Servei de Premsa

Arxiu, Notes de premsa

Barcelona celebra la República i els seus valors
  • El districte de Nou Barris serà l’escenari de la majoria d’actes, que tindran lloc entre el 14 i el 17 d’abril i que acabaran amb la festa ciutadana de benvinguda a la plaça de la República
  • Els actes commemoratius començaran el dijous 14 d’abril amb una conferència a l’Ajuntament sobre Carles Pi i Sunyer, qui va ser alcalde de la ciutat en dues ocasions durant el període republicà dels anys 30
  • Els actes tenen lloc coincidint amb el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República

 

L’Ajuntament de Barcelona ha previst un seguit d’actes per commemorar la República i defensar la vigència i contemporaneïtat dels seus valors. Sota el títol Tenim República, entre el 14 i el 17 d’abril se celebraran un seguit d’actes, coincidint amb la commemoració del 85è aniversari de la proclamació el 14 d’abril de 1931 de la Segona República. Una festa ciutadana de benvinguda a la futura plaça de la República, fins ara anomenada plaça de Llucmajor, al districte de Nou Barris, clourà els actes commemoratius.

L’objectiu del Govern municipal és retre homenatge als valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat i als ideals necessaris per a la construcció col·lectiva del bé comú en una societat. Amb la defensa dels valors republicans també es vol reivindicar el paper que els moviments populars tenen en la lluita i reivindicació d’aquests ideals democràtics.

El gruix dels actes de celebració tindran lloc al districte de Nou Barris, però la voluntat de l’Ajuntament és que aquest sigui un esdeveniment de ciutat i que tota la ciutadania sigui convidada a la celebració, que comptarà també amb actes organitzats per la societat civil o el Memorial Democràtic.

Els actes commemoratius organitzats per l’Ajuntament començaran el dijous 14 d’abril amb una conferència a l’Ajuntament organitzada pel Comissionat de Programes de Memòria sobre la figura de Carles Pi i Sunyer, qui va ser alcalde de la ciutat en dues ocasions durant el període republicà dels anys 30.

L’acte inclourà, en primer lloc, la conferència “Carles Pi i Sunyer: memòria i elogi de Barcelona i el 14 d’abril”, que pronunciarà al Saló de Cent Francesc Vilanova i Vila-Abadal, professor d’Història Contemporània a la UAB i director de l’Arxiu de la Fundació Carles Pi i Sunyer. I, en segon lloc, hi haurà l’actuació musical de la Federació de Cors d’en Clavé, a la plaça de Sant Jaume, com a cloenda de l’acte

Malgrat no ser l’únic, Pi i Sunyer s’ha projectat en la memòria col·lectiva com l’alcalde de la Barcelona republicana. Amb la singularitat afegida que els dos breus mandats que va protagonitzar van estar marcats per circumstàncies extraordinàries, excepcionals i dramàtiques.

 

Nou Barris, escenari de la majoria d’actes

A continuació, els dies 15, 16 i 17 d’abril se celebraran diferents actes a la ciutat, tot i que Nou Barris serà l’escenari de la majoria d’actes.

Divendres, dia 15, a les 21:00 hores, està previst un acte poètic i musical, amb actuació de la Banda Republicana de Barcelona del Taller de Músics, que tindrà lloc al pati de la seu del districte de Nou Barris. Aquest acte s’ha dissenyat conjuntament amb la Taula Unitària de Nou Barris per la República.

El dissabte 16, està previst poder celebrar un acte als Jardinets de Gràcia, al costat del lloc on originàriament es va ubicar l’estàtua de la República i el medalló de Pi i Margall, a l’actual plaça de Joan Carles I. Aquest acte comptarà amb el suport dels districtes de Gràcia i l’Eixample.

Diumenge 17, a Nou Barris, a partir de les 10:00 hores, tindrà lloc la festa ciutadana de benvinguda al voltant de la plaça on es troba actualment el monument a la República que encarna els valors de la llibertat, igualtat i fraternitat. Es tracta d’un dels símbols de Nou Barris i el seu centre neuràlgic, ja que hi concorren tres grans avingudes i quatre barris. Està prevista una cercavila republicana des de la plaça de Virrei Amat fins a la plaça Llucmajor, una ofrena floral i parlaments institucionals. L’acte commemoratiu també inclou una representació teatral i musical.

El canvi de nom de la plaça de Llucmajor per la plaça de la República és una de les decisions que ha pres el Govern municipal per reivindicar el passat democràtic de Barcelona i contribuir a construir la imatge d’aquest passat amb la ciutadania i les entitats que han lluitat per mantenir viva la memòria de la ciutat, com és el cas de la Taula Unitària de Nou Barris per la República.

Actualment, el canvi de denominació està en exposició pública, el darrer tràmit de formalització un cop aprovat pel Consell Plenari del Districte de Nou Barris el març passat i a l’espera que s’elabori l’expedient d’aprovació que s’elevarà a la signatura del president de la Ponència i de l’alcaldessa per tal que el canvi de nom sigui ja una realitat.


Enviar enllaç a aquesta pàgina

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.