Barcelona reafirma el seu compromís amb el turisme sostenible i vol que s’hi sumin operadors del sector : Servei de Premsa

Barcelona reafirma el seu compromís amb el turisme sostenible i vol que s’hi sumin operadors del sector

13/04/2016



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

Barcelona reafirma el seu compromís amb el turisme sostenible amb la creació del nou estàndard Biosphere-Barcelona. El regidor d’Ocupació, Empresa, Turisme i Comerç, Agustí Colom, ha signat amb el president de l’Institut de Turisme Responsable, Tomás Azcárate, el conveni Barcelona-Biosphere que desenvoluparà els atributs de la certificació Biosphere de manera singular a Barcelona.

L’acord amb aquest organisme independent suposa un pas més per enfortir la feina feta a la ciutat a favor del turisme sostenible i promoure que altres operadors del sector turístic de Barcelona s’hi sumin i implementin accions i programes de desenvolupament sostenible. L’objectiu és incrementar el nivell d’exigència de la certificació introduint criteris propis de la ciutat i tenir compte la nova mirada que suposa el Pla Estratègic de Turisme 2016-2019.

El regidor Agustí Colom ha destacat que “Barcelona vol avançar, amb la connivència dels operadors del sector, cap a un turisme més responsable i sostenible, que redueixi els impactes negatius, que introdueixi elements de generació d’ocupació de qualitat, de turisme inclusiu, de reducció de residus o pol·lució”. “Som conscients que per garantir la pervivència i l’èxit del turisme a Barcelona hem d’apostar per la qualitat i no la quantitat i això vol dir que ha de ser sostenible en termes mediambientals, socials, laborals i que compti amb processos de debat on participin tots els actors, també els veïns”, ha assegurat Colom.

Tomas Azcárate, ha volgut felicitar Barcelona “per voler assumir aquest paper pioner a nivell mundial per aplicar nous requisits en pro del turisme sostenible a les ciutats” d’acord amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i a l’acord global contra el canvi climàtic de la COP 21.

 

Estàndard Biosphere-Barcelona
La signatura d’un nou conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Turisme Responsable (ITR) pretén crear un marc que permeti desenvolupar un nou estàndard de turisme responsable i sostenible Biosphere-Barcelona amb els següents objectius:
– Crear una marca pròpia que sumi més actors a l’esforç que s’ha fet els darrers anys en pro de la sostenibilitat turística.
– Incrementar i concretar el nivell d’exigència de la certificació introduint criteris propis que són rellevants per a la sostenibilitat de l’activitat turística a Barcelona.
– Impulsar i fer créixer la comunitat Biosphere-Barcelona com a estratègia per estendre la certificació a altres establiments i equipaments de la destinació, promovent que altres operadors del sector turístic de la ciutat s’hi sumin.
– Millorar la integració de Biosphere a la ciutat, a la destinació.
– Mantenir el caràcter pioner de Barcelona i seguir essent referent per a la resta de destinacions certificades amb l’estàndard Biosphere. Barcelona serà la primera destinació en iniciar aquesta revisió i pot esdevenir el model de la resta.
– Tenir la mirada posada al 2017, proclamat per les Nacions Unides Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament.

 

Barcelona, la primera destinació urbana que va rebre la certificació Biosphere World Class Destination

Barcelona vol doncs liderar aquest procés i fer un salt qualitatiu després d’esdevenir la primera destinació urbana en rebre la certificació Biosphere World Class Destination, el juny de l’any 2011 i ho va revalidar l’any 2014. És una de les 13 ciutats del món que compta amb aquest certificat. A més, Barcelona és membre del Global Sustainable Tourism Council (GSTC), una aliança que uneix actors del turisme –públics, privats, internacionals– que comparteixen la mateixa visió d’un turisme sostenible.

Barcelona també ha participat recentment en la redacció de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20, que suposa l’actualització de la Carta Mundial del Turisme Sostenible (1995). La carta és una guia per avançar cap a un turisme ben gestionat, que es converteixi en el protagonista de preservar els tresors actuals per les generacions futures i asseguri la protecció i la integritat del patrimoni material i immaterial comú. També recorda que el turisme ha de contribuir a la recuperació econòmica mundial i innovar en l’ús de les energies, els recursos, el transport i els sistemes de comunicació.

