Finalitza la remodelació de la residència de gent gran Francesc Layret, a la Casa de la Lactància : Servei de Premsa

Finalitza la remodelació de la residència de gent gran Francesc Layret, a la Casa de la Lactància

09/08/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha visitat avui la residència per a gent gran Francesc Layret, que finalitza aquest mes les obres de rehabilitació integral i tornarà a estar en funcionament en la seva ubicació el proper mes de setembre. La reforma de l’edifici va requerir l’abril de 2015 l’obertura de la residència El Molí, construïda i sense ús durant cinc anys al barri de la Prosperitat, per poder-hi traslladar les 63 persones usuàries, que ara deixaran aquestes places disponibles.

Ortiz ha reclamat a la Generalitat “que exerceixi les seves competències” en matèria de residències de gent gran, recordant que “Barcelona arrossega un dèficit d’inversió molt important per part del Govern, sent el territori català més castigat i amb una cobertura de places més baixa per a una demografia cada cop més envellida”. Ha exigit també “transparència en la gestió de les llistes d’espera” i que es doni compliment al conveni d’equipaments que preveia la construcció de 9 residències per part de la Generalitat, de les quals se n’han edificat només 4.

 

Remodelació integral de la residència Layret

La residència Francesc Layret, a la Gran Via de les Corts Catalanes, 475-477, ocupa un edifici modernista conegut com la Casa de la Lactància, perquè va ser originalment una maternitat construïda gràcies al mecenatge social. Construït l’any 1913, l’edifici va ser objecte d’una ampliació i remunta l’any 1968 que va malmetre alguns dels elements patrimonials originals.

La reforma duta a terme ara tenia com a objectiu adaptar-lo a les necessitats, usos i normatives actuals, millorant-ne l’accessibilitat, la seguretat i la confortabilitat per als seus usuaris i usuàries. Diversos espais han requerit una reconfiguració de les instal·lacions per garantir la mobilitat de les persones residents, atenent als diversos graus de dependència. Les obres, que han procurat recuperar elements patrimonials del projecte de 1913, han permès també ampliar en 3 el nombre de places.

 

Descripció de l’equipament

La residència, que disposa de 28 habitacions dobles i 10 habitacions individuals, atén persones amb dependència i persones grans amb condicions socials que els impedeixen dur una vida autònoma.

A la planta baixa es troba l’accés principal des del carrer, que dóna pas a un vestíbul que és element patrimonial, amb dues grans portes massisses de fusta originals de 1913. Amb la reforma s’hi ha incorporat un ascensor hidràulic per resoldre l’accessibilitat a la planta baixa i la planta soterrani. Al voltant d’un pati central, les naus laterals queden ocupades per espais de relació, com la sala d’estar, bar, zona de visites i la sala de televisió. Superat aquest pati es troben els dos ascensors i escales que donen accés a les plantes superiors, i la part posterior conté la biblioteca i sala polivalent, despatxos de direcció, administració i treball social, una sala per atenció a les famílies, la infermeria, gimnàs i un pati exterior, on es preveu habilitar un petit hort urbà.

La planta -1 té una zona reservada per a serveis del personal del centre i una altra per als i les residents, amb espais per a la bugaderia, el magatzem, la cuina i els vestidors, sales de reunions, tallers, cinema, podòleg, perruqueria i atenció psicològica.

A la planta primera, considerada la planta noble de l’edifici original, s’hi ubica el menjador, presidit per les obertures de la façana modernista. La resta de la planta consta d’habitacions i espais d’emmagatzematge, infermeria i serveis, que es reprodueixen en les plantes superiors.

En la reforma de l’edifici s’ha preservat el valor patrimonial i arquitectònic del pati central, reparant-ne la claraboia, eliminant la cornisa que partia en dos els vitralls de 1913 i restituint en la part superior vitralls originals. Atenent a les normatives vigents d’estalvi energètic, s’ha dissenyat una nova coberta vidriada del pati amb uns mòduls solars que incorporen cèl·lules fotovoltaiques, una solució arquitectònica que permet filtrar la llum per evitar l’enlluernament i l’excés de radiació solar.

 

Millores tècniques

Les obres han permès incorporar nombroses millores en matèria de:

Accessibilitat
– Dues noves escales adaptades
– Nou ascensor d’accés al vestíbul
– Tots els passadissos s’han eixamplat per garantir la mobilitat en cadira de rodes
– S’ha equipat la residència amb banys geriàtrics adaptats a totes les plantes

Seguretat
– Sectorització: totes les plantes han quedat dividides en dos sectors independents amb itineraris diferents d’evacuació
– Nous sistemes de detecció i extinció d’incendis en la totalitat del centre

Eficiència energètica
– Coberta sobre el pati equipada amb cèl·lules fotovoltaiques cristal·lines que redueixen la radiació solar a l’interior i generen energia elèctrica
– S’ha millorat el comportament tèrmic de la façana amb la col·locació d’un sistema SATE
– S’ha incorporat un sistema de producció d’aigua calenta sanitària amb aerotèrmia
– El nou sistema de renovació d’aire interior incorpora dues unitats de recuperació de calor
– S’ha previst tecnologia LED en tot el sistema d’il·luminació de la residència
– S’ha renovat tota la fusteria exterior de l’edifici amb sistemes de trencament de pont tèrmic. En les que són protegides patrimonialment s’ha optat per afegir una segona fusteria interior, per tal de conservar l’aspecte original i garantir alhora els nous estàndards energètics i de confort.





Paraules clau

gent gran/ Nou Barris/