Barcelona aprova una declaració institucional en defensa del sistema d´immersió lingüística, un model d´èxit educatiu i garant de la cohesió social : Servei de Premsa

Barcelona aprova una declaració institucional en defensa del sistema d´immersió lingüística, un model d´èxit educatiu i garant de la cohesió social

23/09/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest matí s´ha celebrat un Consell Plenari extraordinari en defensa del sistema d´immersió lingüística dels centres educatius catalans, un model d´èxit educatiu i garant de la cohesió social. El president del Plenari, el regidor Joan Puigdollers, ha llegit el text de la Declaració Institucional que s´ha aprovat amb el vot de la majoria dels grups, amb excepció del Partit Popular que ha votat en contra.

L´alcalde ha iniciat la seva intervenció donant les gràcies als grups municipals que han votat favorablement aquesta moció perquè ?han permès que, com sempre fem a Barcelona en moments de dificultat, puguem alçar la veu per manifestar les nostres conviccions?.

?Avui?, ha afegit Trias, ?era el moment per expressar el suport i el compromís total de l´Ajuntament de Barcelona amb l´actual sistema d´immersió lingüística a les escoles catalanes? i ha lamentat que un dels grups no s´hi hagi sumat, ?m´hauria agradat molt que aquesta força barcelonina s´expressés de manera encara més unitària?.

Com ha assenyalat l´alcalde Barcelona, com a capital de Catalunya, ?no pot restar en silenci davant l´atac que suposa per al català, i per al nostre autogovern, la sentència del Tribunal Suprem i la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya?.

L´alcalde de Barcelona, com ja va fer en una declaració institucional el passat 6 de setembre, ha manifestat el seu total desacord per aquest decisió, ?que qüestiona un model sense el qual la Barcelona i la Catalunya d´avui no tindrien la cohesió social de què gaudim. Un model sense el qual mai no s´hauria pogut normalitzar el català a les escoles i a la societat en general?.

Com ha dit l´alcalde s?ha fet molt bona feina i és indispensable que aquest model pugui seguir-se aplicant a les escoles perquè la presència i l´ús del català en la vida quotidiana no se situa al mateix nivell que el castellà. ?És una realitat que no podem obviar, com la realitat diversa del nostre país, lligada a un gran èxit com és l´arribada de noves persones, nous catalans, ens obliga a seguir treballant entre tots per cuidar i preservar la nostra llengua en igualtat de condicions que la resta?. Per a Trias la convivència del català amb el castellà al nostre país durant aquests 30 anys de democràcia és un llegat molt valuós que no es pot deixar perdre.

?Hem de garantir que la cohesió social tan preuada als nostres barris, sigui també una màxima a les nostres escoles?, ha dit Trias, que ha destacat i agraït la bona feina que ha desenvolupat des de fa molts anys el col·lectiu de mestres i la resta de professionals de l´educació a Catalunya. ?Fa 30 anys, Catalunya va fer una aposta decidida i valenta per assegurar un excel·lent nivell de competències lingüístiques tant en castellà com en català per a tots, i per enfortir el model de convivència i integració als nostres barris?.

Trias ha reclamat no fer cap pas enrere en les fites assolides i ha apostat per seguir avançant i, en un context cada cop més global, incrementar el nivell de competències de l´alumnat en anglès. ?Aquest ha de ser un objectiu compartit absolutament per tothom. En cap cas hem de generar un model monolingüe sinó que aquest ha de ser plurilingüe. És una gran riquesa per a la persona el poder entendre i parlar com més llengües millor. Una riquesa lingüística, però també cultural i de valors socials.?

?Com a alcalde de la capital de Catalunya, una nació amb una cultura i una llengua pròpia, vull manifestar la defensa envers aquest model d´èxit?. L´alcalde ha declarat que l´Ajuntament de Barcelona serà al seu costat de la Generalitat de Catalunya en totes les seves accions de defensa del model lingüístic de les nostres escoles i ha afegit que a través de la participació de l´Ajuntament en el Consorci d´Educació de Barcelona, en garantirà la continuïtat.

?Tenim una identitat forta, un patrimoni compartit, i un sentiment que ens fa sentir orgullosos del nostre país. Aquesta és una riquesa enorme que hem de treballar per mantenir aquest esperit de convivència i cohesió que hem construït entre tots durant 30 anys. L´hem de cuidar i seguir treballant tots junts?, ha assenyalat Trias, que ha acabat la seva intervenció demanat que ?tots plegats, administracions, entitats, la comunitat educativa i la ciutadania, hem de seguir treballant en defensa del català, de la nostra cultura i de la cohesió social?.

Podeu llegir el text de la declaració en el següent enllaç:

http://w3.bcn.es/fitxers/premsa/declaracidefensacatal.411.pdf





Paraules clau