Quan les infraestructures de l’aigua parlen
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Cine i vídeo

Adelita Husni Bey, La Collezione in Tumulto – Pratiche di Autocoscienza, If Body 2023, organitzat i curat per LOCALES, Museo delle Civiltà, Roma, 2023. Foto Davide Palmieri, cortesia LOCALES.
Adelita Husni Bey, La Collezione in Tumulto – Pratiche di Autocoscienza, If Body 2023, organitzat i curat per LOCALES, Museo delle Civiltà, Roma, 2023. Foto Davide Palmieri, cortesia LOCALES.

Quan les infraestructures de l’aigua parlen
Adelita Husni-Bey, Sitesize i Espectros de Lo Urbano

15.10.2024


Dimarts 15 d’octubre. 16.30h (workshop) i 19h (conversa i projecció).
Espai 4. Entrada lliure. Per assistir al workshop cal inscripció prèvia.

Part de Sowing Archives, concebut i comissariat per Sara Alberani i Chiara Siravo (LOCALES)

Taller amb Adelita Husni-Bey i Sitesize 
Dimarts 15 d’octubre, de 16.30 h a 18.45 h
Espai 4. Entrada gratuïta amb reserva prèvia

Com a part de la recerca més recent i en curs d’Adelita Husni-Bey sobre les infraestructures de l’aigua a Líbia des del colonialisme fins a l’actualitat, l’artista s’unirà a Sitesize, un col·lectiu amb seu a Barcelona la recerca actual del qual se centra en les capes històriques de l’ús i l’extracció de l’aigua, i plegats proposaran dos exercicis encaminats a intercanviar metodologies, coneixements i experiències sobre la custòdia de l’aigua, el contínuum colonial i les pràctiques hidroextractivistes. Mitjançant els seus respectius estudis de cas, els exercicis abordaran com s’entén l’aigua com a recurs, com s’experimenta somàticament, com es recorda l’aigua i com la dinàmica, de vegades relliscosa, entre l’opressor i l’oprimit es pot entendre a través de la perspectiva de les infraestructures.

El taller s’impartirà en anglès i castellà amb traduccions informals. La participació al taller requereix inscripció prèvia, fins que s’exhaureixin les places. 


Conferència experimental performativa, xerrada, diàleg informal
Dimarts 15 d’octubre, de 19 h a 20.30 h
Espai 4. Entrada lliure

Després del taller tindrà lloc una conferència experimental informal que inclourà breus projeccions de material d’arxiu, a les quals seguirà  una presentació i una xerrada amb Sitesize, moderada pel col·lectiu Espectros de Lo Urbano (Nancy Garín & Antoine Silvestre). Aquesta part de l’acte està dedicada a aprofundir en la recerca desenvolupada pels artistes. 

Adelita Husni-Bey presentarà material de la seva recerca recent als arxius de l’Institut Italià per a l’Àfrica i l’Orient (IsIAO), així com als arxius del canal de televisió feixista Istituto Luce de Roma i establirà paral·lelismes entre la construcció d’infraestructures i la seva destrucció en el context de les empreses imperialistes i colonials. Sitesize parlarà del seu darrer treball, «Besòs mirall interior», que explora l’extens aqüífer del riu Besòs prop de Barcelona, i s’enfocarà a identificar la dimensió activa de l’aigua subterrània en aquest territori fragmentat i alterat. El treball se centra en aspectes de la salubritat natural del riu, les capes històriques d’ús i extracció de l’aigua, així com els nivells de significats simbòlics acumulats i la seva actualització en l’escenari climàtic actual. El projecte forma part de l’actual exposició «Després del vendaval» al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona.


Adelita Husni-Bey és artista i experta en pedagogia. Li interessen diversos temes, que van des de l’anarcocol·lectivisme fins al teatre, des de la jurisprudència fins als estudis de desenvolupament urbanístic. També participa en l’organització de tallers, l’edició de publicacions i el comissariat d’emissions radiofòniques, arxius i exposicions que utilitzen models pedagògics no competitius en el marc de l’art contemporani. Amb la participació d’activistes, arquitectes, juristes, escolars, poetes orals, actors, urbanistes, fisioterapeutes, estudiants i professors, la seva tasca consisteix a crear llocs en els quals practicar col·lectivament.

