L´Agència de Salut Pública de Barcelona investiga una intoxicació alimentària en un casal d´estiu : Servei de Premsa

L´Agència de Salut Pública de Barcelona investiga una intoxicació alimentària en un casal d´estiu

12/07/2011



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) investiga des d´ahir a la tarda una possible intoxicació alimentària que ha afectat 26 persones, la majoria participants en un casal d´estiu promogut per una entitat privada (Club Esportiu Mediterrani) del districte de Sants Montjuïc. Entre aquests hi ha 17 menors, 7 monitors i altres dos adults.

La majoria dels afectats s´estan recuperant. Tots els menors són fora de l´hospital i s´espera que en poques hores rebin l´alta els dos adults que encara estan ingressats.

Des del primer moment se´ls va oferir atenció mèdica especialitzada per part de professionals del Sistema d´Emergències Mèdiques (SEM), amb el trasllat a diferents hospitals de la ciutat on van quedar en observació. Els símptomes que presentaven eren lleus, i es van manifestar poc després de dinar, amb vòmits, sudoració, malestar i descomposició, sense febre, manifestacions freqüents quan es tracta de toxiinfeccions alimentàries. Aquesta simptomatologia en la majoria d´ocasions desapareix en poc temps sense deixar seqüeles.

L´Agència realitza la investigació epidemiològica necessària en aquests casos, que inclou la recollida de mostres, de dades clíniques, i les entrevistes a persones exposades a la intoxicació, així com a d´altres persones relacionades. D´altra banda, inspectors de l´Agència han inspeccionat també les instal·lacions on es realitzava la preparació dels àpats, en el mateix centre esportiu, així com els processos que s´han fet servir. A més, el laboratori de l´Agència també hi està intervenint, amb el processament de mostres dels aliments i de les que es van prendre als afectats.

A Barcelona cada any es registren més d´una vintena d´intoxicacions alimentàries de tipus col·lectiu. Tot i la intervenció dels serveis de salut pública, en alguns casos resulta impossible determinar l´agent causal de la contaminació.

La prevenció és clau

Les toxiinfeccions alimentàries sovint apareixen en menjadors col·lectius, però no és estrany que es donin en l´entorn domèstic. Les toxiinfeccions es poden evitar seguint unes recomanacions bàsiques i tenint cura en la manipulació dels aliments frescos.

Com podem evitar una toxiinfecció alimentària

? Higiene acurada personal i de les mans abans de la preparació dels aliments
? Higiene acurada de les mans després de manipular aliments crus i abans de
manipular aliments cuinats
? Preparació dels aliments amb poca antelació
? Conservar els aliments en refrigeració
? Evitar la interrupció de la cadena de fred, refrigeració insuficient o mala
descongelació
? Evitar l´escalfament o cocció insuficients
? Evitar menjar ous crus. Mantenir-los en refrigeració a una temperatura entre 0º i 6º. Els ous es poden congelar si es volen guardar durant molt de temps: els ous no es congelen amb la closca, cal batre la clara i el rovell i d´aquesta forma es poden guardar durant un llarg període.





Paraules clau