Barcelona adjudica el nou contracte de manteniment de l’enllumenat públic : Servei de Premsa

Barcelona adjudica el nou contracte de manteniment de l’enllumenat públic

22/06/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquesta tarda, a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, la licitació del contracte de manteniment de l’enllumenat públic, per al període 2016-2019 per un import de 56.100.000 euros. La durada del contracte és de tres anys amb possible pròrroga de dos anys més i està previst el seu inici a l’octubre del 2016. En l’adjudicació actual es mantenen igual les tres zones d’actuació de la ciutat que permeten adaptar el manteniment a les característiques de les instal·lacions lumíniques:
– LOT 1 ( ZONA A – Districtes de Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc): S’ha triat l’empresa CITELUM.
– LOT 2 ( ZONA B – Districtes de Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó): S’ha adjudicat a l’empresa UTE RUBATEC-URBALUX. En aquesta zona hi ha un canvi de mantenidor, donat que actualment l’empresa que realitza el manteniment és SECE.
– LOT 3 ( ZONA C – Districtes de Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí):S’ha adjudicat a l’empresa IMESAPI.

L’objecte del contracte és el manteniment i el control de les instal·lacions d’enllumenat viari i artístic de Barcelona, per tal de millorar les instal·lacions d’enllumenat i la disminució d’incidències. Es vol potenciar al màxim l’operativa funcional i el control i gestió de les instal·lacions per tal de reduir els consums, mantenint el nivell del servei.

Aquest nou contracte incorpora alguns dels propers reptes de millora de l’enllumenat públic a Barcelona: avançar en el telecontrol fins arribar 100%, la renovació progressiva de les fonts lumíniques per leds, la prioritat en l’estalvi del consum i una major eficiència energètica per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.

El nou contracte garanteix les condicions laborals dels treballadors i les treballadores. Se subroguen els 160 treballadors de la plantilla actual, respectant les condicions laborals dels treballadors recollides als convenis laborals. Qualsevol variació de la plantilla haurà de ser comunicada, justificada i autoritzada prèviament per l’Ajuntament. Les empreses contractistes donaran formació en funció de les necessitats de cada treballador i treballadora en nova tecnologia lumínica, en matèria ambiental, de seguretat i salut laboral.

Es faran reunions periòdiques amb representants dels treballadors i les treballadores per fer el seguiment del compliment de les condicions laborals. Es publicaran els indicadors de qualitat de la prestació del servei per millorar la transparència i també es negociarà amb les empreses guanyadors l’acompliment del futur segell de qualitat en l’execució de contractes.

L’Oficina Tècnica a més de la programació de treballs i el seguiment i control de qualitat intern sobre els treballs realitzats, serà l’encarregada d’optimitzar i garantir un mínim consum d’energia i un funcionament òptim de les instal·lacions.

Per al correcte funcionament de l’enllumenat s’estableix dos tipus d’inspeccions: la inspecció nocturna per detectar avaries i anomalies en el funcionament i la diürna que farà un seguiment de l’estat dels elements que configuren els punts de llum, línies i quadres de comandament; manca de portelles, portes obertes, inclinació de suports per col·lisió, presència d’elements aliens com pintades, oxidació de la base dels suports, mal estat de les instal·lacions aèries …

Per garantir que es fa el consum estrictament necessari, es realitza un control de l’horari d’encesa i apagada de les instal·lacions d’enllumenat. També s’estableix un control d’obres executades a la via pública, per detectar els danys que les intervencions de qualsevol empresa poden causar a les instal·lacions.

S’ha obligat a les empreses a disposar de sistemes d’avaluació ambiental, concretament la ISO 9001 i la ISO 14001. Es tracta de demandes bàsiques de solvència tècnica, però les empreses guanyadores també han acreditat la ISO 50001 (d’eficiència energètica) i la OSHAS 18001 (de seguretat i salut en el treball).

 

L’enllumenat públic de Barcelona

Barcelona té dos tipus d’instal·lacions: enllumenat viari i enllumenat artístic:

– Instal·lacions d’enllumenat viari:
119.438 suports
144.357 lluminàries
150.499 làmpades (75% VSAP, 10% led i 15% d’altres tipologies)
3.036 quadres de comandament

– Instal·lacions d’enllumenat artístic:
2.644 lluminàries
100 edificis/monuments il·luminats

– L’enllumenat públic té una potència elèctrica instal·lada de 17.600kW

– El consum d’energia elèctrica anual és d’uns 82.000 kWh/any, uns 54 kWh/any per habitant. Aquest consum representa el 20% del consum total d’energia de l’Ajuntament de Barcelona.

– Actualment més del 50% de la potència contractada està telecontrolada.

– Els nivells lumínics de la ciutat estan al voltant dels 20-30 lux





Paraules clau

enllumenat públic/