Sitesize és una iniciativa artística, amb seu a Barcelona, que activa la connexió amb els llocs i amb la imaginació transformadora. Fa una crida a l’acció col·lectiva per reubicar l’experiència creativa en entorns de reciprocitat. Elvira Pujol Masip i Joan Vila-Puig Morera són les persones que hi ha darrere de Sitesize.

LOCALES és una plataforma curatorial fundada a Roma que pretén fer reflexionar sobre l’àmbit públic a través de pràctiques artístiques. Està dirigida i comissariada per Sara Alberani, Marta Federici i Chiara Siravo. Mitjançant una sèrie de programes realitzats in situ, que inclouen encàrrecs de noves obres d’art, prospecció d’espais públics, activitats educatives i performances, LOCALES aborda la complexitat de les urgències actuals a partir de la història política i social dels llocs simbòlics de la ciutat i les seves comunitats locals.
L’equip de LOCALES que participa activament en el projecte Sowing Archives està format per Sara Alberani i Chiara Siravo (comissàries), Chiara Pagano (comissària de narratives), Giulia Caruso (directora de projecte) i Alice Albanese Ginammi (interna).


L’Institut Italià de Cultura de Barcelona presenta la segona edició de IT Out OFF, un programa concebut per la Direzione Generale Creatività Contemporanea del Ministeri de Cultura Italià en col·laboració amb la Direzione Generale per la Diplomazia Pubblica e Culturale del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació Internacional, per a la internacionalització de l’art italià.

L’edició de 2024 presenta Sowing Archives, un programa públic concebut i comissariat per Sara Alberani i Chiara Siravo del col·lectiu LOCALES, amb seu a Roma, i que se celebrarà a La Virreina Centre de la Imatge, un espai d’art contemporani de l’Ajuntament de Barcelona. El títol del programa fa referència a la importància de l’arxiu com a mitjà visual, imaginatiu i de creació de coneixement en contextos marginats i invisibilitzats. El projecte parteix de la creença que les pràctiques artístiques tenen la capacitat de localitzar i aplegar empremtes del passat i plantar les llavors necessàries per reconèixer històries i experiències la memòria de les quals corre el risc de perdre’s. De la mateixa manera que hi ha històries potencials, també hi ha arxius potencials que poden arrelar gràcies a la sembra i el reg de les seves substàncies subterrànies, que sovint només semblen ocultes.

Mitjançant l’obra de les artistes internacionals que participen en el programa, Adelita Husni-Bey, Muna Mussie i Daniela Ortiz, Sowing Archives reconeix i celebra la importància de les contranarratives, especialment en el context del passat colonial d’Europa. El projecte inicia un diàleg entre Itàlia i Espanya, en què diverses pràctiques artístiques cerquen i treuen a la llum una mirada crítica envers les persistents reverberacions estètiques i ideològiques del colonialisme, també a través d’una pedagogia alternativa orientada a reformular la memòria col·lectiva.

Sowing Archives, format per performances, projeccions de vídeos, tallers i una sèrie de publicacions editorials, consta de tres activitats principals, que La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona acull des de l’1 d’octubre fins a finals de novembre de 2024.

Sowing Archives és un programa públic concebut i comissariat per Sara Alberani i Chiara Siravo (LOCALES). Està promogut per la Direzione Generale Creatività Contemporanea del Ministeri de Cultura italià i l’Institut Italià de Cultura de Barcelona, conjuntament amb la 15a edició de Manifesta.

El projecte compta amb el suport de La Virreina Centre de la Imatge, àngels barcelona, Laveronica Arte Contemporanea, ​​així com amb la col·laboració de Calafou i Nero Editions.

 

Adelita Husni Bey
Adelita Husni Bey. Foto: Manuele Geromini copia
Riu Besòs
Riu Besòs

    Concebut i comissariat per:

    • LOCALES

    Promogut per:

    • DGCC
    • IIC
    • Angels

    Amb el suport de:

    • La Virreina
    • La Veronica

    Mitjà col·laborador:

    • Nero