Comencen a treballar a Nou Barris 62 persones contractades en el marc del programa Treball als Barris : Servei de Premsa

Comencen a treballar a Nou Barris 62 persones contractades en el marc del programa Treball als Barris

22/05/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Nou Barris ha incorporat les 62 persones contractades en el marc del programa Treball als Barris, que duran a terme diferents projectes als barris de Roquetes i Torre Baró–Ciutat Meridiana. Es tracta majoritàriament de veïns del districte sense feina i en situació de risc d’exclusió que, entre maig i novembre, faran actuacions de millora d’espais naturals i àmbits urbans o bé tasques de gestió de projectes en equipaments municipals, per promoure la inserció laboral d’aquestes persones.

Nou Barris concentra prop de la meitat –el 44%– dels 142 Plans d’Ocupació contractats, durant sis mesos, en el marc del projecte Treball als barris que hi ha a nivell de Barcelona. La mesura també s’emmarca dins el Pla d’acció per a la cohesió i els drets socials de Nou Barris 2016-2019, el full de ruta que s’ha fixat el Districte per desenvolupar polítiques públiques al llarg del mandat amb un objectiu doble: aplicar mesures d’urgència per atendre les necessitats dels veïns i veïnes, i alhora revertir la tendència assistencialista de les mesures socials per avançar cap a un model de ciutat justa

En concret els projectes en què treballaran les 62 persones incorporades al districte de Nou Barris es divideixen en:
1) Actuacions ocupacionals: L’objectiu és que les persones contractades puguin adquirir o millorar determinades competències de cara a la seva inserció laboral, mitjançant la realització d’obres o serveis d’interès general i social programats en el marc del projecte de revitalització del barri. Van adreçades les persones aturades residents al barri objecte d’actuació.

En aquest cas, de les 62 places, 48 són de neteja i manteniment de l’espai públic i equipaments municipals. Realitzen tasques professionals de neteja via pública i parterres; desbrossament de zones urbanes i forestals i neteges de xoc en abocadors i zones degradades dels barris de Roquetes i Torre Baró-Ciutat Meridiana.
2) Actuacions professionals. L’objectiu d’aquestes accions és que les persones contractades, principalment personal tècnic, realitzin tasques de dinamització, mediació, sostenibilitat, atenció a col·lectius en situació de risc d’exclusió social i seguiment o coordinació dels diferents dispositius sociolaborals. Poden ser destinatàries les persones residents o que no siguin residents al barri.

Les 14 places restants són per la gestió de projectes de cohesió social i dinamització econòmica: Agents Cívics/ques; Animadors/es esportius; Dinamitzadors/es comunitaris/àries per gent gran, Suport Serveis Socials, Suport a persones amb discapacitat Divulgador/a TIC, dinamitzador/a comerç.

Tenint en compte les característiques d’ocupabilitat d’aquests col·lectius i la necessitat de buscar la seva professionalització en sectors econòmics que creïn llocs de treball, és fonamental la diversificació de les feines a desenvolupar i l’impacte de les accions formatives realtizades.
Quant a les condicions laborals, les persones que ara s’incorporen a fer tasques a Nou Barris treballaran 37,5 hores setmanals i tindran salaris mensuals que s’estructuren en una escala de tres nivells en funció de les tasques a realitzar: 1.414,90 € en el cas dels contractats com a Tècnics Auxiliars; 1.414,90 € per als oficials i 1.001,70 € en la categoria d’Ajudants.

Els objectius del programa Treball als Barris són:
– Oferir una experiència laboral a persones aturades amb major dificultat d’inserció al mercat de treball
– Oferir un servei d’interès social al barri i una millora general de l’estat de la zona
– Ampliar les capacitats, coneixement i competències dels participants per afavorir la seva inserció laboral mitjançant la realització –de més de 100 hores de formació.

Es pretén intervenir d’una manera prioritària en aquells barris i àrees urbanes que, per les seves característiques, requereixen una atenció especial per tal de millorar-les des del punt de vista ocupacional, social i econòmic, amb l’objectiu de contribuir a l’equilibri territorial i social.

Aquest projecte, finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), està gestionat per Barcelona Activa, que s’encarrega de la contractació dels Plans d’Ocupació, i compta amb la col·laboració de Nou Barris. El Districte planifica i fa el seguiment del projecte, aporta l’equipament dels treballadors i treballadores, les eines i els materials necessaris per a la realització de la feina i compta també amb el suport de la Direcció de Neteja i Gestió de Residus, que aporta eines i material en el cas dels projectes de neteja.

En total, Barcelona Activa ha contractat 142 persones en el marc del programa de Plans d’Ocupació de Treball als Barris que participaran en projectes dels 12 barris d’actuació de la convocatòria. Entre els barris beneficiaris, que se sumen als del Districte de Nou Barris, hi ha els de La Bordeta, Besòs-Maresme, La Marina, Poble-sec, Raval Sud, Santa Caterina i Sant Pere, El Coll, Bon Pastor-Baró de Viver, Trinitat Vella i La Barceloneta on els participants, entre d’altres tasques, col·laboraran en la rehabilitació, manteniment d’equipaments municipals, actuacions de millora d’accessibilitat i ús de l’espai públic del barri, dinamització de Projectes Comunitaris i de Cohesió Social.





Paraules clau

Nou Barris/ ocupació/