L’exposició ‘Kim Manresa. Fotografies. Nou Barris 1970-1980’ reivindica l’orgull i les lluites socials del districte a través de la mirada d’un veí il·lustre : Servei de Premsa

L’exposició ‘Kim Manresa. Fotografies. Nou Barris 1970-1980’ reivindica l’orgull i les lluites socials del districte a través de la mirada d’un veí il·lustre

29/06/2016

 

Aquest divendres s’inaugura a Nou Barris l’exposició Kim Manresa. Fotografies. Nou Barris 1970-1980 en un acte que comptarà amb aquest veí de reconegut prestigi internacional, representants polítics i del teixit veïnal. La instal·lació es podrà veure de l’1 de juliol al 31 d’agost de 2016 a la marquesina de la Via Júlia, que es converteix en una veritable galeria fotogràfica exterior adreçada a recuperar i reivindicar la memòria històrica del districte i a dignificar la imatge de Nou Barris.

La mostra es podrà veure en un dels espais emblemàtics del districte. La marquesina s’ha convertit en el punt neuràlgic de la vida ciutadana a Nou Barris, un dels eixos més comercials i vius del districte, la Via Júlia i punt de confluència dels barris de Prosperitat, Verdún, Porta, Guineueta i Trinitat Nova.

L’exposició reivindica i dóna visibilitat a l’obra de Kim Manresa, fotògraf fill de Nou Barris i molt relacionat amb el districte. La mostra repassa gràficament una dècada d’història de Nou Barris i està integrada per 39 fotografies emmarcades als diferents barris. Són imatges que parlen d’uns anys d’intens activisme veïnal, d’incomptables reivindicacions fetes per aconseguir millores socials i de les constants exigències als poders públics perquè dotessin el conjunt del districte de serveis bàsics inexistents. I que, al mateix temps, apropen escenes quotidianes de la vida a les Cases Barates o a les Cases del Governador i a les diferents obres que han anat modificant la morfologia del districte.

Un testimoni únic, doncs, d’una dècada de lluita –anònima i perseverant- dels veïns i les veïnes per millorar les condicions de vida de tots, i de conquestes com el naixement de l’Ateneu Popular, que han configurat l’ADN i l’orgull de ser Nou Barris.

L’exposició Kim Manresa. Fotografies. Nou Barris 1970-1980 que es podrà veure a la marquesina de la Via Júlia se suma a l’extensa programació d’activitats que tenen lloc sota la seva ombra des de la urbanització de la Via Júlia a principis dels anys vuitanta.

La mostra neix amb la voluntat de ser itinerant i s’ofereix a entitats i equipaments la possibilitat de sol•licitar-la per a la seva instal•lació amb posterioritat a l’exhibició a la Via Júlia, a partir del setembre.
Una mostra que contribueix a la recuperació i reivindicació de la memòria històrica i la dignificació de la imatge de Nou Barris

Un dels objectius del Districte de Nou Barris és la recuperació i reivindicació de la seva memòria històrica, així com la dignificació de la imatge de Nou Barris. Donat que es tracta d’un dels territoris d’urbanització més recent a la ciutat de Barcelona, el seu patrimoni històric no compta amb elements d’una antiguitat similar a la dels de la restes de la ciutat, ja que durant les successives etapes històriques de la ciutat i fins a principis del segle XX els territoris corresponents a l’actual districte de Nou Barris eren terres de conreu dependents de masies que en l’actualitat constitueixen la major part del patrimoni històric del districte.

A partir del segle XX el territori de Nou Barris experimenta un extraordinari desenvolupament urbà amb la construcció accelerada de nombrosos nuclis d’habitatges i amb l’arribada massiva, sobretot a partir dels anys cinquanta, de milers de persones provinents d’altres indrets de la península a la recerca de noves oportunitats. Durant els anys seixanta i setanta es desenvolupen una sèrie de moviments veïnals i polítics que incidiran de manera extraordinària en el desenvolupament del futur districte de Nou Barris i influiran decisivament en la configuració del moviment veïnal de la ciutat de Barcelona.

Així doncs, la història de Nou Barris és, sobretot, la història d’aquests moviments socials, de les lluites veïnals per aconseguir els serveis més bàsics i de la solidaritat entre persones com a motor del desenvolupament urbà. Es tracta d’una història recent, que cal fer visible i començar a posar en valor ara que ja s’han acomplit 40 anys de la finalització de la dictadura.

Les primeres fotografies de Kim Manresa, fotògraf reconegut internacionalment que va créixer a Nou Barris, documenten moltes d’aquestes accions reivindicatives, activitats populars i espais públics singulars de l’actual territori de Nou Barris que en aquests moments, amb la celebració dels quaranta anys de la Transició, adquireixen nova rellevància i esdevenen una mostra molt valuosa d’aquest fet polític i social d’enorme rellevància per a la història d’aquest país.

Nou Barris compta amb poques figures amb el reconeixement internacional del fotògraf Kim Manresa. Per això, donar difusió a la seva obra i a la seva vinculació amb el districte contribueix no només a donar visibilitat a la història del districte i de la seva gent, sinó també a millorar la imatge de Nou Barris i a eliminar estereotips que vinculen aquest territori únicament amb situacions de molta marginalitat social. Per aquesta motiu, per tal de donar a conèixer i posar en valor al territori de Nou Barris la seva obra i a partir de la proposta de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Nou Barris, s’ha produït aquesta exposició per tal de reivindicar i donar visibilitat a la seva obra i a la seva relació amb els barris i amb la història del districte repassant deu anys d’història de Nou Barris (1970-1980) a través de les seves imatges.

Una instal•lació d’exterior pensada per oferir-se a les entitats i itinerar per equipaments

L’exposició es composa de 44 lones plàstiques per a exterior: 39 lones amb fotografies de Kim Manresa i altres 5 lones corresponents a portades, mapa llegenda i explicacions sobre l’autor i l’exposició.

Les lones es troben penjades a ambdós costats de la part interior de la marquesina per tal que durant unes setmanes aquesta estructura es converteixi en una veritable galeria fotogràfica que contingui imatges i explicacions.

Paral•lelament a la producció de l’exposició per a exteriors, pensada inicialment per a la marquesina, s’ha produït una versió per a interiors, de mides més reduïdes i un material més rígid, per a la seva itinerància per equipaments del districte i de la ciutat.

Kim Manresa: la fotografia social i de denúncia d’un veí testimoni de l’evolució del districte

Kim Manresa va néixer l’any 1961 a Nou Barris. Amb només tretze anys va començar a fotografiar els diferents barris del districte i les seves lluites veïnals. Va fer-ho, sempre en primera línia, amb la càmera que van regalar-li els seus pares. Va publicar les seves primeres fotografies al diari Tele/eXpres i actualment és fotoperiodista a La Vanguardia. Després de més de quaranta anys de professió està considerat un dels més grans fotògrafs europeus. Les seves imatges -compromeses amb el paisatge urbà i el veïnat que l’habita- han nodrit llibres i exposicions, moltes d’elles fruit dels diferents viatges que ha fet pel món. Fotògraf de mirada radical, sense concessions, ha estat guardonat en diverses ocasions amb el premi Fotopress, i ha rebut també l’Agustí Centelles (1999) i l’UNICEF (2001).

La seva estreta vinculació amb el districte de Nou Barris s’ha mantingut al llarg de la seva trajectòria i també té forma de llibre, amb les publicacions Les barraques de Santa Engràcia i Nou Barris 25 anys, i l’any 2015 va ser pregoner de la Festa Major de Nou Barris.Compartiu aquest contingut