Barcelona acull la Junior FIRST LEGO League, un repte de ciència i tecnologia adreçat a infants : Servei de Premsa

Barcelona acull la Junior FIRST LEGO League, un repte de ciència i tecnologia adreçat a infants

06/03/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El districte de Sarrià-Sant Gervasi, dins el marc del Districte de Coneixement, acollirà demà dissabte 7 de març, la Junior FIRST LEGO League (Jr.FLL), el repte de ciència i tecnologia més gran del món adreçat a nens i nenes de 6 a 9 anys. Organitzat per Fundació Scientia i en estreta col·laboració amb CosmoCaixa, tindrà lloc de 10:00 a 14:00h al Cosmocaixa.

El que es busca amb aquest tipus d’activitats és estimular els alumnes, introduir nous aprenentatges en el currículum escolar i fomentar les vocacions científiques dels infants, dins també de l’actuació municipal per convertir Sarrià-Sant Gervasi en el Districte de Coneixement.

Al desafiament hi participen 250 infants repartits en 40 equips, que compartiran demà els seus projectes i l’experiència adquirida en base a un tema amb científics, familiars i professors. A nivell mundial, el programa compta amb la participació de més de 12.000 joves de cinc països diferents.

El treball en equip és primordial Per equips d’entre 2 i 6 participants, i guiats per un entrenador, els infants investiguen durant un mínim de 6 setmanes per resoldre un repte. Els grups reben desafiaments sobre els quals enginyers i científics del món real ja estan treballant, i se’ls repta perquè facin els seus descobriments. En són exemples temes com el transport, el clima, l’energia i la seguretat alimentària.

Durant aquest temps, es dediquen a investigar tot el que poden sobre el tema que els ha tocat. Per a això, utilitzen el pensament crític i la imaginació. Després, construeixen una maqueta sobre la seva idea amb material LEGO i creen un pòster il·lustratiu que mostri la seva experiència. Aquest pòster presenta els integrants de l’equip i el procés d’aprenentatge que han seguit. La maqueta LEGO mostra el producte final d’aquest procés d’investigació i aprenentatge. Per tant, demà hauran d’ensenyar als adults què han après durant aquest temps. Finalment, tots els equips assistents rebran una medalla.

En paral•lel s’organitzaran un conjunt de xerrades dirigides a pares i professors on diferents experts profunditzaran sobre com ha de ser l’educació i el planejament del sistema educatiu davant el repte d’emprendre i innovar. A més, s’exposaran casos de bones pràctiques d’escoles que estan canviant el seu model educatiu.

 

Sarrià-Sant Gervasi i el Districte de Coneixement

Aquest programa es pot integrar en el currículum escolar, en forma de crèdit de síntesi o de projecte interdisciplinari, tant a primària com a secundària. L’objectiu és estimular els alumnes cap a carreres científiques d’alt valor afegit per la nostra societat.

Al mes de gener, Sarrià-Sant Gervasi ja va acollir el primer torneig de robòtica del districte, on hi van participar els alumnes de quatre centres escolars: l’escola Súnion, l’escola Sagrat Cor de Sarrià, i els instituts Serrat i Bonastre i Institut Montserrat. El torneig va consistir en la presentació d’un projecte científic de construcció d’un robot per part de cada equip.

El Districte de Coneixement neix a Sarrià-Sant Gervasi per sumar l’acció i el valor afegit dels agents acadèmics, sanitaris i econòmics vinculats a aquest territori, que compta amb la cinquena part de l’activitat professional de la ciutat instal·lada al districte.

 

Fundació Scientia

Fundació Scientia és una entitat sense ànim de lucre que té l’objectiu de promoure les vocacions científiques i tecnològiques a través dels valors de la innovació, la creativitat, el treball en equip i la resolució de problemes.

Opera des del 2006 amb el suport del grup ROBOTIX. En associació amb FIRST i LEGO, Fundació Scientia organitza a Espanya des del 2006 FIRST LEGO League i des del 2011 Junior FIRST LEGO League.





Paraules clau

Districte de Coneixement/ Junior FIRST LEGO League (Jr.FLL)/ Sarrià-Sant Gervasi/