L’Ajuntament crea un grup de treball en matèria de control de la venda ambulant no autoritzada en el marc de la Junta Local de Seguretat : Servei de Premsa

L’Ajuntament crea un grup de treball en matèria de control de la venda ambulant no autoritzada en el marc de la Junta Local de Seguretat

15/02/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha promogut aquest matí la creació d’un grup de treball específic de la Junta Local de Seguretat de Barcelona en matèria de control de la venda ambulant no autoritzada. El Comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha defensat la creació d’aquest grup de treball en el marc de la Junta Local de Seguretat, màxim òrgan de coordinació policial de la ciutat, que s’ha celebrat aquest matí i que ha estat presidida per l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau.

Recasens ha demanat novament la implicació de tots els cossos policials, institucions i administracions que tenen competència en aquesta matèria per tal de millorar la coordinació de les actuacions davant d’aquesta activitat no autoritzada. El Comissionat ha posat com a exemple l’operatiu iniciat el passat mes de novembre a la zona del Port de Barcelona per part de la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Policia Portuària.

Amadeu Recasens ha recollit el posicionament institucional que ha fet en aquest sentit el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, en l’informe que va presentar la setmana passada on demanava que tant la Generalitat com l’Estat s’impliquessin més a l’hora de dur a terme actuacions policials de manera coordinada contra les xarxes de crim organitzat que importen i controlen les logístiques de distribució de productes falsificats i que operen a nivell supramunicipal. En aquest sentit Recasens ha destacat que l’Ajuntament ha estat posicionat des del primer moment en la línia de la col·laboració entre les administracions i així ho ha deixat palès sempre i que en tot moment l’Ajuntament ha actuat en l’àmbit de les seves competències.

Recasens ha explicat que la millor estratègia policial contra aquest fenomen és aquella que és realitza des de l’origen, és a dir, actuant contra la fabricació de productes falsificats i la seva entrada a la ciutat de Barcelona. En aquest sentit el Comissionat ha recordat que, des del mes d’agost fins el mes de desembre del 2015, la Guàrdia Urbana ha portat a terme en solitari tres actuacions contra estructures organitzades que s’encarregaven de distribuir aquest material falsificat. En aquestes actuacions s’han decomissat més de 20.000 productes falsificats per valor de més d’un milió d’euros. A més, la Guàrdia Urbana també va col·laborar amb el Cos Nacional de la Policia en una actuació conjunta a la ciutat de Badalona on es van decomissar 13.000 articles per valor de 850.000 euros.

El Comissionat també ha recordat que l’any 2015 la Guàrdia Urbana va posar més de 63.000 denúncies davant la mitjana de 59.000 dels darrers nou anys, i ha detingut o imputat 178 persones per delictes vinculats a la venta ambulant  irregular.

Recasens ha tornat a explicar que la Guàrdia Urbana de Barcelona manté en vigor l’Ordre de Servei Víctor Alfa, que clarifica els criteris que han d’imperar en l’abordatge d’aquest fenomen per part del cos de policia barceloní, i que es basa en els criteris legals d’oportunitat, proporcionalitat i congruència, i estableix una gradació progressiva de les actuacions policials, en funció dels escenaris i la seva potencial conflictivitat.

Tot i així, el Comissionat ha volgut assenyalar que aquest és un fenomen tan complex i transversal que no té una solució únicament policial, i per aquest motiu  l’Ajuntament de Barcelona ha engegat, per primera vegada, un pla d’abordatge social dirigit a les persones que es dediquen a la venda ambulant no autoritzada.

En aquesta línia també es va pronunciar la Síndica de Barcelona, que va senyalar que les sancions per combatre conductes que tenen en origen la precarietat social o econòmica no són eficaces. En aquest sentit, Amadeu Recasens ha recordat que en els últims quatre anys només s’han cobrat el 0,10% de les denúncies per venda ambulant no autoritzada de l’Ordenança de Convivència, fet que demostra que la via de la sanció no pot ser la única via per resoldre aquest fenomen.

 

 





Paraules clau

seguretat/ venda ambulant/