L’Ajuntament elabora el Pla Local de Prevenció i de Seguretat de Barcelona 2016-2019 : Servei de Premsa

L’Ajuntament elabora el Pla Local de Prevenció i de Seguretat de Barcelona 2016-2019

21/03/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Govern presentarà a la propera comissió de Presidència Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció el nou Pla Local de Prevenció i Seguretat de Barcelona, 2016-2019, que pretén dissenyar una estratègia comuna amb el conjunt de la ciutadania que es basi en el coneixement i la diagnosi, que tingui en compte les particularitats dels diferents col·lectius i territoris que integren Barcelona, i que afronti les problemàtiques de nova aparició en el context actual, i tot d’acord amb el principi de rendiment de comptes davant de la ciutadania.

Aquest pla sorgeix de la revisió dels Plans Locals de Seguretat 2009-2011 i 2012-2015 que pretenien disminuir els índexs de victimització i reforçar la percepció de seguretat a la ciutat i els seus barris. De l’anàlisi que s’ha portat a terme dels dos plans anteriors s’ha pogut extreure que són els conflictes de convivència i la qualitat de les relacions socials els que acaben afectant a la percepció de benestar i seguretat. A aquests dos factors cal sumar els impactes socials i econòmics que ha patit la ciutadania durant els últims anys i que generen estat de tensió i indefensió o el que es podria anomenar com a inseguretat social.

Davant de tots aquests aspectes, el nou Pla Local de Prevenció i de Seguretat pretén estructurar-se a través d’intervencions que promoguin la prevenció de la inseguretat i que s’anticipin als processos de segregació social i urbana.

El Pla també preveu reforçar-se amb bones pràctiques de governança, en transversalitat compartida, en la transferència de coneixement, amb innovació i eficiència, que sumi i generi coresponsabilitats, i tenint en compte les polítiques públiques de proximitat, el territori i la transparència.

Proximitat. Construïnt amb la ciutadania el nou model de convivència i seguretat de la ciutat: Posar a les persones com a prioritat en matèria de seguretat i crear un model de convivència i seguretat a través de la coresponsabilitat. L’objectiu és crear una acció coordinada del conjunt d’actors que ajudin a detectar des de diferents àmbits els conflictes de convivència emergents i participin en la seva solució.

Territori. Adequant els serveis i recursos municipals per a la convivència i seguretat d’acord al territori, la seva diversitat i característiques i les seves necessitats: L’espai públic esdevé referent a l’hora de configurar els serveis i models d’actuació i per redistribuir els recursos disponibles de la forma més eficaç i eficient.

Transparència. Garantir l’accés a una informació pública de qualitat del conjunt d’accions en seguretat i convivència, de forma permanent i comprensible: Cal preveure i exercir pautes de transparència que acostin a la ciutadania totes les garanties sobre la bona pràctica en l’exercici del govern. L’objectiu és impulsar mesures que acostin la informació a la ciutadania, generant una cistella d’informació pública de seguretat i reforçant les mesures comunicatives adreçades a la ciutadania.

 

Quatre eixos estratègics i tretze vectors de desenvolupament

El Pla Local de Prevenció i de Seguretat 2016-2019 comprèn les directrius i objectius en els que assentar una millor i més ajustada política de prevenció i seguretat per als i les ciutadanes de Barcelona. Les diferents línies i àmbits d’intervenció s’agrupen en quatre eixos estratègics i tretze vectors de desenvolupament.

EIX 1 (Governança) Desenvolupar una construcció col·lectiva de la seguretat. Viure en barris socialment inclusius i segurs.
– Potenciar mecanismes i reglaments dels òrgans de participació en l’àmbit de la seguretat per tal d’incloure sectors de l’administració i col·lectius socials que fins ara no hi participaven: l’objectiu és augmentar la base de participació a través de la creació de Consells de Prevenció i Seguretat (CPSD) als deu districtes de la ciutat i crear taules de barri per tal de facilitar a aquests consells diagnòstics i propostes ajustades a les necessitats dels barris.
– Fomentar instruments de participació en la planificació de les polítiques de prevenció, especialment en el disseny, regulació, usos i horaris dels espais i equipaments dels barris: incorporar criteris de seguretat als processos de planejament i d’ordenació urbanística a través de la participació de la població que fa ús de l’espai.
– Donar a conèixer les estructures i les dinàmiques de governança, publicant ordres del dia, propostes i acords per posar a l’abast de la ciutadania la informació sobre l’acció de govern en aquest àmbit.

EIX 2. (Transversalitat) Mirades diverses i resposta conjunta per part dels operadors públics a les arrels dels problemes de convivència i seguretat.
– Articular un espai de decisió compartida de les estratègies de prevenció per part dels operadors públics.
– Dissenyar programes d’intervenció específics adequant-los en cada cas a les necessitats de convivència i seguretat als barris, fomentant els convenis de col·laboració amb els actors en prevenció: l’objectiu és dissenyar polítiques públiques de prevenció i de seguretat no policials, fomentant la implicació del sector social i educatiu i millorar els mecanismes de coordinació i de planificació de les intervencions entre l’administració i els operadors socials.
– Identificar, consolidar i potenciar aquells programes o intervencions que faciliten l’ús universal dels espais i equipaments públics dels barris, la convivència i la vivència segura i inclusiva als barris: l’objectiu és identificar quins programes o intervencions es consolidaran o es potenciaran tenint en compte la seva eficàcia a través de mecanismes d’avaluació de l’eficàcia dels programes vigents.

EIX 3. (Coneixement i innovació) De la informació al coneixement, construint intel·ligència de la ciutat.
– Reforçar el potencial de l’experiència local com a resposta a problemes globals. Posant en valor les experiències de la ciutat i aplicant tècniques de benchmarking per adaptar experiències d’èxit d’arreu.
– Planificar i desenvolupar accions de coneixement que sentin les bases de les actuacions en matèria de prevenció i seguretat.

EIX 4. (Eficiència) Millorar la gestió de la seguretat adaptant-la a les noves demandes i realitats ciutadanes i territorials.
– Accions per augmentar la confiança en els mecanismes i les condicions de denúncia ciutadana.
– Adaptar recursos en els àmbits de protecció i seguretat emergents i en els sectors de població i territoris amb major risc amb l’objectiu d’evitar que el deteriorament de les relacions socials puguin generar fractura en la convivència als barris.
– Prevenir i controlar les manifestacions de la violència interpersonal per avançar cap a la consolidació de relacions no violentes entre iguals, prevenir i abordar les agressions intrafamiliars i prevenir la violència de gènere.
– Donar un nou impuls a la cultura de proximitat a la ciutadania, per part dels cossos de protecció i seguretat.
– Reforçar el sistema de mesures i serveis en benefici de la comunitat com a alternatiu a la sanció.





Paraules clau

prevenció/ seguretat/