DSP

L’experiència col·lectiva: documental participatiu i imaginari social
Presentació expositiva del projecte d'investigació

13.02.2018 – 23.02.2018


Documental Social Participatiu: Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Associació Catalana per la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants (ACATHI) i col·lectiu FMTs del Poblenou
Inauguració: 13 de febrer, a les 19 h
Virreina LAB

«Una experiència no és qualsevol vivència, ni qualsevol trobada amb el món: és una elaboració d’aquest material en la forma d’un relat significatiu per a algú altre.» - Walter Benjamin

L’experiència col·lectiva és una presentació dels treballs que la plataforma Documental Social Participatiu (DSP – La Virreina) ha dut a terme durant la seva estada a La Virreina Centre de la Imatge, des de mitjans any 2016 fins a finals del 2017.
 

La mostra disposa, a manera de documental expandit, l’itinerari desenvolupat amb tres col·lectius, amb els quals s’ha treballat conjuntament: la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Associació Catalana per la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants (ACATHI) i el col·lectiu FMTs del Poblenou.

L’exposició presenta els treballs audiovisuals fets per aquests col·lectius i suposa una posada en escena de la proposta de la plataforma DSP pel que fa als seus eixos principals:

  • Proposta de mediació entre la institució i la ciutadania.
  • Desenvolupament d’una metodologia de treball participatiu.
  • Adaptació a les necessitats i característiques diverses de cada col·lectiu.
  • Formalització dels continguts audiovisuals.
  • Selecció del format audiovisual de treball (testimonis, històries de vida, videoclips, campanyes de difusió, acció directa, streaming, jornades).
  • Participació dels col·lectius en tot el procés de treball i en la difusió de l’exposició.

 

ACATHI: Migració, refugi i diversitat LGTBIQ+

ACATHI és una associació formada per persones d’orígens diversos: LGTBIQ+, migrades i/o refugiades (en totes les seves variants). Aquesta diversitat d’identitats forma l’essència d’un projecte que pretén incidir en la realitat de les persones migrades LGTBIQ+.

La tasca que DSP – La Virreina ha desenvolupat amb ACATHI al llarg d’aquest últim any i mig ens ha permès conèixer les enormes necessitats de suport i comunicació social dels grups socials discriminats.

Per això, en aquest cas la tasca desenvolupada no s’ha centrat exclusivament en l’ús de les eines audiovisuals per a l’apoderament expressiu i la comunicació social, sinó també en el reconeixement de les singularitats, les històries i els relats, així com en les transformacions físiques i territorials.

És per això que el testimoni d’històries singulars és l’eix principal del projecte que hem dut a terme conjuntament. Tenir veu i imatge, com a punt de partida per ser reconegut per l’altre, obre la possibilitat d’aconseguir un espai propi a través d’aquest reconeixement.

El llarg i ardu procés per obtenir asil en un nou territori o la conquesta d’un gènere en transformació també forma part de les bases del teixit narratiu que articula el material expositiu, i propicia l’evocació i la crònica d’un viatge vital.

 

L’associació cultural Els Fumats

L’associació cultural Els Fumats (FMTs) neix oficialment el setembre de 2016 al barri del Poblenou de Barcelona. El seu nom vol recordar el passat obrer del Poblenou, en temps en què el fum de les xemeneies era el teló de fons del paisatge del barri.

FMTs no disposa d’un lloc físic on desenvolupar les seves activitats, sinó que aprofita la seva índole itinerant per crear i enfortir sinergies amb diverses entitats del barri: l’ateneu popular La Flor de Maig, la plataforma ciutadana Eix Pere IV – Cooperar per fer ciutat, el Casal de Barri del Poblenou, els horts ocupats i Apropem-nos.

Vam establir una relació de treball i col·laboració entre la plataforma DSP – La Virreina i FMTs a partir d’un primer contacte motivat per la recopilació d’informació i material d’arxiu del Poblenou per a un documental que estaven fent alguns membres del col·lectiu. Aquest contacte ens va permetre adonar-nos que, en el cas del Poblenou, estàvem actuant en línies de recerca paral·leles.

DSP – La Virreina va anar establint vincles amb institucions i col·lectius del barri per impulsar un arxiu audiovisual del Poblenou que aglutinés el material audiovisual que s’havia anat enregistrant durant la convulsiva transformació del barri dels últims vint anys, a més de reunir documents audiovisuals de caràcter històric encara dispersos. Per la seva banda, FMTs activava el Mapa Emocional del Poblenou, un arxiu de característiques singulars sobre el record i l’audiovisual domèstic.

Vam decidir unir esforços i sabers per crear conjuntament un arxiu audiovisual del Poblenou. Aleshores vam convocar una sèrie de jornades (quatre durant el 2017) amb la complicitat d’Eix Pere IV, Hangar, el districte de Sant Martí i l’Arxiu Històric del Poblenou, i vam convidar veïns i associacions del barri perquè aquest arxiu funcioni mitjançant categories que permetin expressar les inquietuds dels veïns del barri. Gràcies a la participació i la col·laboració d’historiadors, arxivers, activistes i programadors en aquestes jornades, hem pogut desenvolupar l’estructura del Mapa Emocional del Poblenou, que, al seu torn, actualment ens permet elaborar una base de dades interactiva per fer efectiu aquest arxiu audiovisual.

 

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH)

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) desenvolupa una activitat implacable i de primera necessitat: evita que la gent sigui desposseïda d’un dret bàsic i fonamental com és el dret a l’habitatge.

L’acció permanent i quotidiana de resistència de la PAH va acompanyada de la comunicació audiovisual com a eina de difusió i pressió, i també d’educació a la ciutadania sobre les coses que els mitjans de comunicació amaguen i tergiversen.

La tasca que duu a terme DSP – La Virreina amb la PAH propicia l’apoderament audiovisual del grup, de manera que els membres del col·lectiu desenvolupen i produeixen els seus propis missatges. Aquesta activitat d’apoderament a partir de tallers i una pràctica conjunta ha permès crear PAHPress, la comissió de producció dins el col·lectiu encarregada d’activar els processos de comunicació audiovisual, tant en els enfrontaments diaris contra els desnonaments a través del streaming com en l’enregistrament i la producció de material original en les campanyes de comunicació que duu a terme la PAH.

Dotar el col·lectiu d’eines tècniques i conceptuals perquè pugui difondre la seva tasca en relació amb el dret a l’habitatge —estretament vinculat al dret a la comunicació— ha format part de la nostra experiència compartida al llarg d’aquest últim any.