L´Ajuntament activa el Servei d´Urgències i Emergències Socials en casos de desnonament o desallotjament : Servei de Premsa

L´Ajuntament activa el Servei d´Urgències i Emergències Socials en casos de desnonament o desallotjament

27/07/2011



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona té un model únic i singular de protecció civil, incorporant en totes les actuacions d´emergència l´atenció psicosocial a les persones que puguin ser damnificades. A més dels cossos de seguretat, de bombers i d´emergències mèdiques, el sistema de protecció civil municipal, incorpora un equip d´urgències i d´emergències socials que s´ocupa d´atendre la dimensió psicosocial dels afectats.

De l´atenció a la dimensió social de les emergències s´ocupa l´equip del Centre d´Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Aquest equip de professional s´activa en dos tipus de serveis, les urgències i les emergències socials, amb el factor comú denominador de donar resposta immediata a les persones o famílies que es troben en una situació de crisi greu .

El Servei d´Atenció a les Urgències Socials atén de forma immediata i puntual a les persones que es troben en una situació d´urgència social fora dels horaris dels centres de serveis socials (allotjament, ajuts econòmics d´urgència, derivació a altres serveis, etc). El Servei d´Atenció a les Emergències Socials dóna servei a les persones que es veuen afectades per sinistres (incendi, inundació, esfondrament d´un edifici, etc.) i inclou serveis com ara: l´atenció psicosocial; l´allotjament temporal, generalment de 3 a 5 dies, en establiments hotelers de la ciutat; cobertura de les necessitats bàsiques (alimentació i higiene); transport i desplaçament; avís a familiars, i informació i derivació a altres serveis de l´atenció social primària.

El passat 19 de juliol, el CUESB va allotjar a 20 persones desallotjades d´un edifici del carrer Castillejos a causa d´un incendi. També es va oferir atenció psicosocial i allotjament a una família desnonada del barri del Clot que finalment van decidir rebutjar, i també s´ha actuat davant d´un desallotjament al barri de Can Clos on s´ha atès a 11 persones que necessitaven allotjament i cobriment de necessitats bàsiques.
Per tant, des de l´Ajuntament es considera que les intervencions en situacions d´emergències no s´acaben quan s´ha rescatat els afectats i s´ha restituït la seguretat física de les persones, sinó quan deixa d´existir per a elles un risc emocional i social. En els casos de desallotjament o desnonament, el servei d´Urgències i Emergències Socials ofereix allotjament d´urgència i atenció psicològica en cas que els afectats el requereixin.





Paraules clau