L´alcalde Xavier Trias afirma que si una ciutat pot fer un salt endavant i sortir enfortida de la crisi, aquesta és Barcelona : Servei de Premsa

L´alcalde Xavier Trias afirma que si una ciutat pot fer un salt endavant i sortir enfortida de la crisi, aquesta és Barcelona

17/11/2011



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona ha estat el convidat de la XXVII edició dels Dinars Construcció del Col·legi d´Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d´Edificació de Barcelona (CAATEEB), que s´ha celebrat aquest migdia a la seu del col·legi. Trias ha pronunciat la conferència ?Noves prioritats i reptes de futur per a Barcelona?. En començar la seva intervenció l´alcalde Trias ha volgut ?felicitar? la tasca que desenvolupen els col·legis professionals com a aglutinadors de l´esperit de servei i de la feina ben feta dels diferents col·lectius professionals a la ciutat.

?Tenim molts reptes per endavant, la nostra voluntat és introduir noves maneres de fer i d´actuar a l´Ajuntament de Barcelona, sent conscient que aquestes noves maneres necessiten de la complicitat i l´ajuda de molta gent?, ha afirmat l´alcalde Trias.

L´alcalde ha explicat que les prioritats del nou govern estan orientades a la lluita contra la crisi econòmica, donant resposta a l´atur amb la creació de nous llocs de treball; i a la millora de la qualitat de vida amb un fort accent social i de benestar. ?Tots sabem que les eines que tenim a les mans des de l´administració pública són limitades. Però han de ser suficients per esperonar el desenvolupament i la creació d´activitat econòmica a la nostra ciutat?, ha subratllat Trias.

Com ha exposat l´alcalde, un Ajuntament com el de Barcelona ha de ser capaç de facilitar i acompanyar la voluntat de creació de riquesa, ?aquesta voluntat de creació de noves oportunitats la personifiquen millor que ningú els emprenedors. Barcelona és i ha de continuar sent una ciutat emprenedora?.

L´alcalde ha explicat que s´han presentat uns pressupostos que són un reflex fidel de la situació econòmica solvent de l´Ajuntament de Barcelona, estem millor que altres administracions, ?un pressupost auster però realista, prioritzant les polítiques socials, la reactivació econòmica, el foment de l´ocupació, la seguretat ciutadana i un espai públic de qualitat. En cap cas ens proposem reduir la capacitat inversora d´aquest Ajuntament, sinó que treballem per millorar la gestió de la despesa?.

Aquesta estratègia de contenció i responsabilitat inversora es veu reflectida en el Pla Empenta per a la regeneració de sòl i d´habitatge de Barcelona, que preveu donar un nou impuls a diversos projectes urbanístics basats en la construcció d´habitatge aturats en gran part per la crisi econòmica i immobiliària. ?És una aposta a mig i llarg termini amb un doble objectiu, donar resposta a la crisi econòmica i financera que pateix el sector de la construcció; i per donar resposta a la greu crisi social vinculada amb l´habitatge i la demanda permanent d´habitatge a preu assequible que viu la ciutat?, ha explicat.

Per a fer-ho Trias aposta per potenciar la col·laboració públic-privada però ha advertit que aquest nou plantejament no tindria sentit sense una traducció social i un impuls de les polítiques socials per promoure habitatge assequible.

La construcció de la ciutat és un procés en el qual els ciutadans, les organitzacions i les empreses afegeixen valor al territori, ?i Barcelona és un valor segur?. ?Ara, a Barcelona, volem inventar un nou model de progrés social i econòmic basat en l´autosuficiència energètica, en un urbanisme intel·ligent, que aposta per un urbanisme i unes infraestructures que combinin la qualitat constructiva amb les tecnologies de la informació i la comunicació, i el seu impacte energètic i mediambiental?.

L´alcalde ha explicat que, malgrat l´època difícil que vivim, Barcelona té moltes possibilitats, ?tenim unes possibilitats com mai?, ha dit l´alcalde citant la regeneració prevista de l´espai industrial de la Zona Franca, el projecte BZ, l´Aeroport, el Port, la Zona Franca, la Fira, Mercabarna, aquest desenvolupament es veurà consolidat amb l´entrada en funcionament del Corredor Mediterrani; el procés de regeneració de la zona logística portuària per crear un gran pol productiu i de serveis, que no exclogui la idea de ciutat, el Blau@Ictinea; centres de recerca, la capitalitat dels mòbils…

?Barcelona té a més el potencial de ser una de les àrees econòmiques més dinàmiques d´Europa, amb una gran projecció internacional i amb una marca de prestigi reconeguda a tot el món. No podem deixar escapar aquestes oportunitats?, ha dit Trias afegint que ?si alguna ciutat fer un salt endavant aquesta és Barcelona?, ha dit Trias emplaçant tothom a ?mirar el futur amb optimisme?. ?Si som capaços d´entendre que el món canvia i que tenim nous reptes, que passen per tenir a la ciutat nova tecnologia sense fer fora l´empresa tradicional, aprofitarem aquest ocasió única. Estem en condicions de dir que serem el motor de la sortida de la crisi, hem de prendre el lideratge i fer un pas endavant?.

Com ha explicat Trias les actuacions del nou govern municipal tenen com objectiu treballar més enllà del context econòmic actual i ?pensar la ciutat de Barcelona en clau de futur, i amb voluntat de sortir de la crisi econòmica?. ?Tenim gent preparada i hem de fer una aposta per l´excel·lència, el coneixement, la creativitat, si no ho fem serem una ciutat qualsevol i el que hem de ser és una ciutat referent arreu?, ha finalitzat l´alcalde.





Paraules clau