Barcelona comparteix amb Los Angeles la seva nova visió de polítiques socials, econòmiques i de sostenibilitat : Servei de Premsa

Barcelona comparteix amb Los Angeles la seva nova visió de polítiques socials, econòmiques i de sostenibilitat

05/07/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els tinents d’alcaldia Gerardo Pisarello i Janet Sanz s’han reunit avui amb Barbara Romero, tinenta d’alcaldia de Serveis Urbans de la ciutat de Los Angeles, que es troba a Barcelona els dies 4 i 5 de juliol encapçalant una missió tècnica. Les trobades institucionals, on també ha participat la comissionada de Tecnologia i innovació digital, Francesca Bria, han servit per donar a conèixer a la segona ciutat més gran dels Estats Units l’aposta del nou govern de Barcelona.

Pisarello i Romero han coincidit que cal enfortir el lideratge públic en relació amb els privats i garantir el retorn social i ambiental de les inversions a ambdues ciutats. La reunió, de caire informal, ha servit també per compartir visions i explorar possibles intercanvis polítics, socials i econòmics que ajudin a fer front a reptes comuns.

Pisarello ha explicat la voluntat “de les dues ciutats a col·laborar i innovar en matèria de polítiques socials que ajudin a resoldre l’emergència habitacional, en la creació d’un salari mínim de ciutat que introdueixi unes condicions laborals mínimes i en la promoció de noves clàusules socials, laborals i ambientals en la contractació pública que garanteixin una major transparència i eficiència en la gestió dels recursos públics”.

En matèria tecnològica i de ciutat intel·ligent, han coincidit que és necessari vincular la tecnologia a la millora de la qualitat de vida de les persones més vulnerables i en conquistar la sobirania tecnològica per part dels ciutadans i el seu ric teixit econòmic. Pisarello ha destacat la necessitat de passar d’una agenda ‘smart city’ liderada per uns pocs gegants tecnològics a una agenda ‘smart city’ més democràtica, equitativa, i sostenible.

Pisarello ha coincidit amb la seva homòloga en “el salt significatiu que la tecnologia i l’ús de dades públiques pot comportar en les polítiques públiques urbanes, en serveis de transport, d’electricitat, de recollida d’escombraries, d’aparcament, de seguretat, d’Il·luminació, de detecció de contaminació”.

Així mateix, la comissionada Bria ha subratllat “la necessitat d’apoderar digitalment la ciutadania, de desenvolupar un nou model de governança més democràtic pel que fa al big data i d’avançar cap a una economia més equitativa i sostenible, que faci que els emprenedors, les pimes, les cooperatives i start up tecnològiques, molt vinculades als centres de recerca, puguin col·laborar amb l’administració en el repte de garantir una economia més col·laborativa i de qualitat i de combat del canvi climàtic”.

“Necessitem aprofitar les oportunitats de la innovació per millorar la vida de la ciutadania, el serveis públics i conquistar sobirania tecnològica per al bé comú”, ha assegurat la comissionada Bria.

Gerardo Pisarello ha aprofitat la visita per convidar Barbara Romero i l’Ajuntament de Los Ángeles a participar a l’Smart City Expo & WorldCongress que se celebrarà a la tardor.

 

Model urbà, ambiental i de mobilitat

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha apostat perquè Barcelona i Los Angeles “comparteixin informació sobre els principals reptes ambientals que afronten totes dues ciutats, i de les possibles solucions per afrontar-ho”. Entre aquests reptes, ha citat com a exemples la gestió de l’aigua, la contaminació local, la necessitat d’impulsar una mobilitat sostenible i fer front al canvi climàtic.

La tinenta d’alcaldia ha exposat també l’experiència, el model urbà i el model de mobilitat sostenible de Barcelona. En aquest àmbit, ha fet èmfasi en el desplegament de les superilles per impulsar l’apropiació dels carrers per part de la ciutadania.

“Amb el model de superilles, volem redefinir l’espai públic de la ciutat com a llocs habitables i espais comunitaris; com a territoris d’extensió de la residència i com a àmbits per al joc, el verd, la història i la vida local dels barris. L’objectiu és organitzar la ciutat de manera que el vianant és qui té la prioritat real, seguit de la bicicleta i el transport públic. D’aquesta forma, el carrer recupera altres funcions, que no només són la de servir als desplaçaments”, ha explicat Janet Sanz.

A més, ha presentat als representants angelencs les accions que està duent a terme Barcelona en favor de la sostenibilitat local, amb la qual la ciutat “cerca la coresponsabilització ciutadana a través de la xarxa del Compromís Ciutadà per a la Sostenibilitat 2012-22”. Aquest projecte reuneix més de 800 entitats i institucions de la ciutat, entre elles més de 400 escoles. També ha mostrat les iniciatives desplegades en favor de la renaturalització de Barcelona, com ara projectes inclosos en el Pla del Verd i la Biodiversitat de Barcelona 2012-22.

 

Delegació de Los Angeles

Aquestes trobades institucionals s’emmarquen en la missió tècnica que forma una delegació de 15 persones i que té entre d’altres objectius conèixer les actuacions de Barcelona en matèria de regeneració de les lleres dels dies Besòs i Llobregat, així com les polítiques que aplica la ciutat en àmbits com l’habitatge o la mobilitat.

A banda de les trobades institucionals, durant la seva estada a Barcelona, Barbara Romero i la seva delegació mantindran reunions amb l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Agència d’Ecologia Urbana, el Consorci del Besòs i l’AMB (Llobregat), en aquest cas per conèixer a fons els treballs que s’han fet en matèria de regeneració de les lleres dels dies Besòs i Llobregat.





Paraules clau

Los Ángeles/