El Consell d’Alcaldes avala el primer pla d’actuació metropolità elaborat amb un procés de participatiu obert a la ciutadania : Servei de Premsa

El Consell d’Alcaldes avala el primer pla d’actuació metropolità elaborat amb un procés de participatiu obert a la ciutadania

14/06/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Aquest matí, a la seu de l’AMB, s’ha reunit el Consell d’Alcaldes, format pels alcaldes dels 36 municipis metropolitans. Aquesta sessió forma part del procés participatiu que l’AMB va posar en marxa, el passat 30 de març, previ a l’aprovació del Pla d’Actuació Metropolità (PAM). L’AMB estableix, per a cada mandat, un PAM, un document que defineix les línies d’actuació prioritàries en aquest període. El PAM vol donar resposta als problemes que viuen els ciutadans de l’àrea metropolitana en tots els àmbits de les seves competències.

 

27633028476_ef7c3b5935_z

 

De la sessió d’aquest matí en resultarà un informe previ sobre l’aprovació del PAM. El proper pas serà l’aprovació inicial del Pla, prevista per al proper ple del Consell Metropolità, el dia 28 de juny. Durant la trobada, i després d’una revisió de les principals característiques del PAM i del procés participatiu, s’ha procedit a la votació de l’informe previ. El resultat de la votació ha estat de 25 vots a favor i 3 abstencions.

L’objectiu del Consell d’Alcaldes, a més, és aprofitar la trobada entorn a l’elaboració del PAM per plantejar, debatre i posar sobre la taula alguns dels grans temes i reptes que té per davant l’AMB. Per això, la jornada ha combinat els elements propis del PAM amb d’altres que aixequen la mirada i posen el focus en el llarg termini.

Ada Colau, presidenta de l’AMB i encarregada d’obrir la sessió, ha destacat que “aquest primer procés participatiu de l’AMB, tot i que modest, és una mostra de la voluntat política d’obrir el debat i fer participar a la ciutadania”. Colau ha afegit que “actualment hi ha debats arreu sobre com fer la nova governança: això també interpel•la l’AMB a interrogar-se i buscar el seu model. També ha recordat que l’AMB és un espai de cooperació entre ajuntaments, necessari per fer front les desigualtats, però també per fer presentar un front comú a l’hora de reclamar grans infraestructures, com ara les urgents reformes a la xarxa de rodalies.

 

El procés participatiu del PAM

Des de la Direcció de Planificació Estratègica de l’AMB es van organitzar vuit jornades de debat entre els mesos de març, abril i maig, a 8 municipis representatius dels 8 sectors en que s’han agrupat els 36 ajuntaments que conformen l’AMB. Aquestes jornades han tingut una bona afluència per part dels ciutadans, que han pogut expressar les seves inquietuds i prioritats de cara a l’elaboració del PAM. En total, una mitja de més de 50 persones per jornada han assistit a les sessions presencials, mentre que la plataforma telemàtica especialment habilitada per l’AMB també ha registrat un alt nivell de trànsit. Aquesta plataforma també ha estat una novetat a l’hora de facilitar la participació dels ciutadans. Els participants en aquest procés han estat tant ciutadans com regidors dels ajuntaments, tècnics municipals i representants d’associacions de veïns. Les jornades han estat valorades molt positivament pels assistents, destacant com aspecte positiu que el 97% d’aquests hi tornarien a participar.

Els participants també han mostrat consens en quins són els temes que més prioritza la ciutadania. Així, el desenvolupament econòmic, la lluita contra les desigualtats, la necessitat de millora de la mobilitat i el transport públic, la problemàtica de l’habitatge i la lluita contra el canvi climàtic han estat, per aquest ordre, les línies estratègiques del PAM considerades més prioritàries per les persones participants als debats. Altres eixos com el bon govern i la transparència, la protecció dels espais naturals i agrícoles i la planificació urbanística vénen just després d’aquest primer bloc i, en el seu conjunt, donen un missatge de la necessitat d’actuacions integrals que cal dur a terme.

També es valora molt positivament que s’han donat veu als diferents territoris: Delta, Continu Llobregat, Continu Besòs, Serralada, Vall Baixa Llobregat, Vallès-B30., que han expressat prioritats específiques en cada territori.

Els informes sobre les propostes dels participants en aquest procés estan disponibles al web https://pam.amb.cat.





Paraules clau

Consell d’Alcaldes/