Fluxus: present memories
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Música i performance

fluxus

Fluxus: present memories
Willem de Ridder, Philip Corner i María Pérez

19.05.2017


Comissària: Imma Prieto
Willem de Ridder i Philip Corner, artistes i pioners de Fluxus, i María Pérez, directora del documental Malpartida Fluxus Village
Divendres 19 de maig, 18h. Virreina LAB
Entrada gratuïta. Aforament limitat 

Fluxus: present memories és una jornada dedicada a la reflexió entorn de l’univers conceptual de Fluxus, amb la finalitat de buscar el lligam que encara avui existeix entre certa actitud engendrada a la dècada dels seixanta al voltant d’un esperit de ruptura i la necessitat de tornar als seus principis teòrics per accionar i reaccionar des de la nostra contemporaneïtat. Pensar Fluxus, atenent també al seu significat, suposa assumir una revolució entesa a partir d’un gest, inesperat i anàrquic, engendrat en l’atzar.

Fluxus s’activa des d’una mena d’anarquia processual, esdevé acció que convoca el canvi sense necessitat de passar per cap disciplina o metodologia. Assumint la imatge, la paraula, el silenci o el so com a signes capaços d’establir una correspondència, se’n fa ús, i es crea un llenguatge que parteix d’una radicalitat trobada en la llibertat.

 

Si, d’una banda, el mateix nom Fluxus ens condueix a la paraula llatina «flux, fluid», no és sobrer rememorar, a través d'aquest mateix univers clàssic, la locució grega encunyada per Heràclit panta rei (Πάντα ῥεῖ), «tot flueix». Heràclit afirma que tot allò que té lloc en el món sensible està subjecte a un procés de canvi constant. Tot allò que ens envolta està en continu moviment, en una mena de viatge etern on tot allò que forma part del nostre univers físic neix i es destrueix.

Aquest vincle directe entre el col·lectiu Fluxus i aquesta idea que suggereix fluir, entès com a símptoma d’un esdevenir no controlable, és pertinent per pensar una acció Fluxus en constant canvi i metamorfosi, apuntant cap a un gest revolucionari, contestatari i, sobretot, anàrquic. Fins i tot repetint una acció que potser fou realitzada fa més de cinquanta anys, el fet de tornar a plantejar-la ja és quelcom diferent, perquè no solament el mateix individu que la porta a terme és un altre, sinó que l’entorn, amb tots els seus condicionants presents, també és diferent.

El projecte Fluxus: present memòries es desenvolupa a partir de tres activitats: la realització d’una performance duta a terme per Willem de Ridder i Philip Corner, artistes i pioners de Fluxus; la projecció del documental Malpartida Fluxus Village, dirigit per María Pérez, i la taula rodona en la qual participaran tots tres.

fluxus
George Maciunas, Dick Higgins, Wolf Vostell, Benjamin Patterson & Emmett Williams

18 h Performance de Philip Corner i Willem de Ridder. Realització d’una performance sonora al pati de La Virreina. Philip Corner portarà a terme el Canto Fluxus anarchico i Contemporary Folklore i Willem de Ridder realitzarà una acció a partir dels elements i situacions que es produeixin d’una manera única i inesperada en el lloc.

18.30 h (Virreina LAB) Projecció del film Malpartida Fluxus Village (2015), dirigit per María Pérez.

19.45 h (Virreina LAB) Taula rodona amb María Pérez, directora del documental; Philip Corner, i Willem de Ridder. Modera: Imma Prieto.
 

Philip Corner (Nova York, 1933) és compositor, trombonista, vocalista, pianista, teòric de la música, educador musical i artista visual nord-americà. El 1961 va esdevenir un dels fundadors de Fluxus. Va treballar com a compositor i músic al Judson Dance Theatre i més tard amb l’Experimental Intermedia Foundation per invitació d’Elaine Summers. A més del seu treball com a compositor i músic, ha creat diversos muntatges, collages de cal·ligrafia, dibuixos i quadres, molts dels quals s’han exposat internacionalment.

Willem de Ridder (’s-Hertogenbosch, 1939) és artista i pioner de Fluxus. Va visitar Nam June Paik a principis dels anys seixanta i li va parlar sobre els seus projectes. Havia reunit alguns dels joves compositors holandesos per crear un nou tipus de música. A Nam June Paik el va fascinar la idea i li va dir: «Tu ets fluxus». Willem de Ridder no va entendre a què es referia i tampoc no va obtenir cap explicació. Més tard va rebre una trucada de George Maciunas, el qual li va dir: «Ets fluxus» i va convidar De Ridder a participar en el primer esdeveniment Fluxus a Amsterdam (1962), on va conèixer Wolf Vostell, Dick Higgins, Nam June Paik i Alison Knowles, entre altres artistes.

María Pérez (Plasència, 1984) és directora de cinema i documentalista. Es va traslladar a Càceres quan tenia vuit anys i des d’aleshores es va connectar a la família Vostell i al seu Museu Fluxus a Malpartida. És llicenciada en Comunicació Audiovisual a la Universitat Complutense de Madrid i va acabar els estudis universitaris a Roma a la secció de cinema de La Sapienza. Pérez va participar a la vuitena edició de la Berlinale Talent Campus i a l’edició passada del Short Film Corner del Festival de Cannes amb el seu curtmetratge Robin & Robin.

Imma Prieto (Vilafranca del Penedès, 1975) és curadora, crítica d’art i professora d’Art Contemporani i Nous Mitjans a l’Escola Universitària ERAM de la Universitat de Girona. Ha comissariat exposicions en l’àmbit nacional i internacional. Col·labora amb els suplements Encuentros del Diari de Tarragona i Cultura/s de La Vanguardia, i amb la revista Campo de Relámpagos. Ha estat mànager del grup de recerca europeu European Live Art Archive (ELAA).

malpartida

Col·labora:

  • loop