29 famílies s´adhereixen al Servei de Famílies Col·laboradores : Servei de Premsa

29 famílies s´adhereixen al Servei de Famílies Col·laboradores

16/12/2011



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquest any 29 famílies s´han adherit al Servei de Famílies Col·laboradores de la regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Persones amb Discapacitat i s´han acollit 28 infants. L´any 2010 aquest servei comptava amb 13 famílies i es van acollir un total de 13 nens i nenes.

Aquest servei va ser creat per ajudar a les famílies que temporalment no poden ocupar-se dels seus fills/es per diverses circumstàncies (malaltia, ingrés hospitalari, dificultats específiques per conciliar la vida familiar i laboral, etc. ), facilitant una altra família propera que, voluntàriament durant aquest temps, la complementi i l´ajudi a atendre al nen/a del qual no poden fer-se càrrec. Les col·laboracions són molt flexibles i s´adapten a la disponibilitat de temps que tingui cada família, pot ser des d´unes hores al dia, caps de setmana, vacances o bé que l´infant passi a viure a casa de la família col·laboradora des d´uns dies acordats amb la família fins a un màxim de 6 mesos.

Amb l´objectiu de prevenir l´agreujament de situacions de vulnerabilitat, el Servei ha de ser temporal ?ha de durar el temps necessari fins que es resol el problema que l´ha motivat-, pròxim ?no se separa el nen acollit de la seva zona per mantenir el seu entorn físic i social habitual-, complementari ?la família col·laboradora només té la voluntat d´ajudar a la família de l´infant, no la substitueix-, i voluntari ?tant per part del nen/a si ja és gran, com d´ambdues famílies.

El perfil de les famílies que han necessitat d´aquest servei aquest any és el de una família monoparental composta la majoria de vegades per una mare i un o més fills a càrrec. Els motius més freqüents de necessitat han estat laborals o de salut.

Dels 28 nens i nenes acollits aquest any s´han realitzat 38 col·laboracions (incloses les repetides d´un infant amb una mateixa família o una de diferent). 17 han estat col·laboracions llargues (de 3-6 mesos), 13 col·laboracions mitjanes (1-3 mesos), i la resta han estat curtes (de 0 a un mes).

Amb la finalitat de donar un component més comunitari i normalitzador, des de fa més d´un any s´ha ampliat el tipus d´agents que poden fer demandes. A banda de les Unitats Bàsiques d´Atenció Social i Primària (UBASP), Serveis Socials, Hospitals, i altres vies, es poden tramitar demandes directes de familiars i/o persones compromeses en la vida comunitària de l´entorn més pròxim dels infants a acollir i demandes directes de les mateixes persones i famílies que es troben en aquesta necessitat.





Paraules clau