L’Ajuntament impulsa la participació de les dones en els programes de foment de l’ocupació : Servei de Premsa

L’Ajuntament impulsa la participació de les dones en els programes de foment de l’ocupació

16/02/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Un dels objectius del Pla d’Igualtat d’Oportunitats Real i Efectiva entre Dones i Homes 2012-2015 era la necessitat d’establir estratègies per tal de superar les desigualtats de gènere i per mostrar els efectes positius que aporten les dones al món laboral, desvincular les polítiques d’igualtat de gènere de les polítiques assistencials i contextualitzar-les en el context de la crisi actual que provoca situacions i reptes nous per a les dones i els seu entorn. La metodologia d’implantació d’aquest Pla es basa en el treball transversal de totes les àrees municipals, i d’aquesta manera promoure que totes les polítiques incorporin perspectiva de gènere.

La regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, ha destacat que l’objectiu principal del Pla és impulsar l’accés de les dones al món laboral i professional en igualtat de tracte i oportunitats que els homes, fomentant l’emprenedoria, l’autoocupació i noves formes d’organització del treball. “La societat té avui en dia la generació de dones més ben formades de la història, i aquest fet no s’està traduint en el seu accés al món laboral. Hem de promoure polítiques de promoció de les dones ja que aquestes són necessàries per al creixement econòmic i per al progrés de la nostra societat”.

En total, el document presenta un total de 31 actuacions que es distribueixen en 7 eixos i que estan encaminades específicament a fomentar l’ocupació femenina. Un d’aquests eixos prioritaris era potenciar l’accés i condicions en l’esfera professional amb l’objectiu d’impulsar l’accés de les dones al món laboral i professional en igualtat de tracte i oportunitats que els homes, fomentant l’emprenedoria, l’autoocupació i noves formes d’organització del treball i l’ús generalitzat de les tecnologies de la informació i la comunicació.

En aquest sentit, la regidoria de Dona i Drets Civils i Barcelona Activa han col·laborat en l’impuls de programes adreçats a dones que han tingut una bona acollida. Durant el període 2012-2014 s’han atès per part de Barcelona Activa 62.247 dones que s’han distribuït en diferents serveis i programes:

A part de les actuacions concretes de foment de l’ocupació, el Pla ha potenciat la igualtat d’oportunitats en els plans de formació de les empreses. En aquest sentit s’ha creat un recurs accessible online, l’app Bid@, Barcelona per la Igualtat d’Oportunitats, per tal que les empreses i organitzacions de la ciutat puguin obtenir una avaluació general sobre la seva situació en termes d’igualtat, en els diferents àmbits rellevants. El recurs té, com a última finalitat, promoure el desenvolupament de Plans d’Igualtat i donar a conèixer el CIRD com a servei municipal que ofereix assessorament gratuït i expert en aquest àmbit.

La regidoria de Dona i Drets Civils també ha treballat per sensibilitzar el teixit empresarial sobre la segregació horitzontal i vertical de les dones al mercat de treball, per tal de garantir la presència de dones en aquest mercat, així com sensibilització dels agents socials i econòmics cap a una cultura d’empresa que promogui la igualtat d’oportunitats, de tracte, la paritat entre sexes i la no discriminació. En aquest sentit s’ha col·laborat en la elaboració de diferents estudis i projectes: “Les competències del futur. Les dones i el nou perfil directiu de les empreses, 2014”, de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona; col·laboració en la creació de la plataforma online impulsada per l’Observatori Dona Empresa i Economia, que facilita el contacte entre dones que disposen del perfil adequat per postular-se a càrrecs de direcció o a consells d’administració, amb empreses interessades a incorporar el talent femení; i suport als projectes Espai de diàleg DDIPAS-Fent visible el talent femení en el tercer sector 2013 i Visibilitzem les dones en l’àmbit professional de l’acció social 2014, promoguts per ECAS- Entitats Catalanes d’Acció Social.

 





Paraules clau

creixement/ dones/ ocupació/