Voula Papaioannou, Barricadas durante la guerra civil de diciembre de 1944 en Atenas

La classe social. Imaginaris i figuracions polítiques

Antonio Gómez Villar

La «classe obrera», com a categoria heurística, va tenir la capacitat analítica d’organitzar l’evidència històrica de la societat industrial des del segle xix fins a mitjans del xx al voltant de les fàbriques, les institucions de classe, la cultura de classe, els partits i els sindicats. Les classes socials van esdevenir un fet social total, una visió col·lectiva del món, el «punt de vista històric», la gran narrativa tractora que arrossegava les altres demandes, una manera específica de llegir les qüestions socials i d’estructurar les formes de representació política entorn dels conflictes de classe.

El lligam entre la classe obrera i l’àmbit social va ser un producte de la societat industrial i de l’esgotament de l’antic règim. La crisi d’aquest lligam dona compte d’una altra transició, la forta transformació del règim de fàbrica i les mutacions del capitalisme globalitzat. Tan obvi és que la classe treballadora no ha desaparegut com evident que els seus referents culturals han entrat en crisi. Aquest projecte de recerca es proposa atendre diversos debats teòrics i cruïlles polítiques relacionats amb la capacitat estructurant de la classe, el seu potencial per emmarcar les representacions i identitats polítiques i la vivència de la classe avui.

Antonio Gómez Villar és professor de filosofia a la Universitat de Barcelona (UB), codirector del Festival de Filosofia Barcelona Pensa i membre de l’Institut d’Estudis Culturals i Canvi Social (IECCS). Les seves principals línies de recerca tenen a veure amb les maneres en què s’ha redefinit el camp conceptual de classe atenent la transformació de les subjectivitats i les noves relacions culturals i polítiques, així com amb l’anàlisi dels repertoris d’acció col·lectiva des d’una perspectiva antagonista. És autor de llibres com Los olvidados. Ficción de un proletariado reaccionario (Bellaterra, 2022) i Ernesto Laclau y Chantal Mouffe: hegemonía y populismo (Gedisa, 2021), i editor dels llibres Maradona, un mito plebeyo(Ned, 2021) i Working Dead. Escenarios del postrabajo (La Virreina, 2019), amb María Ruido i Marta Echaves.

Imatge: Voula Papaioannou, Barricades durant la guerra civil de desembre de 1944 a Atenes.