. Barcelona avança, així, entre les deu ciutats preferides per al talent global. Aquest estudi sobre la força de treball i les seves preferències en un context de globalització es basa en una àmplia enquesta en línia (la Global Talent Survey), que responen més de 150.000 persones de 188 països.

Barcelona també és la 10a ciutat del món més atractiva per als experts digitals que volen treballar a l’estranger, segons l’informe Decoding the Digital Talent Challenge de BCG.

La capital catalana es posiciona com la 8a ciutat del món i la tercera d’Europa pel que fa a l’atractiu per a visitants, persones emprenedores i residents, segons l’informe World’s Best Cities Report 2024, elaborat per Resonance Consultancy Ltd. Els últims sis anys Barcelona ha entrat dins d’aquest Top 10 mundial de ciutats més atractives, en el qual destaca en aspectes com l’amabilitat o l’habitabilitat.

La ciutat es troba també –per vuitè any consecutiu– entre les 25 primeres ciutats en competitivitat global, segons l’informe Global Power City Index, que compara 48 grans ciutats i posiciona la capital catalana en el 22è lloc de la taula mundial i l’11è en el rànquing europeu, per davant de ciutats com Brussel·les, Ginebra o Milà.

Barcelona és la 13a ciutat digital del món i la 6a d’Europa, segons la primera edició del rànquing Digital Cities Index, elaborat per Economist Impact, del grup The Economist. Així mateix, Barcelona se situa en el segon lloc del rànquing mundial d’intel·ligència urbana, només per darrere de Seül, segons l’Smart Cities Index Report 2022.

 Captació d’inversió estrangera

Si es posa el focus en l’atractiu inversor, Barcelona repeteix per tercer any com la ciutat europea amb la millor estratègia de captació de projectes d’inversió estrangera, segons l’informe FDi Cities and Regions of the Future 2024 (grup Financial Times), per davant de Londres o Berlín. Barcelona ocupa la 7a posició entre les regions del món en captació de projectes d’inversió estrangera segons l’informe Dubai FDI Annual Results & Rankings 2022, elaborat amb dades de la base fDi Markets de Financial Times Ltd.

Al ‘Top 5’ mundial en celebració de congressos

L’Observatori també mostra que Barcelona manté un bon posicionament global com a ciutat organitzadora de congressos internacionals. La ciutat recupera la primera posició en nombre de delegats i delegades en aquests esdeveniments i es manté com la quarta en nombre de congressos organitzats, segons la International Congress and Convention Association (ICCA).

Barcelona és l’única destinació que es manté en el Top 5 mundial per a la celebració de congressos i reunions internacionals al llarg dels últims 21 anys, un lideratge que es veu reforçat amb la condició de seu permanent del MWC i la celebració de l’ISE i altres grans esdeveniments previstos per al 2024.

Barcelona, ciutat resilient i creativa

Quant a resiliència, que és un dels nous ítems valorats a l’Observatori de Barcelona, la capital catalana entra en el Top 10: ocupa la novena posició de la taula mundial i la quarta d’Europa, segons l’informe Resilient Cities Index, elaborat per Economist Impact (del grup The Economist).

Aquest rànquing el lideren Nova York, Los Angeles i Londres, i Barcelona (amb un índex de 79 punts) se situa en segona posició global en termes de mobilitat en transport públic per als residents i en integració de les persones vulnerables. L’informe destaca polítiques dutes a terme a la ciutat pel que fa al disseny climàtic dels edificis i a elements com les cobertes verdes.

 Pel que fa a altres dimensions associades a una bona qualitat de vida, Barcelona se situa com un referent en vitalitat cultural i creativitat, segons els resultats de The Cultural and Creative Cities Monitor 2023, que elabora la Comissió Europea i on la capital catalana obté el 13è lloc en l’índex global i destaca en els àmbits de capital humà i formació, connexions locals i internacionals i obertura, tolerància i confiança (amb la 1a, la 2a i la 5a posició, respectivament, entre les ciutats de més d’un milió d’habitants).

Barcelona també destaca com a referent internacional en el camp de l’esport i manté la setena posició en el Ranking of Sports Cities 2023, elaborat per la consultora Burson Cohn and Wolfe, on s’ha situat entre les deu primeres des de la primera edició (2012).

 Innovació i ecosistema tecnològic

La capital catalana és la 9a ciutat d’Europa en termes d’innovació segons la catorzena edició de l’Innovation Cities Index, on se situa novament al Top 10 del continent en superar Oslo, Hèlsinki, Istanbul i Moscou, i assoleix la 26a posició al rànquing mundial.

Pel que fa a l’ecosistema tecnològic, Barcelona repeteix com la tercera ciutat preferida d’Europa per iniciar-hi una start-up, per sisè any consecutiu, segons l’Startup Heatmap Europe Report del 2023.

Barcelona es manté també com el primer ecosistema d’start-ups a Espanya i el 6è a Europa l’any 2023 (segons StartupBlink), entra dins del Top 5 d’ecosistemes emergents del món, i se situa en la 4a posició global, segons The Global Startup Ecosystem Report 2023 d’Startup Genome. Així mateix, és l’onzena ciutat d’Europa que capta més inversió tecnològica (Atomico).

En l’àmbit de la recerca, Barcelona és la setena ciutat d’Europa en producció acadèmica científica segons el Knowledge Cities Ranking 2022, elaborat pel Centre de Política de Sòl i Valoracions de la UPC, que la posiciona en el 22è lloc en el rànquing mundial.

Rècord en ocupació femenina

D’acord amb les dades del Global Entrepreneurship Monitor, l’any 2022 la taxa d’activitat emprenedora (TEA) de la població resident de la província de Barcelona se situava en un 7,3%, una dècima superior a la de l’any anterior. I si es mira la TEA femenina, els valors de Barcelona (6,8%) i Catalunya (6,5%) superen els registrats a Suïssa (6,3%), Àustria (6,1%) i al conjunt d’Espanya (5,9%), i el creixement de l’emprenedoria femenina a Barcelona redueix la diferència entre les taxes masculina i femenina a 1 punt.

La taxa d’ocupació femenina, que se situava durant l’últim trimestre del 2023 en el 77,9%, marca el seu màxim històric a la ciutat, per sobre de la mitjana de la UE. La ciutat, de fet, va tancar el 2023 amb la taxa d’atur (6,1%) més baixa des de l’any 2007.

Atractiu per al visitant i competitivitat en cost de la vida

Des del punt de vista turístic, Barcelona és la quarta ciutat d’Europa en pernoctacions internacionals per darrere de Londres, París i Istanbul, segons el Benchmarking Report 2021-2022 de City Destinations Alliance. L’aeroport Josep Tarradellas Barcelona- El Prat ha recuperat la setena posició europea en nombre de passatgers (Airport Council Europe), i el Port va ser líder com a port base europeu en nombre de creueristes (MedCruise).

Quant al cost de la vida, Barcelona manté la competitivitat internacional i se situa en el 75è lloc del rànquing entre les 227 ciutats del món amb un cost de la vida més elevat, segons l’estudi Worldwide Cost of Living Survey, de Mercer, on assoleix la 19a posició entre les ciutats de la zona euro.