Nou Barris incorpora nom de dona a quatre biblioteques

28/02/2024 - 14:25 h

Carmen Laforet a la Vilapicina i la Torre Llobeta, Aurora Díaz Plaja a la Nou Barris, M. Àngels Rivas a la Canyelles, i Mària Sánchez a la Biblioteca Zona Nord

Quatre biblioteques de Nou Barris sumen al seu nom el d’una dona rellevant del món del llibre, de la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu. Són aquestes:

Els noms de les biblioteques de Barcelona

Les Biblioteques de Barcelona se singularitzen amb els noms dels propis edificis patrimonials, o bé s’identifiquen amb noms de figures rellevants del món del llibre, de la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu. En l’actualitat la majoria de les biblioteques porten noms d’homes; per això, des de Biblioteques de Barcelona, la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives i els districtes, en aquelles biblioteques que només porten el nom del barri, s’ha volgut impulsar l’assignació de noms propis de dones nascudes a Barcelona o amb un vincle fort amb la ciutat.

Amb la suma d’aquestes quatre biblioteques i dues més, la Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix a l’Eixample i la Biblioteca Vila de Gràcia – Rosa M. Arquimbau al districte de Gràcia, ja són 13 les biblioteques de la ciutat que duen nom de dona.

Qui és qui?

Carmen Laforet Díaz

(Barcelona, 6 de setembre de 1921 – Majadahonda, 28 de febrer de 2004)

Novel·lista nascuda a Barcelona. Als dos anys va anar a viure a les illes Canàries. Va tornar a Barcelona el 1939, i hi va estudiar Filosofia i Dret fins al 1941, quan es trasllada a Madrid, ciutat on va residir la resta de la seva vida.

Va guanyar reconeixement internacional amb la seva primera novel·la, Nada (1944), que va ser aclamada com una obra mestra de la literatura espanyola del segle XX. Nada va guanyar el Premi Nadal i va captivar els lectors per la narrativa evocadora i el retrat de la vida quotidiana de la Barcelona de postguerra, amb una mirada crítica i profundament humana. Una novel·la que s’ha convertit en un clàssic de la literatura castellana del segle XX.

Laforet va escriure altres obres com: La isla y los demonios (1952), La llamada (1954), La mujer nueva (1955) o el llibre de relats La niña y otros relatos (1970).

Aurora Díaz Plaja Contestí

(Barcelona, 7 d’agost de 1913 – Barcelona, 8 de desembre de 2003)

Bibliotecària i escriptora. Durant la Guerra Civil va organitzar el Bibliobús, que arribava a les primeres línies del front. A la postguerra, va organitzar les biblioteques de Catalunya i va publicar diverses guies de lectura i treballs especialitzats.

Coneguda per les seves obres infantils i juvenils, la seva producció literària va reflectir els valors de la cultura catalana i la preocupació per l’educació dels infants. Podem destacar Les entremaliadures de Till Olibaspill (1979) i Contes de debò (1981). El 1982 va organitzar la primera exposició “Llibre Infantil en Català” a la Internationale Jugendbibliothek de Múnic.

Com a crítica va col·laborar a Serra d’Or, El Món, El Ciervo i d’altres publicacions. També va ser traductora d’obres com La visita de la vella dama de F. Dürrenmatt. L’any 1984 el Ministeri de Cultura la va guardonar amb el premi de Crítica de literatura infantil.

Maria Àngels Rivas Ureña

(Targist, Marroc, 1935 – Barcelona, 1994)

Activista veïnal, als anys seixanta va arribar a Barcelona amb els seus dos fills després de viure al Marroc, Tànger i Suïssa.

Veïna de Nou Barris, va militar al Partit Socialista Unificat de Catalunya, on va treballar intensament per millorar la realitat social del districte. La construcció d’habitatges i d’un barri dignes per a la gent treballadora van ser els eixos principals de la seva acció comunitària. Gràcies a les protestes veïnals es va aconseguir que es modifiqués el planejament urbanístic de la ronda. El seu lideratge la va portar a ser presidenta de l’Associació de Veïns de la Guineueta i va implicar-se a fons en les reivindicacions del nou barri de Canyelles, edificat durant els anys setanta. El 1976 va participar en les primeres Jornades Catalanes de la Dona. Va ser la primera presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Canyelles.

L’any 2004, el districte de Les Corts va inaugurar la convocatòria del Premi per a la Igualtat de Les Corts: M. Àngels Rivas Ureña. L’Ajuntament de Barcelona li va dedicar un carrer el 2010.

Mària Sánchez Ledesma

(1963 – Barcelona, 16 de març de 2023)

Mària Sánchez Ledesma va ser periodista als Serveis Informatius de RTVE Catalunya i tot un referent periodístic i personal per als companys de professió i per a la resta de professionals que van treballar amb ella durant 35 anys de carrera a RTVE Catalunya.

La seva trajectòria professional va estar vinculada a la informació social i municipal de Barcelona durant més de 20 anys, amb una mirada comunicativa en l’àmbit social, en el veïnat o els turistes; en definitiva, en les persones.

L’any 1996, va capitanejar l’equip que va crear El Escarabajo Verde, un programa avançat a la seva època, dedicat a l’ecologia, el medi ambient i la ciutadania.

Juntament amb Manel Lucas va escriure el llibre d’entrevistes La República que vam viure (2003).

Va destacar per la seva lluita per la defensa de la qualitat informativa i de servei públic de la professió, tot això sense perdre l’empatia i la generositat vers els altres.