Oberta la convocatòria de l’Ajuntament de Barcelona de subvencions per a projectes de Cooperació per a la Justícia Global : Servei de Premsa

Oberta la convocatòria de l’Ajuntament de Barcelona de subvencions per a projectes de Cooperació per a la Justícia Global

01/05/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

L’Ajuntament ha obert la convocatòria per a la concessió de subvencions a les entitats dedicades a l’àmbit de la justícia global i la cooperació internacional de l’any 2016, amb un crèdit de 4.670.000 euros. Aquesta xifra representa un 15’3% més de pressupost per a l’exercici respecte el pressupostat l’any 2015, que va partir amb una dotació pressupostària de 4’05 milions, i que va arribar a 6’16 milions (6.157.404 euros) gràcies a la modificació pressupostària engegada pel Govern municipal a l’octubre per distribuir el superàvit en polítiques socials i d’atenció a les emergències. La modificació va suposar disposar de 2.107.404 euros més per als projectes, que s’està executant actualment.

 

Es triplica l’ajut per a les intervencions en contextos d’emergència

L’actual convocatòria de subvencions, oberta fins al 18 de maig, triplica la dotació per a intervencions en contextos d’emergència i post-emergència, destinada a reforçar el suport a les ONG d’acció humanitària, especialment a la crisi humanitària de la Mediterrània. S’ha passat de 100.000 euros de la convocatòria anterior, als 300.000 euros assignats per a aquests projectes en el 2016.

A més, s’ha ampliat l’àmbit geogràfic i el context que justifica les intervencions: es mantenen les intervencions en la Franja de Gaza i es dóna cabuda a projectes en el marc de la crisi humanitària a la Mediterrània, més enllà del conflicte de Síria, orientats a millorar les condicions de vida de la població afectada, als països d’acollida, països de trànsit i/o zones de conflictes bèl·lics. En aquest sentit, s’acceptaran intervencions en països de la Unió Europea, com ara Grècia, sempre que estiguin orientades a cobrir les necessitats alimentàries i d’aixopluc d’aquestes persones.

 

Noves línies de subvenció per a educació i aprenentatge-servei

A més, el Govern municipal ha obert dues noves línies d’actuació en el programa d’Educació per a la Justícia Global:

– coherència de polítiques per al desenvolupament i la responsabilitat exterior, que es dota amb 150.000 euros

– I educació i incidència sobre la crisi de refugiats, fluxos migratoris i desplaçaments forçats i les causes que els originen, amb una dotació de 100.000 euros.

Així mateix, s’ha incrementat en 200.000 i 50.000 euros la modalitat genèrica d’Educació per a la Justícia Global, i la d’Aprenentatge-Servei, respectivament, per reforçar el treball d’entitats en programes educatius, campanyes d’incidència pública i avançar cap a una visió de cooperació de banda ampla, que contribueixi a fer de Barcelona una ciutat globalment responsable.

 

Aposta per la concurrència pública

La convocatòria manté els tres programes dels darrers anys, que ara s’agrupen sota els epígrafs de: Cooperació per a la Justícia Global; Cooperació per a la Justícia Global a Ciutats Específiques (centrada en reforçar els governs locals de les ciutats sòcies en el desplegament de les polítiques municipals); i Educació per a la Justícia Global.

L’increment pressupostari mostra l’aposta de la direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional per la concurrència pública en l’atorgament de les subvencions.

La intenció del Govern municipal és incrementar el pressupost destinat a la Justícia Global i Cooperació Internacional fins a arribar al 0’7% dels ingressos propis, un cop es tanqui el pressupost d’enguany, tal com ja es va fer l’any 2015 amb la modificació del pressupost.

 

Presentació de sol·licituds via telemàtica des del 25 d’abril

Enguany per primera vegada s’instaura la via telemàtica com a única via de presentació de sol·licituds i documentació complementària, amb l’objectiu d’agilitar els tràmits i racionalitzar el nombre de documents a presentar, que s’ha reduït substancialment.

La presentació de sol·licituds es pot fer a través del portal de tràmits de l’Ajuntament fins al 18 de maig.





Paraules clau

cooperació/