Així mateix, sosté que el turisme és una activitat transversal que pot contribuir a lluitar contra la pobresa, protegir la natura i el medi ambient i promoure al desenvolupament sostenible. A més, ha d’utilitzar els béns i serveis locals per augmentar els vincles amb la comunitat, com a eina de cohesió econòmica i social. Alhora, el turisme ha d’assegurar la implantació de patrons de consum i producció sostenible, al llarg de tota la cadena de serveis i activitats.

 

Barcelona convida a descobrir els seus 73 barris al B-TRAVEL

L’Ajuntament de Barcelona estarà present al saló B- Travel, que tindrà lloc al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona entre el 15 i el 17 d’abril, i que celebra la segona edició, substituint al Saló Internacional de Turisme de Catalunya (SITC) que es du a terme a la ciutat des de fa 24 anys. Aquest esdeveniment està dirigit als ciutadans de Barcelona i d’arreu de Catalunya i professionals del sector. L’any 2015, van participar-hi 29.500 visitants, dels quals el 78% viuen a Barcelona i la resta a Catalunya.

En aquesta edició del saló B-TRAVEL, l’Ajuntament convida a descobrir l’atractiu turístic dels 73 barris de la ciutat. Racons moltes vegades desconeguts, i precisament per això, atractius als ulls de residents i visitants. Llocs inèdits que conviden a endinsar-se en la Barcelona dels deu districtes i explorar espais que atorguen personalitat a la ciutat, més enllà de la Barcelona que es mostra al món a milions de turistes.

Per facilitar el recorregut per aquesta Barcelona singular, el consistori ha habilitat en el seu estand una taula tàctil XTable de grans dimensions feta a Barcelona per Digalix. A través d’aquest dispositiu, els usuaris poden descobrir més de 500 indrets d’interès, amb imatges, rutes i un aplicatiu que ens mostra com arribar als llocs seleccionats.

L’aplicatiu ha sigut un desenvolupament conjunt de l’Ajuntament de Barcelona amb l’empresa catalana Digalix, establerta al 22@. Un exemple de l’aposta municipal per la tecnologia local amb vocació global. També posa a disposició dels visitants tauletes tàctils petites, on es poden consultar les apps de turisme i vídeos explicatius dels districtes. Tota aquesta informació virtual es complementa amb documentació impresa, com fulletons, mapes dels districtes i barris i rutes inèdites, com la que convida a conèixer el patrimoni artístic de Sants-Montjuïc.

L’espai de Barcelona, de més de 100 m2 i compartit amb el Consorci de Turisme de Barcelona, es troba ubicat dins l’estand de Catalunya, que promou l’Agència Catalana de Turisme amb la campanya “Catalunya és casa teva”. Es tracta d’un estand molt visual, amb plafons que reprodueixen imatges dels punts turístics dels districtes i que són una invitació a descobrir la Barcelona que no apareix a les guies de viatge.

 

FuTurisme, Synergys i Job Market Place

Per altra banda, en el marc del B-Travel, es lliuraran els premis de la primera edició de FuTurisme què reconeix projectes innovadors d’emprenedoria vinculats al sector del turisme.

A més, Barcelona Activa també organitza un Synergys, un mercat de cooperació empresarial on grans companyies com Vueling, RACC Viatges o BSM exposaran reptes tecnològics, d’estratègia de negoci o de màrqueting davant de més d’un centenar de startups, emprenedors i pimes de la ciutat que podran oferir les seves solucions.

El sector del turisme també genera oportunitats de feina a la ciutat. En aquest sentit, des de l’agència municipal es durà a terme un Job Market Place, una trobada de reclutament què reunirà candidats i empreses amb vacants.

 

Forum TurisTIC, la trobada del sector prèvia al B-Travel

Els dies previs a la celebració del B-Travel, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Direcció de Turisme, col·labora en l’organització del Forum TurisTIC que se celebra els dies 13 i 14 d’abril al Caixa Fòrum. El formi que compta amb la benvinguda institucional del regidor Colom el dia 13 a les 9.15 h.

El Forum TurisTIC organitzat per Eurecat, és el punt de trobada de les empreses del sector turístic i les empreses d’innovació i desenvolupament tecnològic, així com institucions públiques
implicades i associacions i gremis professionals.





Paraules clau

Biosphere–Barcelona/