Comencen els treballs de millora de la pavimentació dels vials interiors del Park Güell : Servei de Premsa

Comencen els treballs de millora de la pavimentació dels vials interiors del Park Güell

02/11/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Durant aquesta setmana comencen els treballs per a la millora de 8.065 m2 de vials i camins interiors del Park Güell i les respectives instal·lacions, que inclou els trams compresos entre la porta del carrer Carmel i la porta del carrer Olot, el camí adaptat cap a la Sala Hipòstila, el camí de les Llàgrimes, el camí de la porta de Sant Josep de la Muntanya fins l´escola, el camí superior al passeig de les Palmeres, el camí d´accés a la plataforma de baix, el camí de la zona de jocs, el camí de la Pressió, el camí de dalt, i els viaductes de baix, del mig i de dalt.

Aquestes obres, que es perllongaran durant tres mesos, suposen la millora de prop del 35% dels vials del Park Güell i es duran a terme per fases per tal de garantir als usuaris i visitants del parc la circulació i ús dels accessos i vials interiors d´aquest espai verd. En tots els trams afectats es pretén la millora qualitativa dels actuals paviments sense variar la configuració actual del parc i tenint sempre en compte la mínima afectació al patrimoni verd i arquitectònic així com als usuaris i visitants d´aquest parc. Els treballs es faran per fases i per sectors, facilitant camins alternatius als visitants i garantint la circulació.

En aquesta actuació es preveu la pavimentació de 8.065 m2 de vials i camins: 2.715 m2 de formigó, 4.331 m2 de sauló estabilitzat i 1.019 m2 de sauló granític.

Les actuacions previstes inclouen la substitució i adequació dels paviments, vorades i elements d´infraestructures com ara murs, esglaons o canonades existents dins d´aquestes zones que estan deteriorades i es troben en mal estat, ja sigui per la seva antiguitat, pel desgast per l´ús massiu o bé per la singular orografia caracteritzada per fortes pendents que genera una elevada erosió del terreny.

Les obres de pavimentació, que no suposen una modificació en l´aspecte visual dels camins, permetran millorar la consistència dels camins i accessos i evitar la disgregació de materials amb la recollida d´aigües pluvials, tot respectant la naturalesa i les característiques generals dels vials interiors d´aquest parc. Els nous materials de pavimentació presenten major duresa i menor desgast i s´adeqüen a cada tipologia existent en cada tram respectant els materials originaris (sauló, formigó, empedrat, etc). Així, les tasques de millora de paviments previstes al Park Güell són fidels a les característiques dels paviments existents, d´acord amb el que estableix la normativa que regeix les actuacions de millora d´un jardí històric. Paral·lelament s´instal·laran rigoles per tal de facilitar el drenatge, reconduir les aigües i evitar l´erosió dels camins.

El projecte de millora també preveu reforçar algunes delimitacions de zona, com espais enjardinats i entorns dels parterres, amb encintats de llambordí granític o encintats de pedra, com els existents en la resta del parc.

Vials i camins inclosos en el projecte de millora de pavimentació del Park Güell

El projecte executiu ha tingut en compte la degradació dels paviments existents derivada en gran mesura per les característiques del terreny i dels materials usats així com la pressió per part dels visitants. Aquesta actuació és una de les primeres renovacions globals que es realitzen tenint en compte l´estudi dels pendents, el comportament de materials i l´erosió per la recollida d´aigües, i on s´hi ha introduït millores per la canalització l´aigua.

Durant els treballs es té especial cura per a la protecció de l´arbrat i la vegetació amb la inclusió de mesures de protecció i la utilització de maquinària adequada a la singular orografia del parc i que garanteixi respectar el patrimoni verd existent.

Nous elements de senyalització

Des d´aquest mes d´octubre el Park Güell disposa de nous elements de senyalització que faciliten als usuaris i visitants la circulació i la mobilitat interior. Així, a cada accés del parc s´identifiquen els serveis i equipaments, els accessos i recomanacions de conducta i es proposen tres recorreguts de la zona monumental. També s´han substituït i s´han instal·lat noves senyals direccionals a l´interior del parc per facilitar-ne la mobilitat i els recorreguts. S´han instal·lat també senyals específiques amb recomanacions de conducta i de precaució per evitar incivismes.

El Park Güell és un jardí històric que ocupa 17,18 hectàrees del Turó del Carmel, al Districte de Gràcia. Va ser inaugurat com a parc públic el 1922 i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1984. Actualment, és un dels parcs més visitats de la ciutat de Barcelona, i és un jardí històric catalogat per l´ICOMOS-IFLA -el Consell Internacional de Jardins Històrics creat per l´UNESCO- i per tant subjecte a les recomanacions de la Carta de Florència. Com a jardí històric, qualsevol actuació relacionada està subjecta a la normativa i els criteris de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Al 2002, amb motiu de l´Any Gaudí es va fer la darrera renovació de camins global.





Paraules clau