FRANCESC CATALÀ-ROCA, noves mirades
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

Francesc Català-Roca

FRANCESC CATALÀ-ROCA, noves mirades
Carmelo Vega, Martí Rom, Laura Terré, Sílvia Tena i Lluïsa Julià

08.06.2023


Dijous 8 de juny, 19 h
Auditori Lab
Entrada gratuïta

La Revista de Catalunya, en el número 322 (abril, maig i juny del 2023), dedica el dossier indexat al fotògraf Francesc Català-Roca i participa així en la celebració del centenari del seu naixement.

El dossier monogràfic està coordinat per Sílvia Tena, doctora en Història de l’Art, cap del Departament de Gestió de Col·leccions del MNAC i membre del consell de redacció de la revista.

Els articles són a càrrec d’estudiosos destacats de la fotografia i de l’obra de Francesc Català-Roca: Carmelo Vega hi presenta Lògiques fotogràfiques del turisme: mirada i destí de Francesc Català-Roca; Martí Rom, L’ull ensinistrat: els documentals mironians de Francesc Català-Roca; i Laura Terré, Català-Roca en negre i color. Idees en el context de l’adveniment de la fotografia en color

Aquests articles tracten aspectes poc coneguts o encara per estudiar (per exemple, la qüestió de l’ús del color) d’una de les icones de la fotografia universal dels segle XX, en la línia de les recerques artístiques d’Henri Cartier-Bresson o Robert Capa. Amb el seu treball, Francesc Català-Roca va canviar el concepte de fotografia per convertir-la en testimoni viu de la realitat. El seu interès per la instantània el va portar a captar el moviment de la vida quotidiana dels carrers de l’Espanya franquista dels anys cinquanta, seixanta i setanta; i també d’altres indrets on va viatjar portat pel seu interès per recórrer el món. Va explorar les diferents possibilitats de la publicitat i el grafisme i es va dedicar a l’edició de llibres de la indústria turística. D’altra banda, també va mantenir relació amb artistes com ara Joan Ponç, Antoni Tàpies i Salvador Dalí, així com amb Joan Miró, amb qui l’unia una estreta amistat. I tot això el va dur a ampliar el seu focus d’investigació i abraçar un espai que va de la realització de retrats d’estudi fins a la col·laboració en el cinema.

A la taula rodona hi participaran Carmelo Vega, professor titular d’Història de l’Art Contemporani del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de La Laguna; Martí Rom, president del Centre Miró de Mont-roig, divulgador de l’obra mironiana i realitzador cinematogràfic; i Laura Terré, comissària de l’Any Català-Roca, doctora en Història de l’Art i experta en fotografia, tots ells moderats per Sílvia Tena, doctora en Història de l’Art, investigadora sobre art del segle XX i cap del Departament de Gestió de Col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya. L’acte serà presentat per Lluïsa Julià, doctora en Filologia Catalana, investigadora i crítica literària, actual vicepresidenta primera de l'Ateneu Barcelonès i directora de la Revista de Catalunya.

Aquest acte es durà a terme en col·laboració amb l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Martí Rom
Martí Rom
Lluïsa Julià © Pilar Aymerich
Lluïsa Julià © Pilar Aymerich
Laura Terré © Guillermo Gumiel
Laura Terré © Guillermo Gumiel
Carmelo Vega
Carmelo Vega
Sílvia Tena
Sílvia Tena

Centenari Francesc Català-Roca

  • Centenari Francesc Català-Roca