La Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària es constituirà durant el primer trimestre de 2017 : Servei de Premsa

La Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària es constituirà durant el primer trimestre de 2017

16/03/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Representants de 29 municipis de tot Catalunya s’han reunit avui a Badalona amb l’objectiu de seguir avançant en el procés de constitució de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària. Fins ara, més de 40 municipis s’han adherit a aquest moviment que ha de culminar en la creació d’aquesta Xarxa. A la jornada de debat d’aquest matí ‘El foment de l’economia social i solidària’ s’ha acordat un calendari que, després de dues noves reunions preparatòries aquest any a Sabadell i Santa Coloma de Gramenet, culminarà amb l’Assemblea Constituent de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària que es farà durant el primer trimestre de 2017.

 

Xarxa municipis economia social i solidària 1

Xarxa municipis economia social i solidària 2

 

A la reunió d’aquest matí, celebrada a la Nau 3 de l’Antic Escorxador, hi han assistit, entre d’altres, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón; i els regidors de l’Ajuntament de Sabadell, Albert Boada i Eduard Navarro

Els representants municipals han mostrat la seva voluntat de contribuir al creixement de l’economia social i solidària als seus municipis i han exposat diverses línies de treball, reflexions i activitats que porten a terme. L’economia social i solidària és un nou model de desenvolupament territorial que vol aprofitar millor els recursos endògens, prioritzar les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia i resoldre d’una manera més eficaç les necessitats de la ciutadania.

En molts municipis, les iniciatives basades en l’economia social i solidària han nascut d’activitats basades pels propis veïns i veïnes. És el cas de cooperatives agràries o industrials, cooperatives que agrupen comerciants i altres professionals, grups de consum agroecològic, projectes d’economia col·laborativa, entitats de comerç just i de turisme responsable, associacions i fundacions que treballen en el camp social, finances ètiques, empreses d’inserció, entre d’altres.

La característica comuna de totes aquestes iniciatives és que no prioritzen el lucre sinó la satisfacció de necessitats i la utilitat social, s’organitzen de manera democràtica i actuen amb compromís social i ambiental.

A les diverses reunions de treball celebrades aquest matí, s’han debatut propostes sobre com constituir la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària. També s’han presentat els resultats d’una enquesta que han contestat diversos ajuntaments sobre les accions fetes al seu municipi a favor de l’economia social i solidària.

D’aquestes respostes s’apunta que els ajuntaments creuen necessari fomentar la cooperació i l’acció conjunta entre els municipis en polítiques d’economia social i solidària. També aposten per incidir en les polítiques públiques d’economia social i solidària, generar recursos per desenvolupar-les, intercanviar coneixements i experiències, formar i assessorar els equips municipals encarregats de desenvolupar aquestes polítiques i relacionar-se amb xarxes de promoció d’economia social i solidària d’altres països.





Paraules clau

Economia Social i Solidària/