Barcelona fomentarà l’economia social i solidària a Collserola : Servei de Premsa

Barcelona fomentarà l’economia social i solidària a Collserola

16/08/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

El Govern municipal s’ha marcat l’impuls i foment de l’economia cooperativa, social i solidària com un dels objectius clau per contribuir a generar una economia més plural a la ciutat, que promogui formes de producció i consum sostenibles social i ecològicament, que generi ocupació de qualitat i que faciliti itineraris d’inserció sòcio-laboral.

L’objectiu municipal és prioritzar el suport al sector de l’economia cooperativa, social i solidària, un ampli col·lectiu que aglutina cooperatives, societats laborals, empreses d’inserció, associacions, fundacions i experiències diverses d’economia comunitària (bancs del temps, xarxes d’intercanvi, grups de consum agroecològic, grups de criança…).

El Comissionat d’Economia cooperativa, social i solidària i consum planteja com un dels seus projectes emblemàtics l’eix muntanya de Collserola, on l’antic mercat de Vallvidrera també està cridat a jugar un paper referencial en aquesta aposta.

Es tracta de contribuir, des de la iniciativa pública, a impulsar polítiques de foment de la intercooperació i del consum responsable que ajudin a construir un mercat social com a eix vertebrador de la producció, comercialització i consum que té lloc en un territori, en aquest cas de l’eix de muntanya de Collserola. Es vol reforçar i millorar la viabilitat econòmica de les iniciatives endegades des del sector de l’economia solidària que contribueixin a crear treball arrelat i proper i que alhora facilitin i promoguin la sostenibilitat o la integració social de col·lectius vulnerables.

Es tracta de donar suport i posar en valor experiències com la de la Masia Can Calopa de Dalt, que gestiona la cooperativa l’Olivera i que afavoreix les oportunitats d’integració social i laboral a persones amb discapacitat mitjançant el conreu de vinya i la producció de vi i projectes com els de l’antic mercat de Vallvidrera. La voluntat d’aquest govern és que aquesta expressió d’economia social amb projectes concrets ja existents a la muntanya tingui un continu amb altres projectes existents a altres districtes de muntanya.

Entre les associacions culturals, associacions de veïns i entitats amb perspectiva medi ambiental que formen part del projecte per a nous usos de l’antic mercat de Vallvidrera hi ha arrelades s’hi troba la cooperativa de Can Pujades.

L’Associació Cultural del Mercat de Vallvidrera, que aplega una dotzena d’entitats i col·lectius i té el suport de les associacions de veïns de la zona, ha presentat e un projecte de viabilitat del mercat basat en un model de gestió cívica per garantir la implicació i el compromís de les entitats i la ciutadania, el seu empoderament amb l’objectiu que aquest espai pugui ser un nou referent al districte i al conjunt de la muntanya. Com a primer pas per fer-ho possible, el districte de Sarrià-Sant Gervasi ha encarregat un avantprojecte o estudis previs per poder engegar la reforma i donar usos a aquest espai en desús.

El Districte i les entitats entenen aquest equipament cultural com un espai de socialització ciutadana, de democratització de la cultura, un contenidor d’activitats, un dinamitzador de l’oferta i la demanda cultural, un element vehicular de la participació ciutadana, un fomentador de la identificació del ciutadà amb el seu territori i un projector cap a la ciutat i cap a l’exterior.

Avui sota el paraigua de l’Associació Cultural del Mercat de Vallvidrera que lidera la recuperació de l’antic mercat s’hi apleguen:
– Assemblea de Joves
– Associació Coop Can Pujades
– Associació d’Amics de la Música de Vallvidrera
– Associació de Mares i Pares de l’Escola Nabí
– Companyia Fontmontina de comèdia
– Coral Collserola Vallvidrera
– Grup de Joves de Vallvidrera
– Grup Dones en moviment
– Grup Excursionista Collserola
– Els Pastorets de Vallvidrera
– Folkserola
– La Penya Barcelonista de Vallvidrera

Compta amb el suport de les següents associacions:
– Associació Veïns i Cultural ‘El Sanatori’
– Associació de Veïns de Can Rectoret
– Associació de Veïns de la Font del Mont
– Associació de Veïns de Mas Guimbau
– Associació de Veïns de Mont d’Orsà de Vallvidrera
– Associació de Veïns de Sta Maria de Vallvidrera – Mas Sauró

 

El pes de l’Economia Social i Solidària: Prop de 5.000 empreses que generen un 8% de l’ocupació a la ciutat

L’informe sobre L’Economia Social i Solidària a Barcelona, encarregat per l’Ajuntament de Barcelona, radiografia el sector de l’ESS i revela que es tracta d’un sector amb fortes potencialitats. S’estima que genera al voltant del 8% del total de l’ocupació a Barcelona i el 6% del PIB de la ciutat.

A Barcelona, existeixen gairebé 4.800 experiències d’economia cooperativa, social i solidària. Aquest sector agrupa iniciatives diverses com cooperatives en la salut o l’ensenyament, equipaments culturals de gestió comunitària, entitats de finances ètiques i bancs del temps, mutualitats de previsió social, distribuïdores de productes ecològics i de comerç just, grups de criança compartida i de consum agroecològic, cooperatives d’arquitectes i d’ambulàncies, horts urbans, mercats d’intercanvi, grups locals de cooperatives d’energia verda i de telecomunicacions. Totes elles intenten resoldre necessitats des d’una vessant col·lectiva i transformadora.

El gruix d’aquestes iniciatives es mou en el cooperativisme –de treball, consum, serveis, ensenyament i habitatge-, les societats laborals, el mutualisme i el tercer sector social. Iniciatives que combinen estructures altament professionalitzades amb els principis de propietat col·lectiva, gestió democràtica, responsabilitat social i socialització dels excedents.

D’altres iniciatives posen l’accent en l’ús i planificació dels espais urbans. Des de la gestió comunitària d’equipaments, al servei de les necessitats i la implicació del veïnat, fins als horts urbans, que reclamen una major presència de l’agricultura a les ciutats, l’espai públic és llegit de forma creixent com un espai comunitari i per tant la seva gestió també requereix d’una alta participació social. El seu creixement i replicabilitat, conjugades amb el context socioeconòmic actual, auguren la seva consolidació.

 





Paraules clau

Economia Social i Solidària/