L´Ajuntament inclou dos nous arbres al Catàleg d´Arbres d´Interès Local de la ciutat : Servei de Premsa

L´Ajuntament inclou dos nous arbres al Catàleg d´Arbres d´Interès Local de la ciutat

23/12/2011



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha inclòs al Catàleg d´Arbres d´Interès Local dos nous exemplars d´arbres ubicats al Jardí dels Drets Humans i als jardins del Teatre Grec, ambdós al districte de Sants-Montjuïc. Es tracta d´un exemplar d´Araucaria i d´un arbre de l´espècie Grevillea robusta.

L´exemplar ubicat als jardins del Teatre Grec, al darrere de la glorieta, és un arbre de l´espècie Araucaria bidwillIi, que en català pren el nom de Bunya bunya. Té 16 metres d´alçada, un perímetre de 114 cms i una capçada de 8 metres. És l´únic exemplar d´aquesta espècie que hi ha a la nostra ciutat i és una raresa botànica, pel que s´ha considerat ser inclòs al Catàleg. L´Araucaria bidwillii, és una conífera del gènere Araucaria, de familia Araucariaceae, nadiua del sud-est de Queensland. Creix fins a 50 m. d´alçada i es l´últim supervivent de la secció Bunya del gènere Araucaria, que era diversa i extensa durant el mesozoic. S´estima que va aparèixer durant el període juràssic.

Pel que fa al segon exemplar que es proposa incloure al catàleg és un arbre pertanyent a l´espècie Grevillea robusta, de 18-19 metres d´alçada, de 7-9 metres de diàmetre de capçada i d´un perímetre de tronc de 2´2 metres. Es tracta d´un exemplar que destaca especialment per la seva mida. L´arbre està ubicat en un parterre del Jardí dels Drets Humans, també al Districte de Sants-Montjuïc.

La sol·licitud per incloure aquests dos exemplars al Catàleg d´Arbres d´Interès Local es va engegar a la comissió de catalogació celebrada al maig de 2011 i va ser aprovada al darrer plenari municipal.

El Catàleg d´Arbres d´Interès Local

L´elaboració del Catàleg d´Arbres d´Interès Local és fruit de les ordenances sobre la protecció de l´arbrat i la qualitat de vida, aprovades per l´Ajuntament de Barcelona l´any 1983. L´elecció de les espècies catalogades es realitza a partir d´uns paràmetres de valoració que analitzen aquells exemplars o plantacions singulars localitzats a la ciutat.

La catalogació dels arbres és una competència del Consell Plenari de l´Ajuntament que, a proposta d´una Comissió de Catalogació inicialment formada per tècnics de Medi Ambient i Serveis Urbans experts en agronomia, biologia, història de la ciutat i gestors dels espais verds, analitza paràmetres com la longevitat, la raresa o l´ interès botànic, emblemàtic i històric. Atès l´interès públic de la protecció dels arbres d´interès local, l´any 2008 es van incorporar a la Comissió de Catalogació entitats, institucions, professionals i ciutadans relacionats amb l´entorn acadèmic, tècnic i professional de la jardineria i l´urbanisme. L´Ajuntament de Barcelona registra totes les peticions per a la catalogació d´arbrat. L´origen de les propostes pot ser molt divers: tècnics, ciutadans, associacions de veïns, institucions particulars i públiques, etc.

El Catàleg d´Arbres d´Interès Local en línia està disponible al web de Medi Ambient i Serveis Urbans www.bcn.cat/mediambient, (a l´apartat d´Espais Verds->Arbres i Palmeres->Arbres i Palmeres d´Interès Local). Permet consultar informació de 138 exemplars inclosos i conèixer-ne les característiques.





Paraules clau