L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias i el president d´Abertis, Salvador Alemany, signen un conveni de col.laboració per impulsar una plataforma tecnològica que permeti noves tècniques de gestió de Barcelona. : Servei de Premsa

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias i el president d´Abertis, Salvador Alemany, signen un conveni de col.laboració per impulsar una plataforma tecnològica que permeti noves tècniques de gestió de Barcelona.

05/03/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona i abertis telecom, operador d´infraestructures de telecomunicacions del grup abertis, han signat avui un conveni de col·laboració per a definir els requisits d´una plataforma tecnològica que permeti noves tècniques de gestió intel·ligent de la ciutat de Barcelona. La signatura del conveni, que ha tingut lloc al Saló de la Ciutat de l´Ajuntament, ha comptat amb la presència de l´alcalde de la ciutat, Xavier Trias, el president d´abertis, Salvador Alemany, el tercer tinent d´alcalde d´Hàbitat Urbà de l´Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives, i el director general d´abertis telecom, Tobías Martínez.

L´objectiu del conveni és investigar sobre un conjunt integrat de solucions telemàtiques, informàtiques i de sensorització que possibilitin noves tècniques per a la gestió intel·ligent de Barcelona, així com validar la integració d´aquestes solucions tecnològiques, desenvolupades per abertis, i els seus resultats. El conveni de col·laboració també preveu explorar conjuntament futurs nous àmbits orientats a desenvolupar projectes d´ampli abast i repercussió europea, com el projecte i-City, que lidera Barcelona i en el qual abertis telecom col·labora activament amb els seus equips d´investigació i desenvolupament.

» L´espai urbà, plataforma d´investigació i desenvolupament

Amb la signatura d´aquest conveni es pretén desenvolupar una estratègia per promocionar, tant a l´esfera pública com privada, les iniciatives econòmiques, de mobilitat, mediambientals, socials i de govern que ofereix la ciutat de Barcelona, entesa com una plataforma d´investigació i desenvolupament, anomenada ?Urban Platform?. En aquest sentit, abertis telecom serà la companyia gestora d´infraestructures de telecomunicacions i de serveis d´aquelles companyies interessades en participar en el procés d´investigació d´aquesta plataforma.

Així mateix, el conveni preveu explorar conjuntament i col·laborar en la definició i impuls de la iniciativa de l´Ajuntament de Barcelona ?City Protocol?, un sistema de certificació que impulsarà l´economia de la innovació urbana fomentant la definició d´estàndards, integració de plataformes i el desenvolupament de tecnologies i solucions urbanes que fomentin l´eficiència en l´ús dels recursos, la sostenibilitat ambiental i el progrés social i econòmic de les ciutats.

» L´Ajuntament de Barcelona i Abertis Telecom

L´Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa l´últim mes un seguit de col·laboracions per posicionar-se com un referent de les ciutats intel·ligents. A l´acord assolit amb abertis telecom s´hi sumen els convenis signats amb CISCO i Schneider Telvent per impulsar un nou ?City Protocol?, crear un clúster de coneixement i innovació a l´entorn de l´Smart City Campus al 22@ i desenvolupar noves solucions tecnològiques per a la propera generació de serveis urbans.

abertis telecom ha dut a terme projectes amb l´Ajuntament de Barcelona, com ara el projecte ?WIFI via pública?, executat durant els anys 2009 i 2010, pel qual l´Ajuntament es va dotar d´una xarxa wifi a la via per als seus serveis corporatius. Paral·lelament, el 2009 es va constituir una empresa mixta público-privada, l´Operador de Telecomunicacions Urbà (OTU), per a la gestió d´infraestructures comunes de la ciutat intel·ligent. El 2010, l´Ajuntament de Barcelona va decidir integrar en una sola unitat de gestió la xarxa ?wifi via pública? i la xarxa ?wifi ciutadà?. Aquell mateix any, l´Ajuntament adjudicà a la UTE integrada per abertis telecom i Indra un projecte de sensorització experimental al districte tecnològic 22@. Finalment, i a impuls d´abertis, a finals de 2010 es va constituir un grup de treball per elaborar el projecte iCity, que rebrà ajut econòmic de la Comissió Europea.

abertis telecom ha col·laborat també amb d´altres administracions locals, com l´elaboració dels plans estratègics per al desenvolupament d´Smart Cities a Lleida i Sant Cugat, o bé la definició d´una oferta de serveis d´un potencial operador de telecomunicacions urbanes a la via pública. Aquestes iniciatives han contribuït a definir una visió estratègica, identificar projectes d´innovació i models de gestió de serveis a l´espai públic, essencial per permetre el desenvolupament de les Smart Cities.





Paraules clau