El Consell Municipal d’Immigració de Barcelona insta al Govern central a no aplicar el nou procediment de concessió de Nacionalitat espanyola per residència : Servei de Premsa

El Consell Municipal d’Immigració de Barcelona insta al Govern central a no aplicar el nou procediment de concessió de Nacionalitat espanyola per residència

03/12/2015

El Consell Municipal d’Immigració de Barcelona ha aprovat un Manifest en el que considera que són necessàries importants modificacions en el nou reglament que estableix el procediment per accedir a la nacionalitat espanyola i insta al Govern de l’estat espanyol a que no l’apliqui.

Des de fa unes setmanes s’està aplicant un nou reglament que dificulta molt a les persones estrangeres residents a Barcelona, i a altres ciutats, accedir a la nacionalitat espanyola, tot i complir-ne els requisits per dur a terme els tràmits.

“Cal posar en valor el fet que Barcelona, a diferència d’altres ciutats, compti amb un Consell Municipal d’Immigració de Barcelona propi. Un òrgan en el què també participen ciutadania d’origen immigrant resident a Barcelona i que compta amb una Comissió d’opinió d’urgència que pot actuar amb celeritat per donar resposta com l’expressada avui al manifest”, explica Lola López, Comissionada d’Immigració.

El Manifest es posiciona en contra d’alguns dels aspectes de la Llei 19/2015, de 13 de juliol, de Mesures de Reforma Administrativa en l’àmbit de l’Administració de Justícia i el Registre Civil i el Real Decret 1004/2015, de 6 de novembre, que desenvolupa aquest reglament. Les noves mesures legals augmenten el cost econòmic per accedir a la nacionalitat, entre taxes i exàmens. A més, la nova normativa fixa l’obligatorietat d’aprovar un examen de coneixement de la Constitució Espanyola, un altre de coneixement social de la societat espanyola i la titulació oficial de la llengua espanyola. Si no s’és llatinoamericà, la demostració de la competència lingüística només es pot avalar a través del DELE (Diploma de Español como Lengua extranjera), que el tramita l’Instituto Cervantes.

Per López, “l’actual llei impedeix que persones amb baixa escolarització, diversitat funcional o intel·lectual puguin ser nacionalitzades espanyoles, així com a les que no tenen recursos econòmics per preparar les proves acadèmiques. Un fet que vulnera drets fonamentals. A més, ens trobem que a Catalunya, per exemple, no hi ha plaça per fer la prova de coneixement social fins el 2017”.

Manifest del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona i entitats de la Xarxa d’Acollida a Persones Immigrades en relació al procediment de concessió de Nacionalitat Espanyola per residència. Enllaç manifest

 

 

Entitats del Consell Municipal adherides al Manifest:

ACATHI Associació Catalana per la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals immigrants, ACESOP Associació Cultural Educativa i Social operativa de dones pakistaneses, ADIS Associació de Dones Immigrants Subsaharianes, ASOCASCOL Asociación Casal Colombiano, Asociación Amistad de las Mujeres Filipinas, Asociación Cultural SAHA (Alba), Asociación Cultural Social y Arte Culinario de Honduras y amigos, Asociación de Ecuatorianos en Catalunya, Asociación de la Comunidad Dominicana en Catalunya, Asociación de Mujeres E’WAISO IPOLA, Asociación Identidad Cultural EcuatorianaSin Frontera, Asociación Intercambio Cultural Chino-España, Asociacion Intercultural Latinoamericana Dosmundosmil, Asociación Paisanos de Zhejiang en Catalunya, Asociación Uruguayo Catalana “Los Botijas”, ASOCROM Associació Romanesa de Catalunya, Associació Catalana de Residents Senegalesos, Associació Catalunya-Líban, Associació Cultural Mexicano Catalana (MEXCAT), Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC – UGT), Associació de Treballadors Pakistanesos, Associació ShurRong Academia Cultural de Bangla Desh, Associació Socio Cultural IBN BATTUTA, Associació Sòciocultural La Formiga, ATIMCA Associació de treballadors immigrants marroquins a Catalunya, Càritas Dioscesana de Barcelona, Casa Eslava, CC.OO. de Catalunya – Migracions, CEAR Comissió Catalana d’ Ajuda al Refugiat, Centro BolivianoCatalán, Centro Cultural de Ucrania en Catalunya, Centro Filipino – Tuluyan San Benito, Centro Peruano en Barcelona, CICTAEC Cámara Internacional de Comercio y Turismo Asociación Ecuatoriano Catalana, Confederació de Comerç de Catalunya, Consell de la Joventut de Barcelona, CREU ROJA Catalunya, FASAMCAT, Federación de AsociacionesAmericanas de Catalunya, FAVB Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, FEDEBOL (Federación de entidades bolivianas en Cataluña), FEDELATINA (Federació d’entitats llatinoamericanes a Catalunya), Federació d’entitats peruanes a Catalunya (FEPERCAT), Federación Latina de Medios de Comunicación, Fundació Benallar, Fundació Migra Studium, Fundació Privada Servei Solidari per la Inclusió Social, JOVECU Asociación de jóvenes ecuatorianos en Catalunya, MujeresPalante, PIMEC Comerç, Red Solidària Argentina a Barcelona, SURT, Fundació de dones, Fundació Privada, TEAC – Taller ecuatoriano de arte y cultura i Xarxa 9 Barris Acull.

 

Entitats de la Xarxa d’Acollida i Acompanyament a persones immigrades que s’han adherides al Manifest:Fundació Migrastudium, Punt de referència, La formiga, CFA El Carmel, Espai d’inclusió i formació casc antic, Servei Solidari, AMICAL, 9Barris Acull, Apropem-nos, EKUMENE, Mujeres Latinassin Fronteras, AMIC- UGT, Associació Noves Vies, Coordinadora per la inserció sociolaboral Anem per Feina, Associació Per a joves Teb, Associació Ciutadana Ravalnet, SURT, Fundació de Dones, Fedelatina, Associació Intercultural Diàlegs de dona, Associació Comunitat Dominicana, Pla d’acollida del Poble Sec.

 

 

 Compartiu aquest contingut