El districte de Sants-Montjuïc impulsa una mesura per fer més sostenibles les festes majors dels seus barris : Servei de Premsa

El districte de Sants-Montjuïc impulsa una mesura per fer més sostenibles les festes majors dels seus barris

05/05/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

La Comissió de Govern presenta avui una mesura de govern en el Consell Plenari del Districte de Sants-Montjuïc per aplicar criteris de sostenibilitat a les festes majors del districte. Amb aquest reglament es vol ampliar, concretar i desenvolupar les línies establertes al Compromís ciutadà per la sostenibilitat 2012-2022.

Aquesta mesura té com objectiu establir uns criteris de sostenibilitat que s’apliquin en l’organització de les festes majors, on el districte té un paper rellevant de col·laboració amb les federacions i associacions que organitzen el programa d’activitats. Per això, es proposa treballar amb aquestes entitats per anar augmentant i implementant de forma progressiva una sèrie de mesures en les diferents festes majors dels barris del districte.

Les principals accions que recull la mesura de govern són:

Per dur-les a terme, el govern ha proposat unes línies d’actuació:

En primer lloc, per millorar la prevenció, la neteja i la recollida de residus es reforçaran els contenidors de reciclatge i de rebuig, reservant-ne els espais necessaris per a la seva col·locació i es millorarà la seva senyalització. A més, la vaixella, els gots i els coberts seran reutilitzables, reciclables-compostables o de material reciclable i retornables. També es preveu la instal·lació de contenidors especials per a les restes del menjar i per la vaixella compostable, així com que la decoració dels carrers i places es realitzi amb material reciclat.

D’altra banda, també es treballarà per la reducció del soroll i l’estalvi energètic. En aquest sentit, es preveu augmentar la instal·lació de limitadors de so en les activitats a l’aire lliure que disposin de sistemes de música o so electroamplificat (tal i com estableix l’Ordenança de medi ambient de Barcelona, aprovada pel Plenari del consell Municipal en data 25 de febrer de 2011) i s’intentarà  acompanyar les sol·licituds, sempre que sigui necessari, amb el corresponent estudi d’impacte acústic. A més, es posarà l’accent en aquells espais on hi hagi hagut queixes per molèsties de soroll a la nit. Aquest nou reglament també preveu l’ús d’aparells i bombetes de baix consum per il·luminar els diferents espais festius.

En relació a la comunicació, la difusió i el marxandatge s’estalviaran materials a través de l’ús de noves tecnologies de la comunicació i es produiran materials sostenibles.

A més, es vetllarà per la sostenibilitat dels productes d’alimentació, es a dir, buscant que disposin del distintiu de garantia de qualitat ambiental – agricultura ecològica, comerç just, productes locals/km 0, fruites i verdures fresques i de temporada, entre d’altres. També s’incentivarà a les federacions i entitats que acordin amb alguna associació benèfica la donació del menjar que no s’hagi servit el dia de la festa.

Des del districte de Sants-Montjuïc també s’elaborarà un material de difusió digital amb informació sobre activitats ambientals al programa de les festes i es treballarà per organitzar activitats lúdiques que fomentin la participació dels assistents, especialment els dirigits a un públic infantil i familiar.

Per últim, i en relació a la mobilitat, es fomentarà l’ús del transport públic per accedir a les festes majors dels diferents barris, reforçant el servei de bicing i incorporant en la difusió els punt de bicing més proper a les activitats de la festa, així com instal·lant aparcaments de bicicletes addicionals. També es detectaran els punts conflictius que puguin ocasionar risc d’accidents i es vetllarà per l’accessibilitat durant el temps en que es desenvoluparan les celebracions, així com durant les hores posteriors al seu acabament.

L’actual govern municipal té com a fita fer de Barcelona una ciutat més sostenible, reduir la petja ecològica, aturar el deteriorament del medi ambient i fer pedagogia des de la institució.

El pressupost previst per realitzar aquestes actuacions durant el 2016 és de 15.000 euros.





Paraules clau

Sants-Montjuic/