Investigació / Vídeo


La dissidència sexual i els feminismes negres en el context transnacional
Pratibha Parmar

19.03.2019


Activitat dins del cicle Microhistòries de la diàspora. Experiències «encarnades» de la dispersió femenina
Un projecte de La Virreina Centre de la Imatge amb el suport de Programa Barcelona Interculturalitat
Comissariat per Tania Adam


Conferència de Pratibha Parmar moderada per Rebecca Close
En col·laboració amb el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
Dimarts 19 de març 2019, 19 h. Espai 4
Entrada gratuïta. Aforament limitat
Traducció simultània al castellà

Segons Pratibha Parmar, el Black British Movement és un moviment que té la dissidència sexual com a columna vertebral de la seva crítica a l’estat nació en el moment de la neoliberalització. Des de la creació de documents per a un possible arxiu lèsbic de la diàspora sud-asiàtica, afrocaribenya i africana fins a la intervenció d’una mirada transversal que busca representar les aliances entre diferents comunitats, els seus treballs ofereixen una caixa d’eines per analitzar la cara oculta del neoliberalisme que proposa una reestructuració del capital que va més enllà de la privatització de l’estat del benestar i estimula un nou racisme ancorat en les lògiques del mercat. Lluny de mostrar l’aspecte «multicultural» d’un país, l’autora construeix i alimenta una crítica negra que proposa les diàspores com a impugnació del capitalisme i la colonialitat.

 

PRATIBHA PARMAR (Nairobi, 1955). Parmar és una cineasta britànica nascuda a Kenya i d’ascendència índia que es va traslladar a Anglaterra amb la seva família quan ella tenia 11 anys. És coneguda internacionalment pel seu treball de documental polític i, sovint, polèmic, així com pel seu activisme en els moviments feministes i de drets de les lesbianes a escala mundial. Ha col·laborat amb una gran quantitat d’artistes i activistes de renom i amb figures públiques de tot el món.

Parmar fa servir la càmera específicament per beneficiar les dones de tot el món. Gràcies al fet d’haver posat la seva lent sobre comunitats i pobles marginats d’àmbit internacional, la seva contribució als drets humans i a l’educació a tot el món ha estat crucial. Les seves pel·lícules estan marcades per la complexitat política i la riquesa visual i hi reprèn els temes de la força de les dones, l’opressió racial i cultural i les vides de les persones LGBTI del sud d’Àsia. És coneguda per inspirar-se en l’humor, l’enginy i la vida quotidiana de les dones i en la narració visionària per articular les realitats i els somnis de les dones feministes i LGBTI, així com la vida de la diàspora del sud d’Àsia.

Parmar divideix el seu temps entre Berkeley (Califòrnia) i Londres.
 

Modera,

REBECCA CLOSE (Londres, 1987). Investigadora, escriptora i traductora. Experimenta amb metodologies de recerca i producció artística des dels feminismes. És l’autora de Valid, Virtual, Vegetable Reality, guardonat amb el Melita Hume Prize 2017.

 

TANIA ADAM (Maputo, 1979), periodista i productora cultural. Fundadora i editora de Radio África Magazine. Presentadora de Terricoles betevé i de radio àfrica @beteve 91.0 Fm.