Sants-Montjuïc restaura la centenària sala de plens de la seu del Districte : Servei de Premsa

Sants-Montjuïc restaura la centenària sala de plens de la seu del Districte

19/03/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Coincidint amb la celebració del centenari de l’edifici, el Districte de Sants-Montjuïc ha realitzat una restauració en profunditat de la centenària sala de plens de la seu. La intervenció que hi ha fet, amb un cost de 60.000 euros, ha permès restituir l’aspecte originari d’aquesta espectacular sala de l’edifici municipal. Els tons de les parets, els vitralls, el terra, les làmpades, els capitells, fins i tot els bancs i la part frontal, han recuperat la seva estètica original a partir d’una neteja i restauració de les pedres i les pintures feta a consciència.

El regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, ha manifestat la seva satisfacció pel resultat dels treballs, i ha assegurat que “tots ens ho mereixem” tot recordant que en l’últim mig segle no s’havia fet cap intervenció de neteja i restauració a l’edifici. La celebració del centenari ha estat, doncs, una bona motivació per portar a terme aquesta reforma. I també ho ha estat, com ha recordat el regidor Jordi Martí, la perspectiva de convertir aquest edifici, un dels més singulars de Sants-Montjuïc, en un futur punt d’atracció turística en el marc del desplegament del Pla de Turisme de Sants-Montjuïc. A més a més, aquesta iniciativa respon a la voluntat i a la constant a llarg de tot aquest mandat de protegir, preservar i difondre el patrimoni històric i arquitectònic.

vitralls seu

Així doncs, la intervenció realitzada a l’edifici de la seu del districte ha estat la següent:
– S’han recuperat els paraments verticals mitjançant el repintat amb veladures de pintura plàstica fins aconseguir el color més aproximat a l’original de les parets.
– S’han pintat amb pintura amb veladures dels colors originals, els esgrafiats de les parets.
– Les 6 columnes i els 14 capitells de pedra ornamental s’han netejat de forma manual en sec i posteriorment en humit.
– La pedra llisa ha estat netejada amb aigua i sabó.
– El paviment format per un gran mosaic de marbre, ha estat reparat i netejat, i també s’ha homogeneïtzat la lluentor amb l’aplicació manual de ceres microcristal·lines.
– L’escala principal i ornamental d’accés a la sala de plens també ha estat restaurada, amb la neteja general de la pedra i el repàs dels desperfectes i els cops. S’hi ha aplicat una veladura de color a les zones a on ha estat necessari. .
– El sostre de la sala, també decorat i esgrafiat, ha estat recuperat mitjançant el repintat amb veladures de pintura plàstica fins aconseguir el color original.
– S’han fet reparacions en alguns desperfectes que presentaven els vitralls.
– Finalment, ha estat retirada la tarima de fusta sobre la qual es desenvolupaven els actes i que es trobava sobreposada al paviment original en mosaic de marbre.
L’edifici del carrer de la Creu Coberta 104, catalogat com a bé cultural d’interès local, el va començar a construir Jaume Gustà i Bondia l’any 1895, quan Sants era encara un municipi independent.
Es tracta d’un edifici amb una façana de grans dimensions, tot i ser entre mitgeres, i d’una notable riquesa ornamental, tal i com corresponia en aquella època a un edifici representatiu i destinat a ser-ne l’ajuntament, i que estava ubicat al carrer principal del municipi.
L’any 1897, el municipi de Sants es va annexionar a Barcelona, quan l’obra encara no estava acabada, cosa que explica que sigui l’escut barceloní el que presideix la façana. L’obra, de fet, es va acabar l’any 1915, ara fa tot just un segle.
Els baixos de la façana estan dissenyats amb arcades. Les tres arcades centrals donen accés al gran vestíbul i, des d’ell, a l’escala principal.
La planta noble, molt alta, és ocupada en bona part per un saló d’actes molt ornamental i il•luminat pels vitralls confeccionats el 1914 per la casa Rigalt i Granell segons disseny clarament noucentista de Francesc Labarta i Planas. Aquests vitralls, que van sobreviure fins i tot a la Guerra Civil, són un dels pocs exemples de vidriera noucentista d’aquestes característiques realitzats i conservats a Catalunya. La inspiració d’aquests vitralls en el món clàssic de Grècia i Roma, i en la indústria i el comerç, resulta bastant insòlita en la seva època i els converteix en una joia singular i irrepetible.

El darrer pis, amb grups de finestres verticals, repeteix l’organització tripartida de tot el frontis, amb els cossos laterals lleugerament avançats. El de l’esquerra -amb un únic balcó al principal, element inevitable en el programa d’un edifici destinat a ajuntament- fa de base a un campanar amb rellotge de quatre esferes i campana, mentre que el de la dreta, més ample, equilibra la composició amb un coronament prominent. Destaquen els ornaments escultòrics, majoritàriament florals, disseminats per la façana, tota de pedra.
Un llibre per recordar el centenari

El Districte de Sants-Montjuïc ha impulsat la publicació d’un llibre dedicat a l’edifici de la seu del districte, amb motiu del centenari de l’acabament de la construcció. El llibre, obra d’Albert Torras Corbella, es titula “La Seu del Districte 1915-2015” i està editat per l’Ajuntament de Barcelona.
El llibre recorre la història d’aquest territori, referint-se a la seva vinculació històrica al mar (als barris de la Marina, i al port), i a la indústria (l’Espanya Industrial, el Vapor Vell, Serra i Balet, Can Batlló, la Canadenca, Philips, Nissan…). S’endinsa en la història d’Hostafrancs i la Bordeta, territoris que pertanyien al municipi de Sants, independent de Barcelona fins al 1987.
En un segon capítol aborda la història i la singularitat arquitectònica de l’edifici, construït amb la idea d’obrir unes dependències de l’Ajuntament de Barcelona a Hostafrancs, una oficina d’una “primera tinença d’alcaldia”. Un darrer capítol està dedicat als fets que han succeït al llarg de la història en aquest edifici, escenari principal d’esdeveniments molt destacats de la història del segle XX: des de l’atemptat contra Cambó fins a l’adveniment de la democràcia, passant per la proclamació de la República. Tot això il·lustrat amb un bon recull d’imatges històriques.





Paraules clau

Sants-Montjuic/